in

Românii prezenți la Sărbătoarea popoarelor de la Roma: «Am demonstrat că avem cu ce să ne lăudăm»

50 de comunităţi de imigranți din capitala italiană au participat la Sărbătorea popoarelor, eveniment organizat anual de biserica italiană catolică. La eveniment a fost prezenta atât România, cât și Republica Moldova.

Români, africani, marocani, bulgari, polonezi, ucrainieni, brazilieni şi alte comunităţi de străini din capitala italiană au participat la deja tradiționala Sărbătore a popoarelor, care s-a desfășurat duminică, 18 mai 2014, la Roma în fața Basilicii San Giovanni în Laterano. Acest eveniment a ajuns la cea de-a 23-a ediţie.

„Este important că este prezentă comunitatea românească alături de toate celelalte comunități, deoarece demonstrând că suntem la fel, cunoscându-ne mai bine unii cu alții, constituie obiectivul bisericii: de a ne uni indiferent de diferențele dintre limbă și cultură. Este deja o tradiție a orașului nostru această sărbătoare.

Standul României, amenajat în mod tradiţional


Şi nu numai pentru imigranţi, ci chiar pentru localnicii, care vin împreună cu străinii, dansează împreună cu ei, mănâncă împreună cu reprezentanții tuturor culturilor din lume. Este o mare întâlnire care distruge prejudecățile şi diferențele care apar uneori între noi”, este de părere unul dintre organizatori, părintele Pier Paolo Federico, directorul Biroului de imigranţi a organizației Caritas din regiunea Lazio.

România a fost reprezentată pe scenă de grupul „Plai mioritic”, coordonat de Marina Bălașca, grup prezent la acest eveniment în al zecelea an consecutiv. În contextul în care comunitatea de români este destul de mare la Roma, Marina consideră prezența lor importantă: „Putem astfel arată o parte din tradiţiile noastre și în același timp schimbăm uşor imaginea, mentalitatea, căutăm să arătăm că românii au și părți foarte frumoase, au obiceiuri foarte frumoase”.

50 de naţionalităţi au fost prezente la Festa dei Popoli


O problemă cu care se confruntă grupul „Plai mioritic” este cea a costumelor populare, costume aduse din țară, dar care trebuie să fie schimbate de la dans la dans. Din lipsa acestor costume grupul, de doar patru perechi în prezent, nu se poate extinde. Cel mai tânăr membru al grupului alte 16 ani, iar cel mai ïn vârstă are 47 de ani. „Noi încercam să-i atragem pe tineri, să le arătăm să nu piardă tradiția, să le ducă mai departe pentru că sunt nişte tradiţii extraordinar de frumoase, pe care nu am vrea să le pierdem” mărturiseşte Marină Bălașca.

Atât România, cât și Republica Moldova au avut câte un stând la eveniment, standuri amenajate în stil asemănător camerelor țărănești. „Suntem cu un stand în care sunt expuși autori români de pe ambele maluri ale Prutului, avem și expoziții ale autorilor din România, de exemplu, tablourile pictoriței Sanda Aurora Voicu de la București, avem lucrări fotografice ale colegilor români, avem broderii ale Mariei Andreica de la Dej, avem dulciurile, colacii noștri făcuţi după tradiția românească, covoarele bunicilor, icoanele meşterilor populari”, astfel a descris standul Moldovei Tatiana Ciobanu, vice-preşedinta Asociației Dacia, cu puțin timp înainte de a urca pe scenă cu grupul Artarașu.

Când aud muzica românească, românii se prind în horă


Încă de la primele acorduri ale grupurilor folclorice românești, conaționalii noștri au început să danseze. „Sunt emoționată. N-am mai văzut un spectacol de muzica populară de ani de zile. Aici în Italia niciodată” mărturisește Anișoara Buduroi, originară din comună Săvinești, județul Neamț. Femeia trăiește la Roma de șapte ani, dar nu prea a avut multe ocazii de a afla de anumite evenimente la care participă şi români. „Lucrez pentru doi bătrâni śi chiar şi atunci când sunt liberă, rămân în casă ca să mă odihnesc”, explică Anișoara.

„Am dansat cu toții: eu, soția şi cei doi copii ai noștri. Noi ne bucurăm că suntem români. Şi astăzi, ca de fiecare dată, am demonstrat că față de alții avem cu ce să ne lăudăm, ne prezentam foarte bine”, este de părere Gheorghe Goli, origine ar din Huși, județul Vaslui, de 14 ani la Roma.

C.V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sicilia, român de 21 de ani mort electrocutat la furat cupru

Bătrân invalid, condamnat pentru violarea îngrijitoarei românce