in

Sindicat pentru „badante” românce

Din luna iunie, sindicatul Cisl Fisascat Roma a deschis un ghişeu pentru străini în via Cavour, 57, în special pentru femei. Cele mai multe persoane înregistrate sunt de naţionalitate română.

La toate secţiile sindicatului Cisl Fisascat – comerţ, turism, servicii de asistenţă şi îngrijire – sunt înregistraţi 11.500 de înscrişi, dintre care 30% sunt români. Numai la sectorul de îngrijitori şi colaboratori familiali, 50% dintre femeile înregistrate sunt românce, cu precădere din zona Moldovei.

Sindicatul poate acorda solicitantelor asistenţă legală în probleme familiale, asistenţă fiscală, asistenţă şi consultanţă pentru muncitorii care au drept de pensie, poate ajuta la calculul orelor lucrate şi a drepturilor care li se cuvin muncitorilor după închiderea contractului de muncă şi asistenţă pentru contractele de casă.

"Atunci când angajatorul nu dă muncitorului toate drepturile, angajatul vine la noi să-şi calculeze care sunt drepturile sale, cât ar trebui să ia la oră, de cele mai multe ori ia doar jumătate din suma pe care ar trebui să o ia", explică Iuliana Zahariuc, responsabil al ghişeului pentru străini de la Cisl Fisascat Roma.

"Multe femei sunt înşelate de către angajatori"

Asistenţă în limba română

Iuliana Zahariuc a observat că în rândul româncelor predomină problemele familiale, problemele juridice şi o serie de nelămuriri faţă de contractele de închiriere.

În cadrul acestui sindicat, o atenţie deosebită este acordată persoanelor care au grijă de bătrâni sau care lucrează ca menajere. "La "badante" sau "colf" ne ocupăm de  înregistrarea şi completarea contractului de muncă, eliberarea fluturaşului de salariu (busta paga), declararea veniturilor sau documente care sunt necesare la INPS", explică Iuliana Zahariuc.

Asistenţa este integral în limba română, venind astfel în ajutorul  româncelor care sunt de puţin timp în Peninsulă şi nu cunosc anumite  lucruri sau termeni specifici.

"Multe femei sunt înşelate de către angajatori, nu-şi cunosc drepturile şi nu ştiu la cine să se adreseze. Toate cazurile sunt aparte. Toate sunt speciale în felul lor. Toate vin cu diferite probleme de acasă", a observat responsabilul ghişeului, care recunoaşte pe de altă parte, că din păcate însoţitoarele de bătrâni, "badantele", nu ştiu de existenţa unui sindicat sau de utilităţile pe care le pot obţine printr-un sindicat.

Iuliana Zahariuc, responsabilul ghişeului, are 27 de ani, este din Dorohoi şi de doar un an locuieşte la Roma. Tânăra este absolventă a Facultăţii de Teologie de la Iaşi şi a venit în Italia pentru soţul ei, care de 12 ani a ales să muncească în Italia.

"Eram pe pasul de a pleca acasă, dar de când am început să lucrez în sindicat, cu românii, am decis să rămân aici să dau o mână de ajutor badantelor românce", mărturiseşte Iuliana Zahariuc, care cu greu a reuşit să se acomodeze în Peninuslă.

Ghişeul pentru străini din cadrul sindicatului Cisl Fisascat se află pe via Cavour, 57, 00184 Roma, tel: 06.481.96.51. Programul: marţea şi joia, între orele 14.30 – 19.00.

C.T.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Video/ Menajeră româncă prinsă în capcană de o telecameră ascunsă

Horia Moculescu, la un pas de moarte în acelaşi loc în care Huidu a făcut accident