in

Torino, un medic român candidează pe listele PdL

Medicul Sorin Parastie este un cunoscut specialist din cadrul unei clinici din Torino, specializată în tratamente şi tehnici de fecundare in vitro. Activitatea profesională îl recomandă ca un reprezentant deosebit al comunităţii din capitala piemonteză. A decis să candideze pentru un post în cadrul consiliului comunal din Torino, participând la alegeri pe listele Popolo della Libertà (PdL), susţinând candidatura lui Michele Coppola pentru postul de primar.

Sorin Parastie are 49 de ani şi lucrează la o clinică de lângă Torino. După o experienţă de ani de zile, cursuri de specialitate la clinici şi universităţi de renume, românul a reuşit, din toamna anului 2008, să lucreze împreună cu o echipă de specialişti în cadrul unei clinici private, faimoasă în toată Italia. Locuieşte împreună cu familia la Torino, iar fiica sa, de 22 de ani, este studentă la Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii Catolice din Milano.

Originar din Sighetu Marmaţiei, Sorin Parastie a absolvit Facultatea de Medicină în anul 1987 la Cluj, iar după o lungă perioadă de stagiatură a decis să-şi încerce norocul în Italia. «Am prins ultimii ani din regimul ceauşist şi altii doi după Revoluţie. În sistemul sanitar românesc domnea haosul şi nu mi-a trebuit mult să mă decid să plec din ţară, mai ales că mă încurajase şi sora mea, care deja se stabilise în nordul Italiei, la Cuneo. Stiam de la bun început că echivalarea studiilor nu este foarte uşoară, dar am sperat mereu că voi reuşi până la urmă», povesteşte medicul român.

De la începerea activităţii în cadrul clinicii din Torino, Sorin Parastie nu a avut decât satisfacţii. «Lucrez într-o clinică de mare performanţă, fac ceea ce-mi place şi pentru care m-am pregătit, dar cel mai important este că stau în preajma miracolului vieţii: naşterea. Este emoţionant de fiecare dată când participi la intervenţii care ajută la naşterea unei noi fiinţe, atât de mult dorite de către părinţi. Bucuria este imensă.

Tin legătura cu pacienţii mei şi de fiecare dată este o mare satisfacţie să le simţi bucuria. La noi vin, de obicei, cupluri care au probleme în a avea un copil şi care îşi doresc acest lucru enorm de mult. La unul dintre etaje sunt fotografii cu micuţii care s-au născut în urma intervenţiilor medicilor noştri. Aştept să fie şi cât mai mulţi copii români acolo.»

Simpatizant al dreptei

Pentru alegerile locale din acest an, a decis să participe pentru ocuparea unui post de consilier. Atent observator al politicii italiene, a fost mereu un simpatizant al PdL.

«Candidez la alegerile administrative pentru un post de consilier în Consiliul Comunal din Torino, pe listele Popolo della Libertà, partidul de centru-dreapta condus de Silvio Berlusconi. Susţin candidatura la postul de primar al oraşului Torino a lui Michele Coppola, candidatul de centru dreapta.

Sunt interesat de politica italiană dintotdeauna şi am urmărit cu admiraţie şi interes evolutia politică a lui Berlusconi înca din anii ’90. Cunoşteam unii exponenţi din Torino ai PdL, împărtăşind aceleaşi idei politice, iar propunerea de a candida a venit oarecum firesc în acest context. Pentru mine este o onoare şi un motiv de mândrie să candidez pe listele PdL la alegerile locale din 15-16 mai a.c. , cu entuziasm şi curaj, spunând „da” viitorului.»

Prefer termenul „torinezi din România”

Rolul comunităţii

Doctorul Parastie consideră că pentru el personal, a venit momentul să se implice serios în politică, dar crede că a venit momentul ca şi comunitatea românească să participe activ şi să se implice foarte serios la activităţile din cadrul comunităţii. Numărul mare de români din Torino poate decide asupra multor chestiuni şi situaţii politice.

«Toate lucrurile au timpul lor potrivit, spunea Dante. Eu cred că a sosit momentul ca cei peste 42 000 de cetăţeni români rezidenţi la Torino să aibă o voce, o reprezentare în administrarea oraşului în care locuiesc şi lucrează, reprezentand circa 5% di populaţia rezidentă.

În Torino nu există un cartier românesc, românii fiind răspândiţi practic în tot oraşul. Românii nu reprezintă numai braţe de muncă ci şi creativitate, profesionalism, fiind întâlniţi în toate domeniile de activitate.

Din păcate, se ştie, munca de zi cu zi nu reprezintă o ştire interesantă. Mass media se grăbeste de cele mai multe ori să reflecte doar aspectele negative ale unei comunităţi formată în marea sa majoritate din lucrători cinstiţi împreună cu familiile lor, angajaţi zi de zi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii lor.»

Ce va face doctorul pentru comunitatea românească din Torino în cazul în care va obţine postul de consilier?

«Prefer în loc de comunitatea română din Torino termenul de torinezi din România. În cazul alegerii mele în postul de consilier mă voi strădui să răspund cerinţelor de zi cu zi ale cetăţenilor, care sunt la baza calităţii vieţii unei persoane, a unei familii: siguranţa orasului, apărarea dreptului la muncă dar şi a siguranţei la locul de muncă, valorizarea tuturor cartierelor oraşului, îmbunătăţirea viabilităţii, calitatea ambientului, servicii mai bune pentru copii şi bătrâni, promovarea unor iniţiative culturale si sociale îndreptate cu precădere spre „torinezii di România”.»

A.R.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sacconi: „Imigranţii fac muncile refuzate de italieni”

Piaţa imobiliară dă semne de revenire