in

Răsvan Toader: «Din păcate, diaspora românească nu are încă un rol semnificativ în viaţa ţării»

„Fundaţia Pentru O Românie Modernă” este o organizaţie apolitică, non-profit, având ca misiune promovarea apărării drepturilor omului şi combaterea discriminării. Preşedintele Fundaţiei, Răsvan Toader, s-a aflat zilele trecute în Italia, pentru a se întâlni cu românii din diaspora.

Domnule Răsvan Toader, care este rolul diasporei, în viziunea Fundaţiei “Pentru O Românie Modernă”?

«Dacă am înţeles eu bine întrebarea, cred că vă referiţi la rolul diasporei în viitorul României. Din păcate, diaspora românească nu are încă un rol semnificativ în viaţa ţării. Cu doar câteva excepţii, diaspora are puţine legături cu autorităţile române, reprezentate în afară de ambasade şi consulate.

Cred că ar trebui realizat un program unitar, care să inventarieze problemele şi să ofere soluţii şi suport financiar pentru fiecare dintre ele. Ar fi vorba, printre altele, de acordarea de sprijin consular celor care au nevoie, de ajutor în educaţia copiilor sau de schimburi economice, de promovarea limbii şi a culturii române, pentru păstrarea identităţii româneşti, sau de alte forme de cooperare cu emigranţii români.

Creşterea numărului celor plecaţi face că problemele lor să fie legate şi de ţara-mamă, nu doar de ţara care i-a adoptat. Deşi situaţia s-a mai ameliorat faţă de anii anteriori, totuşi asistenta consulară încă mai trebuie îmbunătăţită, pentru a face faţa problemelor în continuă creştere cu care se confruntă românii din afara graniţelor.

Fundaţia noastră are contacte permanente cu românii de pretutindeni, pe care încercăm să îi ajutăm cu asistenta juridică atunci când au nevoie, dar şi de la care, profitând de experienţa lor, chiar învăţăm ce este bine pentru ţară.

Dar, ca să vă răspund la întrebare: rolul diasporei este şi rămâne extrem de important, românii plecaţi au căpătat o experienţă pe care aici în ţara n-ar fi avut-o, iar această experienţă va fi utilă României în schimbările de care are nevoie. Ei sunt vocea românilor rămaşi acasă şi ne ajută în conturarea mai clară şi, de ce nu?, mai fermă a mesajului nostru către Europa.»


În perioada 16-18 mai, la Rieti Italia, s-a desfăşurat, în sala Teatro Flavio Vespasiano, un Concurs internaţional de Pian, Acordeon şi Canto Modern. Fundaţia pentru o Românie Modernă a susţinut material desfăşurarea preselecţiei în România, transportul, şi cazarea celor cinci tineri studenţi români, dintre care patru au participat la Secţiunea pian, iar unul la Secţiunea acordeon a Concursului!

Cei patru tineri pianişti români prezenţi au ocupat toţi în final primele locuri ale Concursului: Locul I Pian C a revenit tânărului Iulian Ochescu, Locul I Pian Clasic – Fabiola Ioniţă; Locul II Pian Classic – Maria Ionel; Locul II Pian C – Eduard Petianu.

Răsvan Toader, Preşedintele Fundaţiei pentru o Românie Modernă, prezent la Ceremonia de premiere ca invitat al Primăriei din Rieti şi al Organizatorilor, a avut plăcerea să înmâneze personal diplomele şi premiile tinerilor reprezentanţi ai României la Concursul internaţional!


Ne puteţi da câteva detalii despre vizita dumneavoastră în Italia?

«Vizita mea în Italia a însemnat reîntâlnirea cu comunităţile de români care trăiesc şi muncesc deja de ani de zile în această ţară. M-am întâlnit cu românii din Milano. Dacă unii duc acum o viaţă mai bună decât aveau în România, pentru majoritatea munca şi traiul acolo înseamnă uneori şi tristeţe cu gândul la familiile lor, dar mai ales la copiii lăsaţi acasă.

Dacă mulţi dintre ei sunt oameni cu studii şi o meserie cândva căutată în ţara lor, acum au ajuns să presteze munci pe care italienii le refuză, în general muncă necalificată, după cum ştim că li se întâmplă cam în orice ţară din Europa, de altfel. România n-a reuşit să le ofere în 25 de ani un motiv serios pentru a nu-şi părăsi ţara sau pentru a reveni acasă.

Fundaţia pentru o Românie Modernă lupta pentru a schimba asta şi nu vom renunţa aşa uşor.

