in

Sfat șocant de la Torino: „Nu mai treceți în CV cetățenia română. Există o atitudine rasistă față de români în Italia”

„Fiica mea, după absolvirea facultății de design din Torino, a fost anunțată să nu își mai scrie cetățenia pe CV.”, a dezvăluit, pentru RFI România, președintele Centrului de Cultură Italo-Românească APS din Torino, Elisabeta Burduja Cioată, care subliniază că există o atitudine rasistă față de români în Italia.

A fost întrebată de reporterul RFI dacă există rasism. „Da. Există chiar dacă nu ți-l arată sau verbal își spun ca nu este. Fetița mea cea mare a terminat facultatea la Torino și mi-a spus că nu vrea să își scrie cetățenia pe CV. M-au anunțat să nu o mai scriu pentru că dacă se uită că ești româncă ți-l anulează.”

Centrul de Cultură Italo-Românească APS din Torino (foto Mihai Bursuc)

Elisabeta Burduja Cioată a plecat în Italia în anul 2002. A fondat Centrul de Cultură Italo-Românească APS din Torino, centru unde se organizează cursuri de limba română, dansuri populare și cursuri de cultură și civilizație românească. Aici sunt 18 voluntari, români și italieni. Croiesc costume populare cu mămicile, dansează, fac lecții în limbile română și italiană. Ajutorul statului român este ca și inexistent. În Torino trăiesc peste o sută de mii de români.

Elisabeta Burduja Cioată a declarat că celor care se întorc în România le este greu să se mai obișnuiască cu mentalitatea din țară. În general copiii se integrează foarte greu.

„Se integrează greu în România pentru că este un alt stil de viață. Nu ai același stil de viață. Educația ca instrucție școlară în România este foarte bună. Copiii nu sunt identificați și ajutați cei care au vocație, foarte mare capacitate să fie ajutați. În România dacă nu ai capacitate materială nu faci nimic. În Italia e altfel. Sunt mamă a șase copii și toți sunt talentați în ceva. Sunt ajutați. Pe mine mă costă școala 20 de euro pe an. Acesta este cel mai important factor care mă împiedică să mă întorc.”

Interviul complet AICI

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cristina Țopescu, fostă prezentatoare TV, a murit singură de Sărbători. A fost găsită după mai multe săptămâni

A suferit un accident în Italia, dar nu a solicitat ajutor. A murit la scurt timp la spital în România