in

UDRI şi-a deschis filială la Vercelli. Raica: “Nu ne oprim aici”

Gheorghe Raica, preşedintele Uniunii Democratice a Românilor din Italia ne-a vorbit despre amploarea pe care o ia partidul său, care deşi înfiinţat doar de un an, are deja ca membri 4 consilieri comunali, deschide noi filiale şi semnează contracte de colaborare cu asociaţii româneşti din Italia.

Ultima filială pe care a deschis-o se află la Vercelli, acolo unde, spune Raica, preşedinte este un „român cu experienţă în politică”, Marcel Stoian. „Domnul Stoian, ales preşedinte al filialei, a mai activat într-un partid românesc, dar care l-a dezamăgit şi a găsit în ideile noastre exact ceea ce căuta. Acolo s-a format o echipă frumoasă, împreună cu Cornelia Cioacă, secretar. Dar vom inaugura şi în alte localităţi din Italia.”

Consilierul Gheorghe Raica a fondat UDMR-ul românilor din Italia

Gheorghe Raica (al doilea din dreapta), împreună cu membri ai filialei UDRI Vercelli


 

Raica este orgolios pentru faptul că UDRI are deja în componenţă 4 consilieri comunali, doi dintre ei fiind la al doilea mandat. Este vorba despre el, consilier comunal la Alessandria, Adrian Chifu, ales consilier de două ori la Verbania, Liliana Pitiş, aleasă în acest an consilier la Bosco Marengo şi Maria Mihaela Irimia, consilier la Novi Ligure.

„Nu ne oprim aici, la următoarele elegeri locale din Italia vom da o mână de ajutor românilor care vor candida. Îi vom face să înţeleagă că dacă e să ne raportăm la numărul de români din Italia, din fiecare localitate, noi ar trebui să avem câte un consilier în fiecare primărie. Şi nu exagerez deloc când spun acest lucru. Cei care vor dori să colaboreze cu noi, le vom împărtăşi din experienţa noastră şi cred că de aici vor rezulta doar lucruri extraordinare.”

Cornelia Cioacă, militantă Lega Nord, secretara filialei UDRI Vercelli: «Înainte de a fi leghistă, sunt româncă»

„Cei care nu vor să se înscrie în UDRI, pot colabora cu noi. E cazul doamnei Gabriela Vişan, care este preşedinta unei asociaţii de lângă Verona, cu care am pus la punct câteva proiecte viitoare” a completat Gheorghe Raica.

Raica a mai ţinut să precizeze că „nu sunt oprelişti de tip ideologic. Un român care activează în Lega Nord poate intra şi în partidul nostru, poate colabora cu noi oricând. Principiile de bază care stau la baza formaţiunii noastre sunt legate de apărarea drepturilor cetăţenilor români din Italia, integrarea lor cât mai bună în societate şi politica din peninsulă.”

La capitolul proiecte pentru viitorul apropiat, Raica ne-a spus că „la sfârşitul lunii iunie am participat la un eveniment de binefacere, organizat la Latina, tot de către o asociaţie cu care colaborăm, condusă de Alina Cărăbuş, care a avut ca scop sensibilizarea autorităţilor italiene şi române. Vorbim de subiectul legat de repatrierea cadavrelor românilor morţi în Italia, o veche şi totodată actuală problemă.|

„Apoi, în iulie, vom organiza câteva manifestări care vor avea iniţiative legate de reducerea taxelor consulare.” a completat el.

„Nu vom ocoli niciodată însă colaborarea cu Ambasada de la Roma sau cu autorităţile româneşti din consulate, dovadă fiind activităţile comune pe care le vom avea în perioada 1-15 iulie, la Genova, unde voi participa direct la realizarea unei expoziţii foto despre România, în aeroportul din Genova.” a completat el.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

63 de români, eliberaţi dintr-un “lagăr” amenajat în Sicilia

Eugen Terteleac nu mai reprezintă Camera de Comerţ şi Industrie a României: „Ne vom continua activitatea”