Obiectivele noastre au un singur scop: re-modelarea României, astfel ca românii să nu se mai simtă străini în ţara lor şi să nu mai fie obligaţi să îşi părăsească familiile, paradoxal – pentru a le asigura un trai decent. Ei plâng acolo, copiii lor plâng aici. Poate că a venit vremea să nu mai plângă nimeni, să fim cu toţii fericiţi. Ce se întâmplă acum nu e în regulă, iar noi vom face tot ce ne stă în putere pentru a pune umărul la o schimbare de substanţă.»

Ce şanse are România să se modernizeze, în condiţiile în care tinerii continuă să plece din ţară?

«Dacă această tendinţă continuă, sigur că şansele scad corespunzător. Fundaţia noastră, însă, are între obiectivele sale inclusiv oprirea migraţiei tinerilor, prin cooperarea cu autorităţile pe care vrem să le obligăm să contribuie activ la refacerea economică a acestei ţări, la schimbarea clasei politice, astfel ca aceşti tineri să îşi dorească să rămână în ţară.

Deja a trecut un sfert de secol de când ne-am dorit toţi o schimbare, e cazul să înceapă să se şi vadă ceva. Până acum, toţi au fost de acord că e nevoie de o schimbare de fond a societăţii, dar foarte puţini au şi făcut ceva concret.

Avem tineri geniali – ultimele olimpiade la care au participat elevii români şi de la care s-au întors cu foarte multe medalii de aur sunt mărturie. Nu trebuie să-i pierdem, e nevoie de ei.

Şi ştim că Fundaţia pentru o Românie Modernă va face tot ce-i stă în putere pentru că ei să rămână aici. Pentru că tinerii sunt singura şansă a României. Ei sunt viitorul.»

România are cea mai mare creştere economică din Europa, dar nivelul de trăi este, poate, cel mai scăzut din UE. Cum se poate schimba această situaţie?

«În termeni reali, economia a crescut cu 0,1% în primele trei luni ale anului în curs faţă de trimestrul anterior. În termeni anuali, creşterea a fost de 3,8% în primul trimestru din 2014, reprezentând, într-adevăr, cel mai mare avans dintre ţările Uniunii Europene, după cum ne spun datele publicate de Eurostat.

Baza acestei creşteri au reprezentat-o exporturile, cu precădere ale firmelor străine care au investiţii în România. Nivelul scăzut de trai are şi el o „bază”: lipsa unei industrii care să aducă profit economiei româneşti şi, implicit, bani în buzunarele românilor. Această lipsă este, de fapt „avantajul competitiv” al României, care o „ajută” să aibă asemenea creşteri, iluzorii însă.

Românii au un nivel de trai scăzut şi pentru că lipsa unei industrii a dus la lipsă acută a locurilor de muncă, la creşterea şomajului şi, desigur, la scăderea banilor pe care îi avem în buzunare. Să nu mai vorbim de impozitarea excesivă a muncii şi despre suprataxarea care a ajuns „normală” în România.

Dacă mă întrebaţi pe mine, singurul mod în care se poate schimba această situaţie este reindustrializarea ţării, astfel că cetăţenii ei să aibă din nou locuri de muncă, iar România să înceapă din nou să producă şi să exporte. Schimbarea se va putea face cu multă voinţa politică şi cu conştientizarea faptului că altă soluţie nu există.

Fundaţia pentru o Românie Modernă îşi doreşte, după cum v-am mai spus, re-modelarea ţării şi asta înseamnă şi crearea unei industrii puternice, care să ofere locuri de muncă şi salarii pe măsură, dar şi să contribuie la creşterea economică sănătoasă a acestei ţări.»

Ce părere aveţi de sloganul „Sunt mândru că sunt român”?

«În general, folosită ca o expresie comună, uzuală, am o părere bună. Şi eu sunt mândru că sunt român. Dar atunci când această expresie devine slogan şi este confiscat de un grup politic, începe să mă deranjeze şi pe mine, ca pe mulţi alţi români. Îmi dă senzaţia că cei care îşi asuma acest slogan nu mă considera şi pe mine român, mă exclud din „comunitatea” pe care cred ei că o reprezintă, pentru că nu sunt de partea lor. Şi aici avem o problemă.»

Sorin Cehan

Alte detalii la adresa
modernromaniafoundation.ro

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Iată cum arată noul Parlament European – vezi rezultatele pentru fiecare țară

Doi români, arestaţi pentru uciderea unui comerciant egiptean la Fidene