in

Studiu: Există și ”badante” fericite la muncă

Asistenţii familiali – îngrijitoare, menajere, bay-sitter – este categoria cea mai numeroasă printre lucrătorii imigranţi din Italia. Conform unui studiu prezentat recent, marea majoritate desfăşoară cu mare plăcere această activitate şi sunt foarte ataşaţi de famiile la care lucrează.

Cei care ocupă astfel de posturi, în special femei, au un nivel de educaţie ridicat şi o mare capacitate de economisire. Provin în special din România, Ucraina, Moldova, Filipine, Peru şi Sri Lanka şi îşi găsesc un loc de muncă cu ajutorul conaţionalilor.

Viața grea a îngrijitoarelor românce: „Suntem exploatate la negru”

Un studiu coordonat de Agenzia Tu UniCredit şi UniCredit Foundation şi realizat de Centrul de Studii şi Cercetări Idos a încercat să facă un portret robot al asistenţilor familiali, ce fac, cum sunt trataţi, cum îi privesc pe italieni şi ce relaţii au cu ţările de origine.

Badante, al doilea contract național de muncă. Vezi diferențele față de celălalt contract

Studiul a fost efectuat în regiuni din nordul şi centrul Italiei, fiind intervievate 606 persoane. Datorită activităţii lor, statul face o economie imensă. În 2010, familiile italiene au cheltuit 9 miliarde de euro cu îngrijitoarele. Pentru a furniza un serviciu asemănător, statul ar trebui să investească 45 de miliarde de euro.

Din salariile primite, chiar dacă sunt mici, asistenţii familiali reuşesc să pună bani deoparte, până la 250 de euro lunar. Banii câştigaţi sunt apoi în parte expediaţi, în majoritatea cazurilor, rudelor din ţările de origine. Dintre diferitele date interesante reieşite din studiu, trebuie semnalată tema nivelului de educaţie, care rezultă în medie ridicată: 26,7% au o diplomă de liceu şi 18% au o diplomă universitară.

În privinţa drepturilor şi obligaţiilor, studiul arată că 33,6% nu beneficiază pe deplin de zilele de odihnă prevăzute de contractul colectiv naţional, 56,5% nu prezintă declaraţia de venit (obligatorie pentru veniturile din muncă subordonată mai mari de 8.000 de euro).

Marea majoritate lucrează între 20 şi 40 de ore pe săptămână (55,6%), o cotă consistentă (26,2%) lucrează între 41 şi 60 de ore şi nu lipsesc cazurile cu peste 60 de ore de muncă (4,0%), dar şi care lucrează mai puţin de 20 de ore (6,4%). Din studiu reiese că asistenţii familiali sunt foarte motivaţi în muncă şi foarte ataşaţi de familiile la care lucrează. 91,6% consideră foarte bun sau bun comportamentul familiilor în privinţă lor şi 84,9% dintre aceştia desfăşoară cu plăcere (destulă, mare, foarte mare) serviciul în cadrul familiei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Reguli stricte pentru părinții care pleacă la muncă în străinătate. Amenzi între 500 și 1000 lei

Ponta nu ţine cont de vocea poporului şi le promite americanilor: Continuăm exploatarea gazelor de şist