in ,

A ajutat peste 200 de români să-și găsească de muncă în Germania: «Încrederea oamenilor se câștigă foarte greu. Dar eu am reușit»

La doar 28 de ani, o tânără româncă stabilită în apropiere de Hanovra are propria afacere în Germania, o agenție de resurse umane, specializată în servicii de recrutare, selecție și plasare de muncă din România în Germania, agenție prin care a ajutat, în cei aproximativ doi ani de la înființare, peste 200 de români să-și găsească un loc de muncă.

Sandra Dumitru, care este și traducător autorizat și consilier financiar, a reușit să câștige încrederea a zeci de firme germane cu care colaborează, dar și a românilor care apelează la serviciile ei, și asta într-un domeniu  privit oarecum cu scepticism de mulți conaționali. Printre aceștia, recunosc, mă număram și eu, subsemnatul, mai ales că în cei aproximativ 15 ani de presă în România, am scris și citit tot felul de întâmplări nefericite ale românilor plecați la muncă în străinătate și înșelați de așa-ziși intermediari.

„Nu a fost deloc ușor. Am muncit și am învățat mult. Dar acum sunt fericită, mai ales când oamenii îmi mulțumesc pentru locurile lor de muncă de aici, din Germania. Mulți și-au adus și familiile și viața li s-a schimbat în bine. E un sentiment foarte plăcut“, mărturisește Sandra.

Fără comisioane

Se oferă: „Salariul 13,75 de Euro brut/oră, diurnă: 6 Euro net/oră, contract de muncă direct cu angajatorul german pe o perioadă nedeterminată, cazare contra cost“.

Se cer: „Cunoștințe de limba germană nivel începător/mediu, experiență în domeniu“.

Așa sună, de exemplu, unul dintre anunțurile agenției Sandrei Dumitru, anunț destinat angajării de zugravi și muncitori în amenajări interioare, cu calificare.

14 de euro pe oră (brut), 48 de euro diurnă (net), cazare asigurată contra cost de angajator, sună o altă ofertă de angajare prin care se caută electricieni și instalatori calificați, vorbitori de limbă germană, contractul de muncă fiind direct cu angajatorul german.

„Eu nu percep comisioane și taxe de intermediere de la cei care își caută un loc de muncă. Ofertele de muncă le primesc direct de la angajatorii cu care colaborez. Fiecare ofertă dispune de anumite cerințe, iar eu recrutez personalul potrivit  care să îndeplinească criteriile cerute de angajator. M-am axat foarte mult pe următoarele domenii: medical, îngrijire, instalații sanitare, electric și construcții. Pentru că Germania se confruntă cu un deficit enorm de personal în aceste domenii.

Ofertele de muncă din acest an sunt pentru personal medical în spitale de stat și clinici private, personal pentru îngrijire bătrâni în azile, instalatori sanitari, electricieni și personal construcții interioare. Majoritatea contractelor de muncă se încheie pe o perioadă nederminată, iar toate contractele sunt direct cu angajatorul german, fără detașare“, explică Sandra Dumitru.

În general, printre cerințele care nu lipsesc din ofertele angajatorilor se numără cunoașterea limbii germane, de la un nivel de începător (minim A2), la un nivel mediu (minim B2), pentru medici de exemplu, cărora li se cere și un certificat de competență lingvistică. O diplomă, o calificare ori un curs în domeniul respectiv constituie evident un avantaj important în obținerea job-ului.

Birou mobil

Sandra Dumitru are un „birou mobil”, pe care îl ia peste tot cu ea. „ Sunt fericită că pot lucra practic de oriunde. Am nevoie doar de laptop, telefon și internet“, zâmbește tânăra.

Telefonul îi sună destul de des, așa că trebuie să fie mereu pregătită să ofere informațiile necesare. Postează ofertele pe diferite pagini de Facebook ori pe site-uri de job-uri, iar periodic participă la târguri de muncă, atât în Germania, cât și în România.

„De regulă, persoanele interesate de o ofertă de muncă mă contactează telefonic. Dacă corespunde cerințelor angajatorului, rog respectiva persoană să îmi trimită documentele prin E-mail (CV, buletin, diplome etc.), iar eu o recomand unui angajator cu care colaborez. Ulterior, persoana este contactată de un reprezentant al firmei angajatoare și are loc un interviu telefonic.

Dacă reprezentantul angajatorului consideră că persoana este potrivită pentru acel post, îi trimite contractul de muncă, în primă fază în format electronic, apoi prin poștă, stabilindu-se și data începerii lucrului, modalitățile de transport, cazare etc.

Candidatul primește practic prin e-mail toate informațiile și detaliile necesare: adresa cazării, persoana de contact de la cazare, adresa locului de muncă, persoana de contact de la locul de muncă și numărul de telefon al acesteia. Se lucrează foarte mult prin corespondența online și funcționează foarte bine“, explică Sandra.

Pe cont propriu

După absolvirea studiilor în Germania, Sandra Dumitru a lucrat aproximativ șase luni la o firmă germană de resurse umane, fiind recrutor pe partea de România.

„Mi-a plăcut foarte mult acea activitate, am fost foarte apreciată pentru munca depusă, dar simțeam că mă plafonez și că nu pot ajunge la alt nivel. Îmi doream mai mult, simțeam că pot mai mult, am avut încredere în forțele mele și în urmă cu doi ani am decis să deschid propria agenție, Your Job Personalvermittlung“, spune Sandra

Primele luni au fost destul de dificile, mai ales până când și-a făcut primele contacte pe piața muncii germane și a reușit să găsească companii care să își dorească o colaborare cu agenția Sandrei: „ Am trimis în jur de 200 de mailuri la diferite companii, pentru a începe o colaborare. Au răspuns vreo 30, dintre care doar șapte erau răspunsuri pozitive“, își amintește timișoreanca.

„Și încrederea oamenilor se câștigă foarte greu. Dar eu am reușit. Mulți clienți mă contactează prin recomandări de la ceilalți români care și-au găsit un loc de muncă prin intermediul meu“, completează Sandra, amintindu-și și acum de primii doi români care s-au angajat prin agenția ei, doi instalatori care și astăzi lucrează în Germania și cu care mai ține legătura.

„Am făcut recent un calcul: în aproape doi ani, prin agenția mea s-au angajat în Germania 220 de români. Marea majoritate dintre ei mă sună, mai ales după ce primesc primul salariu. Sunt fericiți. Iar acesta e un sentiment unic. De fiecare dată. Să poți să faci oameni să zâmbească“, completează Sandra.

Sergiu RUSU

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 4]

Treviso, autoritățile italiene au cuvinte de laudă pentru români: ”Contribuție substanțială la creșterea demografică și economică a orașului”

Tot mai mulţi străini se tratează în România. Avantaje: preţuri mici şi calitatea serviciilor oferite de spitalele private