in

Turneul „Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia” în Italia: O sărbătoare a poeziei românești

În perioada 1-3 iulie 2024, actorii renumiți Emilia Popescu și Mihai Mălaimare vor susține un turneu de excepție în Italia cu spectacolul „Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia”. Acest eveniment, destinat promovării culturii românești în străinătate, va avea loc la Roma, Milano și Bologna, aducând poezia românească mai aproape de cea mai mare comunitate de români din afara țării.

„Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia”

Emilia Popescu și Mihai Mălaimare vor recita poezii din lirica modernă și clasică românească, aducând un omagiu unor scriitori de seamă precum Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Coșbuc, George Topîrceanu, Lucian Blaga, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu și Emil Brumaru. Spectacolul va fi îmbogățit de ambianța muzicală creată de pianistul Cătălin Răducanu și violonista Ioana Tudor, oferind o experiență artistică completă și profundă.

„Suntem pregătiți, Roma, Milano, Bologna, venim!” a declarat Emilia Popescu cu entuziasm, subliniind importanța acestui turneu pentru comunitatea de români din Italia.

Mihai Mălaimare a subliniat semnificația acestui turneu: „Un turneu cu un spectacol în care să recit versuri românești pentru românii care muncesc și trăiesc în Italia? Pare straniu, dar numai în aparență, deoarece versul este, el însuși, un fel de filozofie care-și găsește exprimarea concretă în scoarțele românești, în semnele care împodobesc costumele noastre populare. Sunt onorat și foarte mândru să pot duce acest mesaj celor cu care ne vom întâlni.”

Pianistul Cătălin Răducanu, nerăbdător să urce pe scenă alături de cei doi mari actori, a declarat: „Acest spectacol reprezintă pentru mine o punte dintre cuvânt-vers și sunet, punte ce devine un întreg bine articulat și organic. Ca muzician, îmi propun să construiesc un înveliș sonor care să reprezinte terenul propice pentru lumea complexă și nuanțată a poeziei. Sper ca momentele muzicale în care improvizez să conțină spontaneitate și acea prospețime care să mă „poarte” pe tărâmul inspirației.”

Conferințe și schimburi culturale

Fiecare dintre cele trei spectacole va fi precedat de o conferință menită să apropie și mai mult publicul de valorile culturale românești. Realizat de asociația culturală The Culture Club, „Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia” este un proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, având ca scop promovarea imaginii României și a culturii românești peste hotare.

Conceptul video al spectacolului este semnat de Virgil Oprina, iar regia muzicală este realizată de Oltea Șerban-Pârâu. Proiectul a pornit de la o idee a lui Ovidiu Miculescu, care semnează și regia artistică a evenimentului.

Itinerarul turneului:

  • Luni, 1 iulie, ora 20:00 – Ambasada României la Roma
  • Marți, 2 iulie, ora 19:00 – Biblioteca Calvairate, Milano
  • Miercuri, 3 iulie, ora 19:30 – Hotel I Portici, Bologna

Acest turneu reprezintă o oportunitate unică pentru românii din Italia de a se reconecta cu cultura și poezia românească, printr-un spectacol deosebit care promite să rămână în sufletele tuturor participanților.

Mai multe detaliiAplauze pentru poet | Aplauze pentru poet / A hand for the poet (thecultureclub.ro)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
ciao italia

Unul din trei adolescenți italieni dorește să emigreze când va fi mai mare, iată țara preferată

S-a îmbătat și a bătut-o pe bătrâna pe care ar fi trebuit să o asiste, apoi a atacat carabinierii: îngrijitoare arestată