in

Sărbătoarea iei la Verona, au participat români din mai multe regiuni ale Italiei

Duminică, 21 iunie 2015, a avut loc la Verona „Festivalul Iei Românești”. Evenimentul a fost organizat de comunitatea românilor din Verona în coordonarea doamnei Claudia Zlatov, cu sprijinul oamenilor de afaceri români din provincia Verona și sub patronajul Consulatului General al României la Trieste.

Cosmin Dumitrescu, Consulul General al României la Trieste, împreună cu Claudia Zlatov, organizatoarea evenimentului


La organizarea și desfășurarea Festivalului a participat activ și cadrul didactic care predă copiilor români din Verona cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească finanțat de Guvernul României prin Institutul Limbii Române în cadrul programului LCCR.

Sărbătoarea a cuprins o expoziție de obiecte tradiționale românești și de costume populare susținută de creatoarea de costume tradiționale Maria Morar, un spectacol de muzică și dansuri tradiționale românești și o paradă a iilor, cea mai frumoasă dintre acestea fiind premiată.

Festivalul a avut o rezonanță deosebită în cadrul comunităților de români din nordul Italiei, interesul pentru participare fiind manifestat de foarte mulți români din comunitățile din afara Regiunii Veneto. La manifestare au participat conaționali din regiunile Toscana și Lombardia, sărbătoarea oferind astfel un bun prilej de comunicare și consultare între reprezentanții mai multor comunități românești laice, clerici români și reprezentanții Consulatului General al României la Trieste.

Manifestarea a beneficiat de susținerea financiară a mai multor oameni de afaceri români din regiunea Veneto care desfășoară activități în domeniul construcțiilor, transporturilor și alimentației publice. Consulatul General al României la Trieste a fost reprezentat de o delegație formată din consulul general Cosmin Dumitrescu însoțit de un consul din cadrul oficiului consular.

În discursul adresat de consulul general celor prezenți la eveniment, acesta a subliniat importanța deosebită acordată de autoritățile române păstrării și consolidării elementelor identitare românești în cadrul comunităților de români din Italia și a arătat simbolistica spirituală, istorică, identitar-tradițională a iei românești pentru poporul român, îndemnând în același timp la păstrarea și promovarea acestor simboluri alături de limba și cultura română în rândul tinerilor români din Italia.

Cei doi consuli din cadrul Consulatului General al Româneii la Trieste s-au pus la dispoziția celor prezenți pentru acordarea de asistență consulară prin informare și consiliere cu privire la toate spețele și problematica de natură consulară aduse în discuție de cetățenii români prezenți.

CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI la Trieste


Citește și:

Festivalul Iei Românești la Verona. Prezentă renumita creatoare de costume populare, Maria Morar


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Șase artiști români din Milano expun la Pavilionul României de la EXPO 2015

Vicenza, român de 48 de ani, înecat la locul de muncă