in

Un medic român face controale cardiologice gratuite în porturile italiene. „Prevenția joacă un rol fundamental”

Fundația Cardioteam se ocupă de peste un deceniu de combaterea eficace a bolilor cardiovasculare prin programe de prevenție, alături  de Liga Navală italiană, de alte fundații și sponsori. Medicul cardiochirurg Marco Diena a avut ideea de a organiza controalele cardiologice în porturile italiene, cu ajutorul unei bărci cu vele pe care și-a cumpărat-o și cu care străbate anual toată peninsula în nouă luni, punând ancora în 30 de porturi, oferind gratuit mii de consultații și sfaturi profesioniste.

Cu testul ADN, o româncă adoptată în Italia își găsește mama biologică. „Miracolul s-a întâmplat”

La bordul bărcii din mahon, clase 1991, lungă 14 metri, se desfășoară consultațiile programate pe site-ul fundației: www.unavelaperilcuore.it. Barca s-a aflat în 14 martie la Cefalu, iar din 18 martie se va opri în portul Palermo pentru a consulta gratuit oamenii doritori cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani.

Medicul care efectuează ecografiile se numește Bogdan A. Popa, originar din Aiud, care cooperează de mai mulți ani la această inedită inițiativă, împreună cu asistenta colaborator Olivia Nicoleta Mureșan. Locuitorii din Cefalu au fost surprinși plăcut de atmosfera unică în care s-au desfășurat vizitele medicale și au venit cu încredere.

S-a întors în țară după 18 de ani de muncă în Italia: „Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca”

Doctorul Bogdan A. Popa ne-a primit la bordul ambarcațiunii Dulcineea, desculț și relaxat, întro zi senină și caldă. Teama oricărui pacient este alungată instant de priveliștea minunată și “cabinetul” de consultații din barca cu velele rulate, dar și de frumosul accent ardelenesc.

Cât veți mai sta în Sicilia și unde ancorați pentru consultații?

«Vom sta probabil până în luna aprilie, oprind la Palermo câteva zile, Trapani, apoi coasta de sud… puteți găsi pe site-ul nostru, în detaliu, traseul nostru cu toate etapele. La bordul vasului efectuăm acțiunea de prevenție prin ecografia cardiacă și stăm de vorbă cu oamenii care vin și fac aceste investigații.

E important să știe mai ales cei care au hipertensiune, diabet, colesterolul crescut, că pot să aibă complicații cardiace, boli de inimă care poate nu sunt evidente, sau nu sunt cunoscute ca atare, orice durere în piept trebuie investigată, palpitațiile, oboseala uneori, pot fi semnale că este necesar un control.

Succes colosal: Bucătar român din Italia, influencer alimentar cu 8,6 milioane de urmăritori pe TikTok

Printro ecografie cardiacă noi putem vedea structura inimii, cum funcționează inima, cum funcționează valvele, putem vedea aorta care este cel mai important vas care pleacă de la inimă și practic noi, în cursul examinării, cu colega mea Olivia Mureșan, analizăm toți parametri iar rezultatul îl dăm pacientului cu explicațiile necesare. În cazul unei probleme sesizate clarificăm oamenilor, le explicăm să nu își facă griji dacă este o problemă ușoară sau să nu o subevalueze dacă este ceva mai relevant. Fiecare caz este unic. Oamenii trebuie lămuriți în detaliu, pentru a nu se alarma inutil.»

Doamnă Asistent Olivia, puteți să ne spuneți ce părere v-au făcut persoanele venite la consultații?

«Sunt multe persoane care s-au prezentat și nu știau că au o problemă și au fost depistate la controlul nostru. Din fericire, de acum încolo pot să își salveze viața, dacă merg mai departe la specialiști și vor avea un program terapeutic complet.»

«După 16 ani petrecuţi la Torino, ne-am reîntors acasă! În primul rând pentru copil»

Domnule Doctor Bogdan, ce ați descoperit mai grav?

«Am găsit anevrisme de aortă, care poate fi o problemă foarte serioasă-pentru că aorta se poate dilata fără să đea semnale; dacă faci o ecografie poți să vezi  care sunt dimensiunile aortei iar dacă ele sunt prea mari, evident, înseamnă că pacientul va trebui să facă și controale regulate, la șase luni, un an, iar dacă sunt modificări interceptate, se poate interveni chirurgical.

Nu se întâmplă în fiecare zi, dar  două, trei persoane din 100  se află întro zonă de risc și e bine să știm. Avem și prolapsul de valvă, probleme legate de forța inimii iar ecografia ne trimite precis să facem toate aceste evaluări. Este deosebit de important să ne controlăm anual, să ne păstrăm un stil de viață sănătos și să evităm tot ceea ce ne este dăunător. Prevenția joacă un rol fundamental.»

Când se va încheia această călătorie și unde?

«La Trieste, la sfârșitul lunii septembrie. Până atunci, vă așteptăm la control, în porturile stabilite!»

Vă mulțumim!Vânt bun la pupă!

Crina Suceveanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 4.8]

Tragedie la Bologna, trei copii și mama lor româncă au murit într-un incendiu

Capcana Badoo: tentativă de viol la Genova

Capcana Badoo: tentativă de viol la Genova, român arestat după ce a sechestrat o fată cunoscută în mediul online