in

Roma, asociațiile românești s-au unit! S-a format Federația Organizațiilor Româneşti din Italia – F.O.R.I. ”Unește și nu dezbina, construiește și nu distruge!”

La sfârşitul lunii septembrie, odată cu înscrierea în registrul fiscal – Agenzia delle entrate la Roma a luat naştere o nouă organizație prin unirea forțelor a mai multor asociații si persoane fizice: Federația Organizațiilor Româneşti din Italia. F.O.R.I. îşi bazează activitatea în cadrul mai multor departamente : social, politic, educational, Crucea Roşie, cultural, juridic, media IT, fonduri europene, fiecare dintre acestea fiind conduse de persoane calificate în domeniu.

Printre scopurile înființării acestei federații amintim promovarea la nivel național a unității de acțiune a comunității româneşti în Italia, precum şi activarea de servicii inovative prin intermediul colaborărilor si a parteneriatelor cu alte structuri asociative. În acest sens F.O.R.I şi-a început activitatea prin a fi colaborator în organizarea unei expoziții de pictură la Roma în perioada 28 septembrie -6 octombrie 2017, expoziție în care au putut fi admirate lucrările unor pictori din cinci țări europene: România, Italia, Ucraina, Rusia şi Republica Moldova.

Pe plan politic-social F.O.R.I a semnat primul parteneriat cu ASOCIAŢIA DE ARBITRAJ INSTITUȚIONALIZAT din România. În cadrul acestui parteneriat se urmăreşte realizarea unui cadru de colaborare reciprocă,stabilăpe termen mediu şi lung,care să permită inițierea şi dezvoltarea unor relații de colaborare menite să contribuie la diseminarea informațiilor cu privire la modalitațile alternative de soluționarea litigiilor , organizarea şi desfaşurarea unor activități comune de cunoaştere a legislației privind arbitrajul. (extras din documentul semnat de catre F.O.R.I.şi A.A.I.)

A urmat încheierea unui protocol de colaborare cu doua asociații italiene: Federația italiană a liberilor profesionişti artizani agricultori şi comercianți (F.I.L.A.A.C -Federazione Italiana Liberi professionisti Artigiani Agricultori e Comercianti) şi Comitato Abbattimento Barriere Architettoniche (C.A.B.A).

La încheierea acestui protocol au fost prezenți Cristea Rareş-preşedintele F.O.R.I , însoțit de către Adrian Nicolae Niță -prim vicepreşedinte , Antonie Toropu -vicepreşedinte, Mihaela Mitruţ-secretar general, Steluța Floriştean-preşedinta departamentului cultural , precum şi Florian Liviu Sipoş şi Maria Racsan doi dintre membri fondatori ai federaţiei.

Partea italiană a fost reprezentată de către doamna Dolores Milonc – coordonatoarea pentru proiecte socio – culturale (FILAAC), Nicola Potenza -preşedinte FILAAC şi de domnul Giuseppe Battistone -preşedinte CABA.

Prin semnarea acestui protocol se doreşte o mai bună colaborare privind susținerea de proiecte sociale şi implicare în viața comunității româneşti pe teritoriul Italiei. În acest sens primul punct în discuție a fost alocarea unui spațiu pentru înființarea unui Centru Comunitar la Roma, punct de întâlnire pentru numeroasele doamne ce lucrează ca şi colaborator domestic sau asistent domiciliar .

Un alt pas în această colaborare a fost făcut duminică, 15 octombrie când FILAAC şi CABA au fost gazdele unui eveniment cultural „FESTIVALUL TOAMNEI” şi în cadrul căruia români şi italieni şi-au dat întâlnire cu portul , tradiția şi cântecul. Au fost aplaudați la scena deschisă artista Steluța Floriştean, bucovineanul Dănuț Onoiu, micuța Jasmin Butnariu, dar şi Natalia Simonova din Ucraina şi Sergio Vero (Italia ).

Mirosul sărmăluțelor facute cu mult drag de Mariana Holeiciuc a umplut aerul şi aşa încărcat de emoții, iar dulcele chec italian ciambellone a completat meniul zilei.
Ïn pofida unor probleme logistice , evenimentul a fost un succes! Importanța unor astfel de întâlniri unde românii petrec IMPREUNĂ, uniţi fiind prin cântec şi voie bună cu frații noştri italieni, nu poate fi ştirbită de veşnicii cârcotaşi şi nemulțumiți!

Mulțumim organizatorilor dar şi gazdelor noastre care au pus la dispoziția comunitaţii noastre un spațiu ce a devenit neîncăpător pentru cei dornici să danseze ….spațiu ce în cursul săptămânii este utilizat de către Centrul de asistență pentru persoanele cu nevoi speciale (Centro Assistenza Disabili).

Acest serviciu nu este unicul pe care FILAAC şi CABA îl pun la dispoziția doritorilor . Se oferă asistență fiscală , ajutor în găsirea unui loc de muncă (sportello lavoro) , avocat , ş.a.m.d.
F.O.R.I este deschisă la dialog şi colaborare cu toate asociațiile .

UNEŞTE ŞI NU DEZBINA, CONSTRUIEŞTE ŞI NU DISTRUGE!

Lăcrămioara Maricica Niță, Roma

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Asistentă româncă terorizată în Marea Britanie, se teme pentru viața ei și a familiei. Locuința spartă și mașinile vandalizate

Tragedie în tunelul dintre Italia și Austria. Un român a fost ucis la locul de muncă de camionul pe care îl conducea