in

Poetul Mihai Gane, la doar 25 de ani, adorat în Spania, ignorat de ICR: ”Cercurile literare din România sunt atât de elitiste”

Este necunoscut în România. Dar este probabil cel mai bine vândut poet român din această perioadă din lume. Mihai Gane, 25 de ani, originar din Lerești, județul Argeș, în Spania de 9 ani, a publicat până acum două volume de poezii, în limba spaniolă, care au avut vânzări amețitoare: 60.000 de exemplare.

Prima sa carte a fost tipărită până acum în 17 ediții. Volumele sale s-au aflat, săptămani la rând, în topul vânzărilor în Spania. Este născut în Lerești, Argeș și recent a declarat pentru EuroNews că nu și-a uitat niciodată locurile natale, dar că România nu i-ar fi putut niciodată oferi ce i-a operit Spania.

În interviul acordat Ziarul Românesc Spania povestește etapele afirmării sale ca poet, amintind și de un episod semnificativ: în 2018, când România a fost țară invitată la „Feria del Libro de Madrid”, ICR nu l-a luat în seamă, funcționarii culturali români fiind prea ocupați cu alaiul de autori aduși din România.

Dealtfel, spune Mihai Gane, „cercurile literare din România sunt atât de elitiste, încât un tânăr de 25 de ani li s-ar părea un ignorant.” Despre literatura din România are o părere foarte clară: ”Poezia şi literatura o duc foarte greu. De vreme ce avem manele şi alte elemente culturale deosebite, suntem feriţi de literatură.”

Citiți continuarea pe ZIARUL ROMÂNESC SPANIA