in

Româncă din Sicilia, în sprijinul conaționalilor. ”Am plecat ca și voi, statul român nu ne putea asigura un viitor”

Ciobanu Elena are 44 de ani, s-a născut în comuna Cristești, jud. Iași iar în prezent locuiește la Alamo, în provincia Trapani. Este o dovadă de integrare în orașul unde locuiește, fiind solicitată deseori să discute cu autoritățile locale. Prin intermediul publicației noastre dorește să invite românii la dicuții pe teme de interes pentru cei care locuiesc în zonă.

Întâlnirea va avea loc duminică, 22 mai, ora 10:30 la Centro Congressi Marconi din Alcamo – Corso 6 Aprile, în prezenţa oficialităţilor italiene şi române.

Iată cum se prezintă românca:

”În prezent locuiesc în Sicilia, în oraşul Alcamo, provincia Trapani, oraş de care m-am îndrăgostit încă de la început, în urmă cu 14 ani, când am ajuns aici. M-a uimit ospitalitatea oamenilor şi modul în care am fost acceptată printre ei, ca un adevărat prieten.

De 10 ani lucrez într-un bar de o tradiţie de peste 75 de ani, foarte recunoscut prin calitatea produselor de patiserie şi gelaterie. Acest loc mi-a dat posiblitatea de a fi în contact cu oamenii, cu mari personalităţi din lumea politică. Deseori am avut discuţii cu aceste persoane, referitore la comunitatea românească, apărînd imaginea ei, relevând importanța noastră a românilor în zonă.

Decizia de a emigra am luat-o în urma pierderii locului de muncă la Inspectoratul de Protecţia Mediului Neamţ, loc de muncă considerat de mine ca unul foarte sigur la acea vreme. În acel moment de instabilitate economică și socială, am realizat că statul român nu mai prezenta pentru mine garanţia de a asigura un viitor sigur mie şi familiei mele.

Problemele cu care m-am confruntat aici în Italia, în Sicilia mai precis, au fost informarea precară pe care funcţionarii din diverse instituţii au demostrat-o la contactul cu ei.

Acest lucru m-a determinat să caut singură mijloace de informare în ziare, gazete ale imigranţilor, ulterior pe internet, orice informaţie despre drepturile conferite de lege în această ţară.

Doar aşa am reuşit să deschid întotdeauna uşile instituţiilor, bine informată şi să câştig stima şi respectul tuturor. Am reuşit să lucrez cu contract de muncă încă de la început deoarece am ştiut să-mi fac apreciată muncă. Consider că este un succes deoarece fenomenul muncii la negru în Sicilia a fost şi este încă un fenomen extins chiar şi printre italieni.

Relaţia mea cu comunitatea românească este una bună deoarece sunt printre primii români din zona, încercând să împărtăşesc experienţele mele celorlalţi conaţionali ai mei. Atât eu cât şi familia mea am dat un bun exemplu de integrare atât în faţa cetăţenilor italieni cât şi români.

Determinarea de a intra în politică este una sentimentală faţă de ţara mea, faţă de concetăţenii mei, pentru a promova cultura, tradiţiile, limba poporului meu, pentru a reda demnitatea unor oameni ce au un rol determinant la dezvoltarea economiei acestui oraş, oameni deseori invizibili din cauza lipsei de informare directă asupra drepturilor ce le au.

Am decis să dau voce acestor oameni oneşti şi să lupt pentru drepturile lor, să fie recunoscută importanța comunităţii româneşti aşa cum o merită în fapte şi nu doar în vorbe.

Voi lupta pentru sprijinul familiilor tinere ce se confruntă deseori cu mari dificultăţi deoarece apariţia unui copil pune în dificoltate menţinerea locului de muncă a unuia din părinţi , în mod special al mamei , fapt ce conduce la probleme economice în aceste familii.

Ocaziile pentru a discuta despre proiectele mele cu cetăţenii români sunt multiple prin prezenţa mea în mijlocul lor în parcuri , pe stradă , la magazinele româneşti , la biserica cât şi în anumite întâlniri organizate cu ei .

O mare ocazie pentru a expune proiectele mele pentru această comunitate este întâlnirea ce va avea loc duminică, 22 mai, ora 10:30 la Centro Congressi Marconi din Alcamo – Corso 6 Aprile, în prezenţa unor oficialităţi din acest oraş cât şi române.”

Andi Rădiu
[email protected]


Citește și:

Reportaj în lumea de coşmar din Sicilia. Româncele au făcut 762 avorturi într-un an

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mămăliguță umplută

Fața urâtă a ”badantelor” românce din Italia: bătrâni bătuţi şi jefuiţi de îngrijitoare