in

Tot mai mulţi străini se tratează în România. Avantaje: preţuri mici şi calitatea serviciilor oferite de spitalele private

Stomatologia, chirurgia estetică, diverse proceduri oftalmologice şi chiar protezarea de şold sunt ramurile care îi aduc pe germani, italieni, francezi şi britanici în clinicile din ţara noastră. În perioada verii, aceste servicii sunt foarte solicitate, susţine Alexandru Constantin, preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical. Doar la nivelul anului 2017, peste 8.000 de turişti au ales să se trateze în România. „În unele cazuri, preţurile practicate la noi sunt mai mici chiar cu 70% comparativ cu cele din Elveţia, în cazul chirurgiei estetice. Dar media ar fi undeva la jumătate. Cei mai mulţi străini merg în România pentru stomatologie, chirurgie estetică, anumite proceduri din oftalmologie, care nu sunt acoperite de asigurările din alte state europene. În ultima perioadă vin şi pentru servicii legate de ortopedie”, a explicat, pentru „Adevărul”, Alexandru Constantin.

Implanturile dentare, la mare căutare

Implanturile dentare, mărirea sânilor, rinoplastia, liftingul facial şi protezarea de şold se numără printre procedurile efectuate destul de des la solicitarea străinilor în cele 136 de clinici şi spitale private membre ale asociaţiei. De regulă, un turist străin care vine în ţară pentru o procedură medicală scoate din buzunar 3.200 de euro. „Atâta timp cât în asigurările lor standard nu beneficiază de anumite proceduri medicale şi trebuie să plătească, având o diferenţă de preţ de aproape jumătate, preferă să vină în România. Încet-încet, ţara noastră devine o destinaţie pe harta turismului medical. Asta datorită investiţiilor şi a doctorilor români care sunt bine văzuţi în Occident”, a completat preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical.

3000 E costă un implant peste hotare

Spre exemplu, dacă în România un implant dentar porneşte de la 500 de euro şi nu depăşeşte 1.500 de euro, în ţările vest europene costul maxim este de 3.000 de euro. În ceea ce priveşte operaţia de mărire de sâni, aceasta poate ajunge la 6.000 – 7.000 de euro în ţările vest-europene, în timp ce în România preţul unei astfel de intervenţii este de 3.500 – 4.000 de euro, subliniază Alexandru Constantin, adăugând că o procedură foarte solicitată, de corectare a dioptriilor, costă 1.500 de euro în România, comparativ cu 3.500, cât este în clinicile din afară. „Trendul va fi ascendent şi străinii vor continua să vină la noi câtă vreme calitatea serviciilor medicale şi preţurile se vor menţine la acest nivel”, a spus specialistul.

Peste 8.000 de pacienţi străini în 2017

Pe parcursul anului 2017, 8.329 de pacienţi străini au mers să se trateze în clinicile din România. Cei care au venit pentru intervenţii stomatologice au achitat, în medie, 1855 de euro. Cei care au optat pentru chirurgie estetică în România au scos din buzunar 3.600 de euro în medie, în timp ce străinii care au apelat la intervenţii oftalmologice au plătit aproape 1.900 de euro per intervenţie. În ceea ce priveşte topul judeţelor în care aceştia au făcut intervenţiile chirurgicale, 61% din ei au venit în Bucureşti, 12% în Cluj, 10% au fost la clinici din Braşov.

Românii cu bani aleg străinătatea

În acelaşi timp, şi românii merg în străinătate să se trateze. Dacă străinii vin în România pentru intervenţii legate de estetică şi înfrumuseţare, românii merg în străinătate pentru tratamentul unor boli grave, în special din sfera oncologiei medicale. Iar principalele lor destinaţii sunt Turcia, Austria şi Germania, unde preţurile pornesc de la 15.000 de euro în sus. Dar nu doar românii cu bani ajung în clinicile din afară. Mai nou, pentru a avea acces la tratamentul fără interferon, care vindecă hepatita C, pacienţii care nu se califică pentru programul naţional şi sunt în stadii incipiente ale bolii, respectiv stadiile unu şi doi, aleg să plătească 950 de euro şi să se trateze în Republica Moldova.

De ce îşi caută românii sănătatea în străinătate?

Clinica medicală privată Wiener Privatklinik (WPK), cu sediul în capitala Austriei, Viena, a înregistrat în primul trimestru din 2018 un număr de pacienţi români cu 15% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Nu este un caz izolat, ci în ultimii ani numărul pacienţilor români care aleg să se trateze în străinătate este într-o continuă creştere. Care sunt însă motivele care îi determină pe aceştia să se orienteze spre centre internaţionale de tratament?

Reprezentanţii spitalului vienez spun la unison că principalul motiv pentru care românii, dar şi alţi pacienţi internaţionali aleg să se trateze în afara ţării ţine de neîncrederea în sistemul medical local. Printre alte aspecte care stau la baza acestei alegeri se numără şi intervalele lungi de timp petrecute în aşteptarea unui rezultat sau a unei examinări, lipsa condiţiilor şi, mai ales, imposibilitatea de a găsi tratamentul necesar în ţara de provenienţă.

Alungați de corupție: peste 15.000 de medici și 15.000 de cercetători au plecat la muncă în străinătate

”Sindromul Italia” face ravagii printre româncele plecate la muncă: ”Tratamentul poate dura chiar toată viața”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A ajutat peste 200 de români să-și găsească de muncă în Germania: «Încrederea oamenilor se câștigă foarte greu. Dar eu am reușit»

Venezia, capcană pentru turiști: ”Proastă servirea, ambientul, tratarea clienților, nu voi mai merge, nici măcar pentru o cafea”