in

Participare românească la Trieste, la festivalul “Porte Aperte”: produse tradiționale și momente artistice deosebite

Sâmbătă, 16 martie 2019, consulul general al României la Trieste, domnul Cosmin Victor Lotreanu, a participat la deschiderea oficială a festivalului “Porte Aperte”, organizat la Pordenone. Festivalul „Porte Aperte” a cuprins o parte oficial-instituțională (alocuțiuni susținute de personalități locale respectiv de consulul general român) dar și una cultural-artistică.

Diferitele comunități ale străinilor rezidenți în provincia Pordenone au prezentat elemente de artă, tradiție, folclor, menite a pune în valoare propria matrice culturală. Au fost reliefate obiceiuri proprii din state precum Albania, Togo, Niger, Maroc, România, Serbia etc.

Alocuțiunea șefului de misiune s-a concentrat asupra importanței principiului „unitate în diversitate” ca și modului exemplar în care România a gestionat și gestionează relația majoritate/minoritate.

Evenimentul s-a bucurat de participarea a sute de persoane, atât cetățeni italieni cât și rezidenți străini în Italia din țările sus-menționate. Cetățenii români rezidenți s-au organizat cu un stand de produse tradiționale, precum și cu un moment artistic de ținută, acțiunea fiind coordonată de “Asociația Românilor din Pordenone”. 

Brescia, româncă de 32 de ani, găsită fără viață în casă, mister în jurul cauzelor morții

Șofer italian cercetat, oprit la control a folosit cuvinte românești și s-a dat drept cetățean român