in

Partidul Naţional al Străinilor din Italia, condus de o româncă

Pe 16 martie, la Centro Congressi Ramada din Napoli, a avut loc prezentarea oficială a Partidului Naţional al Străinilor din Italia (Partito Nazionale Stranieri in Italia – PNSI). În funcţia de preşedinte al partidului a fost aleasă o româncă, Izabela Pulpan, 34 ani, originară din Vaslui. Proiectele noului partid sunt ambiţioase, primul pas fiind stabilirea de alianţe cu partide italiene şi participarea la alegerile locale din luna mai a acestui an.

O jurnalistă din Vaslui, şefă de partid la Napoli

«Partidul Naţional al Străinilor din Italia se naşte din necesitatea de a da viaţă integrării concrete, de a da o identitate tuturor celor care în Italia sunt denumiţi doar „stranieri”.» Acesta este crezul noului partid, înfiinţat în noiembrie 2010, dar prezentat oficial în martie 2011. În manifestul PNSI distribuit pe 16 martie se mai spune că partidul străinilor promovează libertatea de opinie, susţine educaţia, familia şi antiviolenţa, dar dezideratul principal este integrarea străinilor în Italia.

„Este un partid care doreşte să abordeze orice aspect cu care se confruntă sau interacţionează un străin care a decis să trăiască în Italia. Si aici mă refer la problemele sociale, culturale dar mai ales cele politice. Străinii trebuie să fie reprezentaţi în politica italiană. Comunităţi care numără milioane de persoane, trebuie să aibă reprezentanţi la toate nivelele„, ne-a declarat Genoveva Izabela Pulpan, preşedinta partidului.

Jurnalism şi politică

Genoveva Izabela Pulpan are 34 de ani, este originară din Vaslui şi a venit în Italia în urmă cu cinci ani. Este căsătorită cu un cetăţean italian şi are o fetiţă. În România, pentru trei ani consecutiv, în perioada liceului, a participat la faza naţională a olimpiadei de limba şi literatura română, unde a obţinut, de două ori, menţiuni. Ulterior, românca a îmbrăţişat cariera de jurnalist la cotidianul local „Vremea nouă” din Vaslui, a cărui corespondent în Italia este şi în momentul de faţă. De puţin timp este şi colaborator al publicaţiei „Ora” din Torino.

„A fost perioada care m-a marcat foarte mult şi în care am avut şansa de a avea doi dascăli nemaipomeniţi. Am devenit jurnalist la „Vremea Nouă” în Vaslui şi după ce am venit în Italia am rămas corespondent al lor. Colaborez şi în Italia, cu Cristian Gaiţă de la „Ora”. Am încercat să descriu problemele cu care ne confruntăm noi, cei din comunitatea românească sau să aduc în prim-plan figuri ale celor care s-au integrat în sociatatea italiană”

Politica a fost una din pasiunile ei încă din România. „Am studiat ştiinţe politice în cadrul Scolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, secţia ştiinţe ale comunicării. Aceste studii m-au ajutat în cariera de jurnalist şi ulterior în Italia. Astfel, intrarea mea în politică aş putea spune că era iminentă.”

Românca nu a ocolit nici asociaţionismul, dar, după cum ne-a declarat, „dacă nu întâlneşti persoane de calitate sau care să dorească cu adevărat să facă asociaţionism, e imposibil să construieşti ceva în acest domeniu. Eu prefer să nu comentez mai mult dar în asemenea situaţii îţi vine să spui, modificând un proverb românesc, „Fereşte-mă de Doamne de români, că de duşmani mă feresc singură„. Am încercat să particip în cadrul asociaţiei „Partenope Dacia” dar sincer nu am putut să împărtăşesc ideile şi modul lor de a acţiona.”

Obiectivele partidului

În funcţia de preşedinte al PNSI, Izabela Pulpan a fost aleasă în unanimitate de către membrii fondatori ai partidului. În luna noiembrie a anului trecut partidul a fost înfiinţat iar prezentarea oficială a sa şi a conducerii s-au făcut pe data de 16 martie la Napoli.

Izabela Pulpan, ne-a descris care sunt obiectivele majore ale formaţiunii pe care o conduce. „Partidul nu are în momentul de faţă foarte mulţi membri. Sunt convinsă însă, că în scurt timp vom deveni mai numeroşi. Si asta din câteva motive importante: încercăm să dăm o mână de ajutor în integrarea străinilor în societatea italaină, să fim atenţi la reacţiile negative care există împotriva lor şi să creem practic calea către reprezentativitate.

Străinii sunt în număr foarte mare în Italia, de ordinul milioanelor, şi nu sunt foarte bine reprezentaţi la niciun nivel. Problemele lor, foarte complexe, trebuiesc tratate cu maximă seriozitate şi discutate. Ne-am gândit să milităm pentru familie, educaţie, muncă şi cercetare ştiinţifică. Un partid care să respecte aceste valori şi să încurajeze ruperea barierelor care există între o parte a societăţii italiene şi comunităţile de străini. Dorim să ne implicăm în programe care luptă împotriva violenţei, promovează demnitatea umană şi protejează categpriile mai slabe, cum ar fi femeile şi copiii.

Vreau să mă refer şi la patrimoniile culturale care le au fiecare comunitate, la bogăţia şi diversitatea pe care le oferă. Va fi un partid care încurajează meritocraţia, persoanele care au anumite studii, diplome sau sunt talentaţi, iar aceste calităţi nu le sunt recunoscute.”

Despre programul partidului, Izabela Pulpan spune: „Toate partidele din Italia au programe frumoase şi vaste, al nostru e doar un program care are ca sarcină principală de a face ca adevărata integrare a străinilor să devină realitate. ”

Românca ne-a declarat că primele acţiuni pe care partidul le va avea se referă la alegerile locale care vor avea loc în luna mai şi la Napoli. „Vom stabili alianţe în cel mai scurt timp. Vom avea câteva întâlniri şi vom decide. Deocamdată încă nu vă pot spune nimic concret.”

Andi Rădiu

www.partitonazionalestranieriinitalia.it

[email protected]

[email protected]

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Efectele noului acord cu FMI: Scumpiri, medicamente compensate mai puţine şi facturi mai mari

Discriminare la concursuri publice