in

Roma, întâlnirea cu reprezentanții din centrala MAE: ”Dialog cu diaspora pe teme consulare 2018”

În marja celei de-a doua reuniuni regionale consulare din cadrul campaniei ”Dialog cu diaspora pe teme consulare 2018”, care se desfășoară la Roma, a avut loc sâmbătă, 19 mai 2018, o întâlnire a reprezentanților din centrala Ministerului Afacerilor Externe cu membri ai comunității românești din Republica Italiană, precum și cu diplomații cu atribuții consulare acreditați pe teritoriul acestui stat.

În deschiderea evenimentului, ambasadorul George Bologan a mulțumit reprezentanților mediului asociativ și presei de limba română pentru implicarea lor în promovarea serviciilor consulare, solicitând în continuare sprijinul acestora pentru popularizarea informațiilor la nivelul întregii comunități. Subliniind avantajele modernizării și informatizării rețelei consulare române, șeful misiunii diplomatice a prezentat succint eforturile depuse de Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, respectiv de consulii români din Italia, pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor conaționalilor, prin prezența frecventă în comunitate și derularea de campanii de informare.

În context, a arătat că, rolul acestor întâlniri este de a facilita interacțiunea nemijlocită, consolidând astfel respectul reciproc și încrederea și stimulând în același timp participarea activă a membrilor comunității la dialogul cu reprezentanții instituționali. De asemenea, amintind importanța implicării, ambasadorul G. Bologan i-a invitat pe cei prezenți să cultive și să păstreze onoarea conferită de simțul solidarității și al demnității.

În continuare, în cadrul reuniunii au fost prezentate cele mai noi informații privind serviciile consulare oferite cetățenilor români din străinătate: platforma electronică de servicii consulare E-Cons, serviciile de atenționare prin SMS și aplicația pentru telefoane inteligente „Călătorește în siguranță”, precum și campaniile publice de informare cu privire la situațiile de risc la care pot fi expuși cetățenii români în străinătate.

De asemenea, au fost prezentate demersurile de modernizare și informatizare a rețelei consulare române prin implementarea Sistemului Informatic Consular E-Cons, lansat public sub deviza ”Consulatul, mai aproape de casa ta”, împreună cu toate subsistemele componente (E-Viza, E-Pass, Sistemul Național de Informații privind Vizele, Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate – modulele de Call-Center și Mail-Center, Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni). Prin procesul de informatizare, serviciile consulare românești fac parte din avangarda serviciilor consulare la nivel internațional, fiind un exemplu de eficientizare a aparatului birocratic din administrația publică românească.

Totodată, directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, a evidențiat utilitatea serviciului de atenționare prin mesaje tip SMS – „Un SMS îți poate salva viața”, a aplicației pentru telefoane inteligente „Călătorește în siguranță”, a sistemului de atenționare prin SMS a cetățenilor români cărora le expiră pașapoartele simple electronice, implementat în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, precum și a informațiilor cu privire la situațiile de risc la care pot fi expuși cetățenii români în străinătate. În acest context, a fost prezentată și activitatea Celulei de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, a cărei utilitate în situații de urgență a fost dovedită în repetate rânduri.

Reuniunea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri legate de activitatea consulară, prilej cu care membrii comunității românești din Italia au purtat un dialog aplicat și deschis cu reprezentanții MAE, atât despre serviciile consulare, cât și despre alte teme de interes pentru românii din afara țării.

Informații suplimentare:

Campania „Dialog cu Diaspora pe teme consulare” se află la a patra ediție, fiind lansată în anul 2015. Evenimentul a debutat în luna martie la Bonn și va continua la Cairo, având ca prioritate informarea comunităților românești din diaspora asupra beneficiilor sistemului integrat „E-Cons”. Campania are rolul de a facilita contactul direct cu cetățenii români și popularizarea serviciilor consulare modernizate și informatizate care le stau la dispoziție, astfel încât platforma „E-Cons” să fie utilizată cât mai eficient.

Materialele video prezentate în cadrul reuniunii sunt disponibile pe pagina Facebook și pe canalul Youtube al Departamentului Consular – Ministerul Afacerilor Externe.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Documente secrete confirmă: Migrația destabilizează România

Tânăr român accidentat grav la muncă la o firmă siderurgică din Brescia