in

Restaurantul ”Transilvania” din Udine , locul unde și italienii sunt foarte mulțumiți de mâncare

Români în Italia – Restaurantul ”Transilvania” din Udine , locul unde și italienii sunt foarte mulțumiți de mâncare.

Românul Comișan Claudiu a deschis un restaurant cu mâncare tradițională românească în Udine. In meniu găsim, la prețuri accesibile, aproape toate mâncărurile românești de care la orice român plecat în străinătate îi este dor și poftă!

Comișan Simion Claudiu în vârstă de 36 de ani, este căsătorit, are 2 copii, originar din Constanța/Năvodari și locuiește de aproape 20 de ani în Italia. În 2003 a venit împreună cu mama sa, în Torino, pentru a fi alături de tatăl lui, care locuia deja acolo.

Ne povestește că ajuns în Torino trebuia să intre la școală pe clasa a XI-a, insa statul italian în urma unor verificari au decis să-l introducă în clasa a IX-a. Acest lucru l-a demoralizat foarte tare și a decis să se specializeze pe o meserie, mai exact cea de sudor.

”La Udine, mi s-a părut mult mai multa liniște și curățenie, comparativ cu Torino”.

In 2014 a primit o oferta de muncă de la Danieli din orașul Udine (Buttrio) și a decis impreuna cu familia să se mute în această zonă a Italiei, crescând frumos și dezvoltandu-se în interiorul firmei. A lucrat in multinațională până în septembrie 2021, când în urma unor gânduri de a avea o afacere proprie, a decis să deschidă Restaurantul românesc Transilvania.

Întrebat de diferența dintre orașele italiene, Claudiu ne-a povestit următoarele: „Când am venit prima oară în Udine, mi s-a părut mult mai multa liniște și curățenie, comparativ cu Torino”.
Referitor la oameni, nu a simțit niciodată diferența deoarece, spune acesta: „Am știut întotdeauna să vorbesc frumos cu oamenii și de respectul de acasă. Când am venit de la Torino în Udine eram obișnuit cu cel puțin 4 discoteci și 10 restaurante românești, acolo fiind o comunitate mult mai mare de români.”

Observând că nu are unde să mănânce o ciorbă caldă românească și să interacționeze cu românii din zonă, acestuia i-a venit in minte ideea deschiderii unui restaurant, „cu ajutorul lui Dumnezeu”.

„Eu întotdeauna am încercat să cresc, să mă dezvolt.”

”Pe plan emoțional nu mă simțeam împlinit, deși câștigam foarte bine în Danieli. Și de acolo a pornit ideea de a face ceva care să fie al meu, să muncesc pentru mine. Văzând ca lipsește un restaurant în zonă, am decis să deschid unul.
Suntem obișnuiți cu chebap-uri și fast food- uri, însă nu avem nimic de-al nostru.”

Trecuse ceva timp de când îi venise ideea și se trezea dimineața mereu cu gândul de a face ceva în detrimentul acela: „Am spus că dacă nu încerc, nu o să știu niciodată dacă ar fi funcționat sau nu. Asa măcar voi încerca și o să am sufletul împăcat că am făcut asta”.

Are 2 bucătari români de care este foarte mulțumit. La început a avut 2,3 angajați în plus, însă si-a dat seama ca s-a aruncat prea devreme pentru a putea susține 5 angajați.

Restaurantul s-a deschis anul trecut

Deschiderea Restaurantului Transilvania din Udine a avut loc anul trecut, pe 16 noiembrie 2021. Organizatorii au oferit din partea casei, mici și bere. A fost plin de oameni. Un început plin de entuziasm ce nu avea să țină prea mult, căci apoi au început alte restricții ale pandemiei și sărbătorile, iar in aceea perioadă nu prea a mai fost multă mișcare.

„Este foarte greu inclusiv financiar, pentru că toate s-au scumpit, pornind de la carne. Iar taxele și muncitorii, indiferent dacă încasezi sau nu, trebuie să le plătești”, spune Claudiu.

„Eu sunt o persoana căruia nu trebuie să-i lipsească absolut nimic din bar. De la orice băutură alcoolică la apa. Eu nu zic lasă că vine clientul și apoi cumpăram. Întotdeauna am anticipat băuturile și mâncarea. Nu astept sa încasez ca să le cumpăr, iar asta m-a făcut sa aduc bani de acasă pentru a putea realiza acest lucru.

