in

Româncă premiată pentru activitatea sa în Italia. „Sper să fiu un exemplu, în special pentru femei”

Româncă premiată pentru activitatea sa în Italia – Mihaela Dinica, 36 de ani, fostă muncitoare, astazi se ocupă de creșterea puilor în Monteriggioni, un municipiu de 10 mii de locuitori din provincia Siena. Și în 2022 a câștigat și un premiu important. „Sper să fiu un exemplu pentru mulți, în special pentru femei”. Cazul ei de succes a fost prezentat de Il Fatto Quotidiano.
Succes incredibil: Un român din Italia a câștigat marele premiu de 1 milion de dolari la „America’s Got Talent” – VIDEO

Româncă premiată pentru activitatea sa în Italia

„Am decis să-mi schimb viața în 2020, în perioada de izolare. Am vrut să am propria mea activitatea”. Mihaela Dinică , 36 de ani, fostă muncitoare, astăzi trăiește și crește găini în Monteriggioni , un municipiu de 10 mii de locuitori din provincia Siena. Și-a părăsit slujba pentru a-și investi toate resursele în afacerile sale agricole și agroturistice.

„Am început munca de îndată ce s-a încheiat lockdownul, achiziționând animale și echipament, ajutați doar de familia mea”. Mihaela se consideră norocoasă, pentru că familia ei a susținut-o mereu. Spre deosebire de Stat, adaugă el, „care nu m-a ajutat niciodată în vreun fel până acum”. Cele mai mari dificultăți au fost cele economice: „ Ajutoarele ajung doar pentru companiile mari – explică ea –. Cei mici trebuie să-și sufle mânecile și să facă totul singuri. Este un adevăr trist pentru mulți.”
«După 16 ani petrecuţi la Torino, ne-am reîntors acasă! În primul rând pentru copil»

Fermă de zece hectare

Mihaela s-a născut în România și este în Italia de douăzeci de ani. „Am terminat clasa a opta – explică ea –. Am început să muncesc când aveam 18 ani.” Ferma ei are astăzi o suprafață de zece hectare și are peste 300 de animale, dintre care 200 de găini, un cal, doi măgari, rațe, prepelițe, păuni. Producția include ouă, usturoi, legume de sezon și verdeață. Ziua începe cu îngrijirea animalelor, hrănirea găinilor, curățenia lor și de ce nu, zâmbește Mihaela , „luându-și câteva momente să se bucure de compania lor”. Munca printre animale este „o muncă frumoasă”, adaugă ea.

Printre rasele crescute pe dealurile toscane de către Mihaela se numără Araucana , originară din Chile , rezultatul încrucișării dintre Colloncas și Quetero , care produc ouă albastre. Numele provine de la indigenul Mapuche – numit Aruacani – un popor amerindian originar din centrul Chile și sudul Argentinei , care dorea să aibă un exemplar cu mult penaj , capabil să reziste la temperaturile dure din Anzi.

Mihaela le-a descoperit pe internet și s-a dus personal să recupereze câteva exemplare pentru a începe reproducerea . Este astăzi singura care are această rasă specială în regiunea sa. Culoarea ouălor lor nu se datorează OMG-urilor sau unor experimente ciudate , ci este conținută în ADN-ul acestei specii. Ouăle sunt bune și conțin mai multe proteine ​​decât rasele ouătoare și „pe lângă faptul că sunt mai gustoase au și un conținut scăzut de colesterol”, explică Mihaela .
După 21 de ani de Italia, s-au întors în țară și au deschis o afacere: „Este mai bine să trăim în mijlocul propriului popor”

Cîștigătoare a Oscarului Verde 2022

În 2022, întreprinderea agricolă a Mihaelei a fost selectată drept câștigătoare a Oscarului Verde 2022 promovat de Giovani Impresa Coldiretti Toscana. Toscana are cel mai mare număr de agroturisme conduse de femei cu 1.734 de structuri din 5.406 active (cu o pondere de 20% din totalul național). În plus, există 4.336 de companii agricole conduse de tineri antreprenori cu vârsta de până la 40 de ani: o cifră care face din Toscana a doua regiune italiană (în spatele Umbriei) cu cea mai mare pondere de companii agricole conduse de tineri antreprenori cu absolvenți sau absolvenți.
De la profesoară de italiană în România, la o afacere de succes în Italia. O poveste despre ambiție, curaj și determinare

„Suflecă-ți mânecile. Și rezistă”

Un sfat de dat celor care vor să se întoarcă pe pământ? „Suflecă-ți manecile. Și rezistă”, răspunde Mihaela . „Sper să fiu un exemplu pentru mulți, în special pentru femei. Sunt convins că în următorii câțiva ani vom reveni la lucrul pământului ca pe vremuri. Iar numărul de oameni care vor face această alegere va crește și mai mult.”

În viitor, obiectivul este de a crea o rețea cu alți fermieri din zonă. Dar și creșterea numărului de animale și dezvoltarea unui proiect de fermă educațională, care să implice școli și alte instituții din zonă. Oul de culoare albastră a devenit rapid căutat de bucătarii locali, care îl oferă în meniul lor. Dar Mihaela nu merge dezechilibrat și se uită la angajamentele de zi cu zi. Nu regretă, este mulțumită de alegerea făcută și nu s-ar întoarce. „Animalele uneori – conchide el – oferă mai multă dragoste și satisfacție decât ființele umane”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Avertizare de vreme rea în nordul Italiei: furtuni violente, alunecări de teren, inundații și vânturi puternice

Diana Șoșoacă, interviu cu lacrimi în ochi în Italia

Diana Șoșoacă plânge pentru românii plecați în Italia: „Clasa politică i-a alungat din țară”