in

Roma, Revelionul în stil românesc. “Așa simțim spiritul sărbătorilor noastre”

Dacă unii dintre conaţionalii noştri au ales să petreacă de Revelion prin restaurante sau prin diverse cluburi cu familia sau cu prietenii, alţii au vrut să se simtă ca acasă şi şi-au creat o astfel de atmosferă.

În jur de 60 de români de rit romano catolic s-au strâns în noaptea dintre cei doi ani în sala de festivităţi a Institutului de maici „Cosa nostra Letizia”, care se afla în cartierul Villaggio Breda din zona Grotte Celoni din Roma. Din anul 2008 a devenit o tradiţie ca tineri şi familii de români, în mare parte din zona Moldovei, stabiliţi în acest cartier din capitala italiană, să se unească penru a sărbători împreună Revelionul.


„Şi nu numai Revelionul, ci şi alte sărbători, cum ar fi: lăsatul secului, ziua de 8 martie, aniversări şi botezuri”, ne precizează Marina Bălaşca de la grupul folcloric ”Plai mioritic”. „Preferăm să sărbătorim cu conaţionalii noştri, pentru că ei cunosc spiritul sărbătorilor noastre„, explică Marina, care era însoţită de soţul ei şi de cei doi fii ai lor. Familia Bălaşca se află la Roma de 12 ani şi vine din judeţul Neamţ.

Cum am petrecut Revelionul: „În România e întotdeauna mai frumos”

Românii au mâncat, dansat şi cântat. ”Am încercat să păstrăm originalitatea sărbătorilor, cu Urătura şi Capra, dar nu a lipsit nici rugăciunea în capelă de la miezul nopţii”, subliniază românca, precizând că şi anul trecut au sărbătorit ”în acelaşi loc şi cu acelaşi spirit”.

Referitor la bucatele puse pe masă, Marina a ţinut să precizeze, cu mândrie, că meniul a fost în stil românesc, mai exact cu răcituri, pifteluţe, salată de beouf, o varietate da salamuri şi pastramă, caşcaval, măsline, tartine cu somon, roşii şi castraveţi, şnitele din piept de pui, muşchi de porc la grătar, friptură de miel, peşte la cuptor, pulpe de pui cu cârnaţi la cuptor, sarmale şi chiar dulciuri româneşti, cum ar fi cornuleţe cu nucă şi cozonac.

Revelion în Sicilia. „Acum ne povestesc italienii care se duc în România cât de bine se distrează”

Marina Bălaşca locuieşte la Roma de 12 ani: am întrebat-o dacă preferă sărbătorile în stil românesc sau în stil italian. „Dintotdeauna sărbătorile sunt mai frumoase la noi şi spiritul lor este mult mai plăcut”. Românca recunoaşte însă că i-au lipsit ”părinţii şi urăturile copiilor de sub ferestre, dar în general am încercat să ne adaptăm la condiţiile de aici ca să nu ne lipsească nimic, nici măcar zăpada”.

De sărbători la Napoli, cu gândul la România

Nu puteam să nu o întreb pe Marina şi ce anume îşi doreşte de la noul an. ”De la anul 2014 ne dorim sănătate şi ieşirea din criză” a răspuns simplu Marina.

C.V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Mi-e ruşine cu numele meu, îmi iau un nume italian”

Accident în Calabria, un mort şi cinci răniţi