in

Un diplomat român la mini-maratonul de la Roma

Chiar dacă ploua și era destul de frig, aproximativ 13.500 au participat duminică, 2 martie la mini-maratonul Roma – Ostia, eveniment ajuns la cea de-a 40-a ediţie. Nu toți au ajuns la final. Nu e ușor să alergi 21,097 km. La cursă au participat multe personalităţi, între care noul ministru al Apărării, Roberta Pinotti (foto 2). România a avut un reprezentant de frunte, un diplomat de la Ambasada din Roma: Ovidiu Pufu (foto 1), ataşatul de presă.

Cursa a fost câştigată de marocanul Lahbabi Aziz, cu un timp de 59′ şi 25″. Ovidiu a terminat cursa în 2 ore şi 2 minute: „Pentru un sportiv de performanță este, bineînțeles, un timp foarte slab. Pentru cineva care aleargă pentru prima dată distanță aceasta este un timp foarte bun”, explică Ovidiu Pufu. Cam acelaşi timp l-a obţinut şi Roberta Pinotti: 2 ore, 2 minute şi 53 de secunde.

O cursă cu el însuși

„În primul rând mă bucur că am terminat cursa și că am terminat-o și cu un timp onorabil”, spune Ovidiu, 33 de ani, pasionat de mai bine de zece ani de sport. Până acum nu depășise recordul de 17 km.

„Am simțit că m-am depășit pe mine. A fost o cursă cu mine, nu o cursă cu alții și bineînțeles a fost magia locului. Am ajuns pe malul mării, la Lido di Ostia, pe litoralul Romei„, spune tânărul diplomat, fascinat de locul sosirii ales de organizatori.

Ovidiu Pufu a participat din mai multe motive: îi place să alerge, iar pe de altă parte vroia să demonstreze că diplomații, personalul Ambasadei nu sunt deloc diferiți față de românii din comunitatea din Italia. „Atunci când pleci din țara ta, pleci din cercul tău de prieteni, de familie, ai mai mult timp la dispoziție” explică Ovidiu, cum a ajuns să aibă timp mai mult pentru a face sport.

Caută parteneri

„De data aceasta a fost o inițiativă pe cont propriu. Am vrut în primul rând să-mi dovedesc mie că pot să termin această cursă cu bine. Bineînțeles că nu exclud ca pe viitor, la edițiile viitoare, în 2015, să identific în comunitatea de români eventuali parteneri de antrenament, români care pot participa împreună cu mine la această cursă de amatori ca să arătăm că românii sunt prezenți inclusiv în acest tip de activități și că, de ce nu, o putem face cu rezultate foarte bune”.

Lui Ovidiu i-a plăcut dintotdeauna să alerge. A crescut progresiv distanțele. „Crosurile, maratoanele sunt experiențe care îți schimbă viața, te echilibrează foarte mult, îți pun claritate în gânduri. N-aș putea spune care este cheia pentru antrenament. Trebuie voință. Cel mai greu pas în antrenament este acela de a ieși pe ușă la alergat”.

Este adevărat că nu mulți colegi de ai lui intră în astfel de competiții, mai ales atunci când sunt pe teritoriul altei țări.

„Sunt momente în care îți spui gata nu mai pot, mă lasă genunchiul, mă lasă șoldurile, mă lasă respirația. Probabil că prima dată când simți lucrurile astea te oprești, însă după ce ai trecut odată prin aceste stări îți dai seama că este un obstacol peste care poți trece. Te poți gândi la lucrurile care te motivează cu adevărat: la partenerul de viață, la prietenii care te așteaptă la linia de sosire și mai ales în Italia faptul că sunt un român de aici care a participat la acest semi-maraton istoric de altfel și că sunt un român care l-a terminat cu bine”, spune mulțumit Ovidiu, la mai puțin de jumătate de oră după finalul cursei.

La linia de sosire il așteptau pe Ovidiu un grup de români printre care se afla, cu un tricolor în mână, și Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu.


 

Cu steagul României

„Măcar ca susținător am vrut să fiu prezentă dacă nu am putut fi ca participant. M-am bucurat mult că Ovidiu a reușit să ducă la bun sfârșit ce și-a propus. A fost aici prezent pur și simplu ca și român nu neapărat în calitate de diplomat, dar oricum, să știți că și diplomații sunt tot oameni normali cu preferințe, cu hobby-uri. Ca și români amândoi, mie mi-a făcut plăcere să-l încurajez și să-l felicit la finalul cursei. Din păcate alți români astăzi în cursă nu am văzut. Asta nu înseamnă că nu au fost. Dacă au fost îi felicit pe toți românii care au participat și de fapt pe toți cei 13.500 de participanți” a declarat Dana Constantinescu.

„Este important și este o ocazie pentru noi să ne facem cunoscuți și din punctul acesta de vedere și să dovedim și în felul acesta că ne-am integrat în societate”, concluzionează Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu.

În prezent, Ovidiu Pufu așteaptă maratonul din 2015, deoarece pentru ediția din acest an nu mai are nici timp de antrenament, dar nici pentru înscriere. Până atunci însă Ovidiu va alerga la maratonul organizat de către Asociația Susan Komen Italia, pentru sensibilizarea opiniei publice privind lupta împotriva combaterii cancerului la sân. El se va alătura unui grup de români, ”I vincitori” (Învingătorii), condus de Dr. Massimo Liberatori, români de la Parohia Zamislirea Maicii Domnului din localitatea La Rustica de lângă Roma.

C.V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Perugia, ucisă de prietenul ei chiar de 8 Martie: „Mi s-a părut că îşi bate joc de mine, şi am omorât-o”

Invitaţie pe noua reţea de socializare a diasporei româneşti din Italia, „Scribbis”