in

Primul preot ortodox român în Italia, Traian Valdman, va continua să slujească la parohia din Milano. Duminică și-a sărbătorit nunta de aur

Zi plină de trăiri intense duminică, la Milano, unde credincioșii de la Parohia Pogorârea Sfântului Duh au trăit o emoție specială. Au asistat la o slujbă particulară, în care, în 20 de minute de rugăciune, s-au celebrat 50 de ani de la căsătoria dintre preotul lor de suflet, Traian, si consoarta acestuia, preoteasa Angela.

După săptămâni de agitație, în care au așteptat cu sufletul la gură vestea că, deși ieșit la pensie pe motiv de vârstă, părintele Traian Valdman va continua să slujească în biserica din Via Edmondo de Amicis, bucuria a luat locul tristeței.

În urmă cu trei luni se vorbea de schimbarea părintelui Valdman, urma să fie înlocuit, știre la care credincioșii s-au revoltat. Acum au aflat că părintele va rămâne la locul lui și s-au bucurat.

Cu privirile pline de lumină, cu zâmbete largi și gesturi pline de afecțiune, cele câteva sute de credincioși care au participat la slujba de duminică au ținut să îl felicite personal pe parohul lor drag, cu o îmbrățișare, cu un cuvânt bun sau cu un buchet de flori.

Evenimentul a fost oficiat de preotul cel tânăr ai parohiei, părintele Teodor, de câțiva ani ajutor de nădejde al Părintelui Traian. Preasfințitul Siluan și Arhiepiscopul Bogdan Atanasie, tot clerul și tot poporul Domnului, nimeni nu a lipsit din rugăciunea rostită în românește. Acesta a mulțumit în numele credincioșilor pentru toată munca depusă de o viață de Părintele sărbătorit.

Preotul Traian Valdman și-a făcut apariția în mijlocul mulțimii cu pași liniștiți, ținând într-o mână lumânarea de sărbătoare aprinsă, și cu alta mâna preotesei sale Angela. La fel ca în toți acești 50 de ani, cu jumătate de pas înainte, parcă pentru a lua el mai întâi pulsul parcursului, pentru a vedea cât de stabil este terenul, pentru a o proteja.

S-a așezat ca un credincios de rînd, alături de doamna preoteasă Angela, privind către altar. Chiar dacă nu vedea ce se întâmpla în spatele său, știa că poate avea încredere: credincioșii aceștia sunt familia lui din ultimii 45 de ani. Cel mai aproape, imediat în dreapta sa, doamna Virginia Popescu, fostă prim violinistă la Scala, sprijin de nădejde în momentele tulburi care au încercat această biserică de-a lungul timpului. În fața ochilor săi, părintele Teodor, crescut sub aripa sa. Credincioșii au aplaudat, au spus, în cinstea sărbătoriților, rugăciunea ‘Tatăl nostru’ și au cântat ‘Mulți ani trăiască’.

‘Trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajugem la acești 50 de ani de căsătorie, mulțumim lui Dumnezeu pentru părinții, copiii, nepoții și familia cea mare pe care ne-a dat-o prin dumneavoastră, parohia de la Milano. Dumneavoastră sunteți familia noastră cu care eu trăiesc de 45 de ani, și soția de 44 de ani pentru că nu putea să iasă din țară, așa era atunci. Singurul mod de a trăi echilibrat și cu Dumnezeu este căsătoria întru Hristos și în biserică’, a spus, emoționat, preotul Traian Valdman.

În poza de grup, îl vedem senin, înconjurat de afecțiunea pe care el însuși a sădit-o în inima românilor, cu sârguință, de-a lungul acestor 45 de ani, zi de zi, de la prima slujbă în limba română pe teritoriu italian. Toată căldura sufletească i se întoarce astăzi înzecită celui care a știut să călăuzească pașii sufletelor aflate în căutare de Dumnezeu.

Georgiana Baciu

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pusă în genunchi şi obligată să bea apă cu sare dacă nu scotea bani din cerșit, minoră salvată de un român din Roma

Atacați de o scroafă, român de 50 de ani ucis și un copil rănit foarte grav: „Am crezut că o să-l facă bucăţi”