Unii sunt mulțumiți, alții mai puțin

Clienții sunt unii mulțumiți, iar alții mai puțin. Întotdeauna au existat și câteva povești din auzite, din partea unor oameni care nici măcar nu au gustat mâncarea. Am avut de exemplu o doamna care a venit și mi-a spus ca a fost foarte bună mâncarea, dar ca i-ar fi plăcut sa mănânce și pâine românească.

Noi ne aprovizionam mereu cu mâncare proaspătă, o dată la doua zile. La noi nu exista mâncare congelată, cu excepția cartofilor prăjiți. Suntem foarte atenți și nu riscam cu nimic referitor la calitatea și prospețimea mâncării.
Și eu am copii și noi mancam de aici, iar cum vreau sa fie mâncarea la mine acasă, asa trebuie sa fie și aici!”, a completat titularul restaurantului Transilvania.

„De când am deschis nu s-a îngrămădit lumea, probabil nu știu încă de locație, poate nu au curaj din cauza pandemiei, apoi da, toți am suferit din punct de vedere financiar. Lumea înainte rupea săptămâna în două. Se ieșea la restaurant și miercurea, inclusiv noi, familia noastră ieșeam, acum mai puțin. Mă pun în pielea lor și probabil din cauza timpurilor care s-au schimbat nu mai ies atât de des.”

Întrebat daca s-a simțit vreodată discriminat doar pentru că este străin, Claudiu ne răspunde sincer că nu, niciodată: „Dacă ai ambiție și respect față de lume, nu se întâmplă asta. Autoritățile italiene s-au comportat exemplar cu mine.”

”Nu m-aș mai întoarce în țară!”

„Nu m-as mai întoarce în România din cauza sistemului sanitar și a corupției. Statul nu te ajuta cu nimic. Consider că nu m-aș mai putea integra in sistem. Eu dacă as spune ca m-as descurca în România as minți sau nu as recunoaște. As fi naiv. Dacă m-aș întoarce, tot nu cred ca as avea viața de aici.
Nu vreau sa discrimineaz România. Încă ma simt român, mi se face pielea de găină când aud imnul României, dar nu m-as mai vedea să trăiasc acolo, să reiau viata de acolo. Mai mult de jumătate din viata mea am trait-o in Italia, iar când mi-a fost greu, statul italian m-a susținut”, ne-a povestit Claudiu.

Claudiu ne spune că a făcut o investiție foarte mare cu restaurantul. A pornit de la 0 . A cumpărat tot. De la casete sanitare, instalație de iluminat, la mobila de bucătărie și veselă. El funcționeză ca și restaurant cu absolut totul înregistrat.
„Incerc sa dau o față frumoasă localului, ca lumea să vină și să se simtă bine.
Eu tot ce-mi doresc e ca lumea când iese din restaurant să fie mulțumită de ceea ce a găsit. Nu ma interesează ca a doua zi să se întoarcă din nou la noi să mănânce, vin când pot ei, peste o saptamana, o luna, două, nu contează”, completează Claudiu.

Clienți de toate naționalitățile

De la români, ucrainieni, italieni, moldoveni, africani, etc, din diverse clase sociale. Titularul ne asigura că italienii sunt foarte mulțumiți de mâncarea românească. Le place cel mai mult sarmalele, micii și papanașii. Și la ciorbe aceștia spun ca au succes.

O data pe lună se organizează 3 zile (vineri, sâmbătă, duminică) Meniul „All you can eat” la prețul de 17, 90 euro.
De marți până vineri au și meniu fix pentru muncitori la doar 11 euro.

Sâmbătă, KARAOKE!

Iar SÂMBĂTĂ aceasta, în 28 MAI 2022, după cină, va avea loc evenimentul KARAOKE NIGHT cu toate melodiile care au avut succes international, unde organizatorii VĂ AȘTEAPTĂ să veniți într-un număr cât mai mare!
Pentru mai multe detalii și rezervarea locului puteți accesa pagina de Facebook a restaurantului (Ristorante Transilvania Udine), link: (https://www.facebook.com/pietanzerumene/).

Restaurantul are o capacitate de maxim 80 de locuri.
Localul este deschis de marti până duminică. De la 10:00 la 15:00 pentru prânz și după-masă de la 18:00 la 22:00 pentru cina și bineînțeles se așteptă până la ultimul client.
Se fac și comenzi online prin Glovo pentru cei care nu au timp să vina la restaurant.

un articol de Irina Gavriluț

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 31 In medie: 4]
roman arestat perugia

Perugia, român arestat după ce chiar el chemase poliția, iată ce au descoperit militarii

Șoc la Foggia: se prăbușește și moare în timp ce vorbește la un eveniment public