in

Preşedinta asociaţiei Dacia din La Spezia: „Ceea ce am realizat a fost din surse şi cu eforturi proprii”

Activă de mai bine de şapte ani, asociaţia românească Dacia Onlus, din localitatea La Spezia a organizat numeroase manifestări culturale şi nu s-a intersectat niciodată cu politica românească sau italiană. Scopul activităţilor este strict cultural, pus în slujba tradiţiilor şi a obiceiurilor româneşti. Nu sunt ignorate evenimentele sportive, filmul, concursurile de frumuseţe sau informarea despre drepturile sindicale.


De mai bine de un an, preşedinta asociaţie Dacia este Mihaela Vija (foto dreapta), 53 de ani, născută la Bucureşti, dar crescută la Covasna. De la Sfântu Gheorghe a venit în Italia în urmă cu aproape zece ani, cu scopul de a se alătura familiei deja stabilite în Peninsulă.

«Am venit in Italia pentru a-mi urma familia deja stabilita aici, lăsând postul de secretară, dar plătită cu salariul minim pe economie, într-un birou notarial. Am schimbat acest loc de muncă cu unul de „badante”, cum se spune aici la îngrijitoare de bătrâni. Dupa 3 ani am început să lucrez „la ore”, ca menajeră sau mai urât spus „domestică, aşa cum lucrez şi în prezent.

M-am străduit să evoluez, ţinând cont de situaţia mea din ţară şi am urmat mai multe cursuri de limba italiană şi computer. Scopul a fost în primul rând pentru a încerca să-mi găsesc un loc de muncă mai decent şi ulterior şi pentru a fi mai de folos asociaţiei a cărei preşedintă am fost aleasă. Încă nu am reuşit să-mi schimb munca, dar sper în continuare.»

Probleme româneşti

Mihaela Vija nu a putut ocoli problemele majorităţii românilor care au ajuns în Italia în urmă cu zece ani, când încă era nevoie de permisul de şedere pentru a putea lucra în regulă. «La început au fost probleme cu permisele de muncă, am întâmpinat greutăţi şi din cauza evenimentelor negative din cadrul comunităţii, cele de „cronaca nera” cum spun italienii.

Am cunoscut ce este lipsa locurilor de muncă, neplata salariilor la timp şi nerecunoasterea studiilor din ţară, imposibilitatea de a lucra la nivelul studiilor. Am cunoscut în jurul meu şi necazurile pricinuite de accidentele românilor pe şantiere şi în general la locul de muncă. Cu alte cuvinte sunt conectată la problemele cu care se confruntă un străin în Italia

Cultură şi tradiţii

Românca ne-a descris puţin din istoria asociaţiei Dacia, a cărei preşedintă este de mai bine de un an. «Activitatea asociaţiei a fost iniţiată în anul 2004, de un grup de români dornici să faca ceva pentru conaţionalii din zonă, să promoveze cultura şi tradiţiile româneşti. Legal funcţionează din acelaşi an, iar eu sunt preşedinta din anul 2010.

În mare, activităţile au fost de tip cultural, de promovare a tradiţiilor, a portului, artei şi chiar şi a bucătăriei româneşti. Nu s-au ocolit nici activităţile sportive, sociale, profesionale sau ca punct de informare a legislaţiei, a drepturilor şi obligaţiilor românilor aflaţi în străinătate. În acest sens am organizat spectacole artistice, întâlniri, colocvii pe teme legislative, sociale etc.»

Românca ne-a declarat că activităţile au vizat foarte multe domenii. «Din fondurile asociaţiei am ajutat familii ale persoanelor care şi-au pierdut viata în accidente sau au avut probleme de sănătate. Am ajutat chiar şi persoane cu probleme din România, care ne-au cerut sprijinul, în limita posibilităţilor.

Nu am uitat aniversările membrilor pentru zilele de naştere sau aniversarea zilelor importante ale României şi cele religioase. Am susţinut chiar, publicitar, filmul regizorului român Radu Mihailescu, „Badanta”. Colaborăm bine cu sindicatele şi încercăm să ajutăm românii în rezolvarea problemelor proprii.»

Merite

Mihaela Vija a ţinut să mulţumească pe această cale unor membri ai asociaţiei. «Fiecare membru al asociaţiei are câte un merit, mai mic sau mai mare ţinând cont că pentru a realiza ceea ce am realizat, fiecare depune efort, îşi sacrifică din timpul liber şi energie pentru a fi prezent la repetiţii sau spectacole.

Totuşi, în mod deosebit aş enumera câţiva: Neli Roşca, un adevărat tezaur pentru asociaţie prin costumele populare pe care le-a achiziţionat din bani personali şi pe care le-a pus la dispoziţia asociaţiei ; Paul Bularca care a răspuns mereu la organizarea activităţilor culturale; Mariana Hosu care se ocupă de un grup de copii prin organizarea de spectacole de poezie, muzică şi dans; Nicu Stelea, bucătarul nostru şi nu în ultimul rând Loredana Bran, coregrafa grupului de dansuri tradiţionale româneşti Hora.»

Fonduri proprii

Asociaţia Dacia din La Spezia a organizat şi câteva activităţi mai inedite. Tot Mihaela Vija ne povesteşte. «Am participat şi la organizarea unei prezentări de modă, vom face preselecţii pentru concursul Miss Diaspora 2011, dar ne-am gândit să facem şi am realizat un curs de coafeză, unul de limba română pentru copiii care au uitat să vorbească limba maternă, am făcut o minibiblioteca pentru ei dar şi pentru adulţi cu ajutorul DRP (departamentul Românilor de Pretutindeni, n.r.).

Nu am uitat sportul şi am format o echipă de fotbal cu care să participăm la campionatele din zonă. Am făcut schimburi de experienţă cu alte asociatii românesti din Italia si mai ales din zonă. Ceea ce am realizat a fost din surse şi cu eforturi proprii, cu contribuţia membrilor asociaţiei, fără niciun alt ajutor sau sprijin material din afară

Andi Rădiu

Asociaţia culturală Dacia onlus,
La Spezia – Liguria, via Chiodo nr.8 c/o ACLI,
mail [email protected], telefon 3332067995

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

ROMA/ Despre introspecție şi războaie interetnice cu Matei Vişniec

Petrecere de poveste la Monte Carlo. Ilie Năstase şi Nadia Comăneci, la nunta Prinţului Albert de Monaco