in

Treviso, autoritățile italiene au cuvinte de laudă pentru români: ”Contribuție substanțială la creșterea demografică și economică a orașului”

La data de 8 iunie 2018, Ambasadorul României în Italia, George Bologan, aflat în vizită de lucru în Provincia Treviso, a participat la o serie de întâlniri cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești, ca urmare a eforturilor de consolidare a raporturilor preferențiale pe care țara noastră le are cu Italia.

Agenda de întâlniri a debutat la Instituția Prefectului cu reprezentantul guvernului italian în teritoriu, prefectul de Treviso, Laura Lega. Discuțiile cu oficialul italian au atins, printre altele, nivelul ridicat al cooperării româno-italiene în cadrul organizațiilor internaționale, în special în NATO și UE, participarea la proiectele care au ca scop creșterea interoperabilității forțelor de ordine, dar și provocările cu care se confruntă cele două state aflate la frontierele Uniunii.

Ambii oficiali au exprimat poziții pro-europene subliniind rolul fiecărui cetățean în consolidarea UE, prin dialog și cunoaștere reciprocă, construind astfel viitorul pe valorile comune împărtășite. Au fost aduse în prim plan multiplele efecte pozitive pe care proiectul european le-a adus cetățenilor statelor membre: pace, libertate de mișcare, oportunități de studiu, locuri de muncă, siguranță și creșterea nivelului de trai; alternativele la acestea fiind conflictele care au distrus speranțele generațiilor de la începutul secolului XX.

Programul ambasadorului României a continuat la Primăria Treviso unde a avut loc întrevederea cu reprezentanții administrației locale. A fost discutată contribuția substanțială a comunității românești la creșterea demografică și economică a orașului și la importanța implicării în acțiunile culturale organizate de Primărie. A fost accentuată importanța creșterii numărului de ocazii de întâlnire dintre cele două comunități prin inițiative comune menite să construiască încrederea necesară depășirii prejudecăților. Oficialii italieni au ținut să mulțumească cetățenilor români care, prin activitatea de zi cu zi, devin parte integrantă din familiile multor italieni, uneori cu mari sacrificii personale.

Ambasadorul George Bologan a vizitat ulterior sediul Consulatului General Onorific al României din Asolo, prilej cu care a fost întâmpinat de autoritățile locale, având discuții cu primarul, Mauro Migliorini, și vice-primarul, Franco Dalla Rosa. În cadrul întâlnirii a fost remarcată activitatea intensă a Consulului General Onorific al României la Treviso, Mario Moretti Polegato, pentru dezvoltarea și consolidarea relației bilaterale, atât prin prisma activității economice intense a antreprenorului italian, cât și prin activitatea social-culturală desfășurată pe parcursul celor 20 de ani de activitate în calitate de reprezentant onorific al țării noastre.

Vizita a continuat cu întâlnirea Ambasadorului Bologan cu comunitatea românească din Treviso, prilej cu care diplomatul român a transmis participanților un mesaj de solidaritate, subliniind faptul că Centenarul Marii Uniri este o ocazie de reflecție asupra faptelor și evenimentelor care au contribuit la formarea conștiinței naționale.

Acesta a prezentat succint, plasând în context european, procesul de unificare a teritoriilor românești  atrăgând atenția asupra importanței trăirii autentice a sentimentului patriotic în viața cotidiană: ”A fi patriot înseamnă, în primul rând, a te comporta cu demnitate, cu responsabilitate zi de zi, onorând personalitățile care au marcat întreg parcursul istoriei, și fiind parte activă în construirea proiectelor de viitor ale țării”.

George Bologan a încheiat discursul său, îndemnând la aprofundarea istoriei si la a avea curajul inițiativelor de unitate, de a persevera în lucrurile bune și demne pentru onoarea numelui de român, astfel ca ”mulțumirea celuilalt să fie mulțumirea noastră”, încrederea și aprecierea pe care le câștigăm și cultivarea onoarei revenind fiecăruia.

Pe durata vizitei sale la Treviso, ambasadorul României în Italia, George Bologan, a fost însoțit de consulul general onorific al României, Mario Moretti Polegato.

sursa: roma.mae.ro

Isărescu recunoaște că banii diasporei au balansat deficitul comercial: ”Efect pozitiv extraordinar asupra României”

A ajutat peste 200 de români să-și găsească de muncă în Germania: «Încrederea oamenilor se câștigă foarte greu. Dar eu am reușit»