in

Steliana Ionescu din Albano, o româncă pasionată de politică

Cum trăiesc cetățenii care provin din ceea ce acum peste douăzeci de ani era Europa de Est? Sunt integrați? Se interesează de orașul în care trăiesc? Întrebări pe care publicația Roma Today i le-a pus unei românce din Albano (Roma), Steliana Ionescu.

Steliana Ionescu este o cetățeană română și la Albano a știut să se integreze la nivel de muncă și social și a început de câțiva ani să participe în mod activ la viața politică a orașului său, fiind una dintre puținele cetățene românce care au candidat la alegerile administrative din 2010.

Steliana, la fel ca multe concitadine de-ale sale, a ajuns în Italia odată cu prăbușirea regimurilor comuniste și nu i-a fost ușor să se integreze în alt stat, într-o altă limbă și cultură: „Au aprobat legi pentru a putea să avem ședere, însă nu au creat oportunitățile și mijloacele pentru îmbunătățirea șederii noastre. Imi vine în minte proverbul foarte valabil în acest caz: „mai întâi ai tăi iar ceilalți dacă poți” care în acest caz se potrivește la perfecție”.

După mulți ani Steliana a știut să se integreze cel mai bine astfel că este foarte interesată de viața politică locală care, după cum spune ea, este o adevărată pasiune: „Sunt pasionată dintotdeauna de politică, inclusiv de cea externă. Pasiunea mea ține în special de politica adevărată și serioasă și nu am fost niciodată animată de interese și câștiguri personale”.

O pasiune care acum trei ani a determinat-o să candideze la alegerile locale în sprijinul actualului primar Nicola Marini, însă din păcate nu a reușit să intre în consiliul local pentru a-și reprezenta comunitatea și concetățenii români: „Chiar dacă nu am fost aleasă, am continuat să colaborez cu administrația locală pe chestiuni care țin de imigrație”.

Toate acestea deși deseori politica nu are cuvinte dulci pentru imigranți indiferent dacă vin din Europa noastră sau din țările cele mai sărace din lume.

Steliana nu se oprește la politica locală și deși pentru cetățenii comunitari dreptul de vot este acordat numai pentru alegerile administrative, ea s-a implicat și în alegerile regionale trecute și pentru alegerile politice și ia parte la congresul Partidului Democrat, fiind aleasă în adunarea provincială.

Steliana lansează în cele din urmă un mesaj concetățenilor săi: „Este adevărat că fiind cetățeni comunitari putem vota la alegerile locale, însă trebuie să înțelegem valoarea democrației. Votul nostru nu trebuie să fie marfă de schimb. Trebuie să-l votăm pe politicianul care se poate gândi la binele tuturor”.

(sursa: romatoday.it)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O nouă ocupație a românilor din Italia: distribuitor de carburant de contrabandă

Părintele Radu Ionuț din Perugia: “Plecarea românilor provoacă drame profunde”