in

Un italian pe nume Dacius VIDEO

Nikolas Dacius Grasso are 24 de ani şi locuieşte la Milano. Are o personalitate duală, jumătate română, jumătate italiană. Dacă în Italia s-a licenţiat la IED, în regie, România l-a inspirat în realizarea primului său scurt metraj, Doina, o peliculă foarte apreciată.

Nikolas a petrecut circa un an în România, unde a lucrat ca editor şi producător în televiziune. În Italia, unde s-a întors în acest an, colaborează cu casa discografică MAP din Milano. A lucrat pentru promo-uri şi reclame. În Franţa a realizat un promo pentru David Goerne, chef foarte cunoscut la nivel internaţional, iar unul pentru agenţia turistică britanică, Thomas Cook, şi apoi pentru Fox Crime Spania.

"Culturile române şi italiene au evoluat  din cultura şi limba latină, un amalgam omogen în care eu mă simt un întreg. Firesc, cunosc mai bine cultura italiană, pentru că în Italia m-am născut şi aici am studiat… însă am fost botezat cu numele de Dacius, de către marele istoric, scriitor şi om de afaceri Iosif Constantin Drăgan, prin operele căruia am aflat multe despre Dacia şi România…

Să aparţii a două culturi aduce în plus foarte mult: să te simţi acasă în ambele ţări, să poţi comunica cu oricine în mod fluent şi elegant, să călătoreşti mereu şi să nu fii discriminat de aproape nimeni."

Talentul lui Nikolas promite foarte bine, şi primul său scurt metraj, ca regizor şi scenarist, poartă numele sfâşietorului cântec bătrânesc, tipic tradiţiei româneşti: "Doina".

"Doina"

De ce acest titlu, e explicat chiar de Nikolas Grasso: «Cu Doina, primul meu scurt metraj la nivel profesional, am vrut să arăt Italiei că român nu înseamnă ceea ce se arată la ştiri şi pe ziare, că românii nu sunt cei care fură sau fac chestii rele. Am realizat acest scurt metraj cu ajutorul prietenei mele, Veronica Guşă de Drăgan, care m-a spijinit foarte mult şi actriţei Maria Dinulescu care a acceptat să joace rolul de profesoară de muzică.

Românul este un suflet care are multe de spus şi care prin artă se ridică la nivel înalt. Muzica populară românească are rădăcini foarte solide şi care sunt legate de istoria şi sufletul românesc.

Am ales acest nume pentru că este foarte frumos: e legat de muzică dar mai ales de emoţii.

Am vrut ca naiul să fie personajul principal al scurt metrajului dar desigur aveam nevoie de un intepret sau mai bine spus de o interpretă. După multe cercetări am ales-o pe Mariana Preda, una din cele mai originale şi sensibile naiste din ziua de astăzi.

După ce terminasem de montat "Doina" am crezut în mod naiv că publicul din Romania va aprecia opera mea dar deschizând ochii în faţa unei crunte realităţi am constatat că a fost cel mai mult apreciat în USA şi chiar şi în Italia.

Primul festival unde l-am trimis a fost cel românesc din Călăraşi… vreau să spun că aici Doina nu a primit nici măcar o menţiune, fiind premiată, mai apoi, în multe alte ţări.

Începând cu Montecarlo, unde Mariana Preda a luat premiu pentru cea mai bună actriţă, apoi la Paris şi Seattle, unde am luat premiul publicului şi la Chicago premiul pentru cel mai bun scurt metraj.

În cadrul acestor festivaluri, am avut ocazia să-l cunosc pe Dana Brunetti, un producător american foarte cunoscut la Hollywood. Prin filmele produse de el se află "The Social Network".

La "Madeira Film Festival", un Festival unic în lume pe o insula superbă în oceanul Atlantic, am cunoscut foarte multe personalităţi din industria filmului american printre care muzicianul Kyle Eastwood, fiul conoscutului actor şi regizor Clint Eastwood.»

Planuri

O viaţă artistică plină de succese. Ce urmează? "Aş vrea să lucrez în SUA şi poate şi să mă mut acolo deoarece simt că este locul potrivit pentru un artist. O ţară în care există în primul rând meritocraţia, cuvânt necunoscut în România sau Italia unde e foarte greu să pătrunzi prin toate cercurile închise de persoane însetate de putere şi bani.

Ca şi proiect, am intenţia de a lucra la un documentar despre italo-americani. Voi produce şi noul album al artistului canadian Paschali care va apărea curând".

Extrem de tânăr, dar cu un curriculum deja foarte încărcat de activităţi. Care e cheia succesului său? "Să nu refuz niciodată oportunităţile care mi se oferă şi să fiu foarte flexibil în tot ceea ce fac. Tot ce este legat de artă, de la poezie, la muzică, la regie, la actorie… îl simt al meu. Face parte din mine. Folosesc darul ce mi-a fost dat de Dumnezeu pentru a creea opere care să transmită ceva spectatorului. O emoţie, un zâmbet, o lacrimă… tot ceea ce are legătură cu viaţa şi fiinţa noastră.

Simt că 2013 va fi un an foarte bun pentru ceea ce îmi doresc să îndeplinesc şi doresc de asemenea cititorilor un an nou fericit şi plin de realizări. Nu lăsaţi pe nimeni să vă destrame visul doar pentru că acea persoană nu a putut să-l îndeplinească pe al lui. Voi sunteţi unici şi sunteţi de fapt visul vostru. Faceţi din viaţa voastră visul acesta şi veţi trăi din plin."

Ruxandra Drăgoescu

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bat clopotele de nuntă! Gerard Butler şi Mădălina Ghenea s-au logodit

România rămâne fără medici: în 2012, 2000 de doctori au emigrat