in

S-a întors în țară după 18 de ani de muncă în Italia: „Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca”

A plecat din țară atunci când pleca toată lumea, în urmă cu 20 de ani, și a făcut sacrificii uriașe. Acum s-a întors în țară după 18 ani de muncă în Italia și și-a dat seama ce eroare a putut face. Dacă ar putea să dea timpul înapoi, nu ar mai pleca, spune Marius Dorobanțu. El a fondat o afacere în România și și-a schimbat complet viața.

Reîntoarcerea în țară: Povestea unei românce după 20 de ani petrecuți în Italia

S-a întors în țară după 18 ani de muncă în Italia

„Am plecat din țară în 2003. O perioadă am stat fără acte și după aceea am reușit să rezolv totul și să mă angajez. Primul meu loc de muncă, în Italia, fără acte, a fost în sediul la Carabinieri, la poliția lor. Patronul mi-a dat 3 euro jumătate pe oră la început. Schimbam contoare! Apoi am mers prin casele oamenilor și o persoană a chemat carabinierii. I s-a părut că sunt mai dubios (n.r. – râde).

Au venit, mi-au cerut actele, le-am zis că le-am uitat acasă. Le-am dat buletinul, m-au găsit în calculator că nu am acte. «Sigur ai acte», m-au mai întrebat încă o dată, i-am zis că da, mi-a dat buletinul și mi-a zis să țin actele acasă (n.r. – râde). Apoi am lucrat pentru o firmă care construia fabrici de țigări, ca electrician. Ne duceam și făceam partea electrică acolo unde firma construia fabrica. Cel mai mult munceam în Italia. Am plecat cum pleca toată lumea în acea perioadă, acum 20 de ani”, a povestit Marius pentru BZI.

„Anii de muncă din străinătate au fost de sacrificiu pentru mine”

„Nu pleacă nimeni de bine din țară! Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca pentru că aș fi putut să fiu aproape de familie și să câștig și aici cât să am un trai decent. Eu eram departe, mi-au plecat toți cei dragi, am fost departe de familie. Cred că se poate și acum în România, dar și atunci se putea să câștigi bani, în condiții mai grele. Nu cred că cu mai multă muncă, pentru că și în afară se muncește destul de mult.

Înainte să plec în afară nu concepeam să lucrez sâmbăta. Acolo, dacă într-o sâmbătă nu lucram, ajunsesem să mă gândesc că am făcut ceva greșit, că nu mă pune să muncesc sâmbăta. Acolo e numai muncă, muncă… Pleci dimineața, vii seara. Dacă ești norocos, să fii cu familia, mai poți petrece timpul cu ei. Anii de muncă din străinătate au fost de sacrificiu pentru mine”, mai spune Marius Dorobanțu, producător tradițional, cu atestat de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Nu e mai rău decât în străinătate

„Nu ești patriot până nu pleci în străinătate! Aici ești «a, România, toată lumea vrea să te fure, nu sunt legi, fiecare face ce vrea». Nu-i chiar așa! Vezi cu alți ochi țara când ești acolo, societatea de la noi. România nu e așa cum o vedem noi. Te trezești dimineața, dai drumul la televizor, vezi că au crescut taxele. Și ce dacă au crescut? În străinătate sunt mai mari și mai greu te descurci”, explică el.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ana Toader, arestată în flagrant în Italia, și-a ucis partenerul italian după o ceartă din gelozie

Factură de energie electrică de 260.000 de euro pentru un magazin de 15 mp. „Nu plătesc, este inacceptabil”