in

Un român a deschis un restaurant de succes în centrul Romei. „Woody Allen mi-a călcat pragul de două ori!”

Nimeni nu-i profet în țara lui. Liviu Dotcoș a avut câteva încercări de afaceri în România, dar n-a reușit să facă mare lucru. A plecat în Italia și a reușit să pună pe picioare o afacere unde italienii deobicei nu au concurență: în domeniul restaurantelor.

Plasat strategic, în centrul Romei, în calea grupurilor de turiști, la restaurantul lui Liviu se gătește extraordinar de bine, în primul rând bucătărie italiană. „Facem bucătărie italiană fără să avem un italian care să facă parte din personal”, spune el.

Liviu Dotcoș a plecat de mai bine de 15 ani din Făgărașul lui iubit și s-a stabilit la Roma, împreună cu fratele său. Ulterior, aici și-a cunoscut soția, pe Carmen, cu care s-a căsătorit în 2001.

Liviu Dotcoș a început o facultate de Drept, în țară, însă și-a dat seama că niciodată nu va putea să practice meseria de avocat. Așa că, a ales să facă ceea ce-i plăcea cel mai mult: mâncare. Îi plăcea să mănânce, nu s-o și gătească, spune acesta.

Odată cu venirea pe lume a fiului său, Dario, au început să crească și responsabilitățile sale, de tată: „Am avut norocul să găsesc, cum se spune „în buricul târgului”, lângă strada Torre Argentina, piața Campo di Fiori, piața Navona, un restaurant ce se numește „Trattoria moderna”.

Am cumpărat acest local de la doi asociați italieni ce doreau să facă un restaurant clasic, dar în stil modern. Mi-a plăcut această idee și-am pus-o în pratică. Eu, nefiind italian, am interpretat bucătăria italiană în felul meu. Cred că până acum am făcut-o destul de bine, altfel nu aș avea atâția clienți italieni.”, spune Liviu.

„La sfârșit mi-a spus el să facem o fotografie”

 

În restaurantul românului te simți ca acasă, imediat ce-i calci pragul. Gazdele sunt zâmbitoare și îți pot vorbi în limba maternă, indiferent că ești american, francez, român, italian sau de oricare altă naționalitate. Angajații săi sunt de origini diferite și de aceea nimeni nu se simte stingher în Trattoria moderna a lui Liviu Dotcoș: „Echipa cu care lucrez e formată din cinci români și patru persoane din alte țări: un brazilian, un camerunez, un francez și un macedon.


Facem bucătărie italiană fără să avem un italian care să facă parte din personal. Nu este bucătărie inventată, ci una tradițională și cred că acesta este un lucru foarte important.” Cu toate acestea, cele mai bune prăjituri sunt făcute de mama lui, spune Liviu. De acest lucru vă puteți convinge dacă-i treceți pragul românului nostrum. Are și un look deosebit; costumația lui, de care este complet încântat, amintește de aceea a unui artist renascentist.

Clienți iluștri

Gazda are grijă să vină la masa fiecărui client, să-l întrebe de sănătate și să-i recomande ceva de mâncare, în funcție de cât de grea a fost ziua aceluia până în acel moment. Este un om de afaceri discret și tratează pe toată lumea la fel. În timpul unor filmări pe care le-a avut la Roma, vedeta hollywoodiană Woody Allen a mâncat de două ori în restaurantul lui Liviu Dotcoș.

Actorul și regizorul american este cunoscut pentru faptul că nu mănâncă niciodată de două ori în același loc: „Mi-a spus că a venit și a doua oară la mine pentru că i-a plăcut cum l-am tratat. Adică nu am sărit pe el să facem poze sau să-l tratez preferențial. I-am dat meniul, l-am lăsat un timp să aleagă și apoi am venit să iau comanda. La final, mi-a zis că el vrea să facă o poză cu mine”, povestește Liviu Dotcoș despre acea zi memorabilă.

Vedete din România

Clienții românului nostru sunt și politicieni italieni, români sau tot felul de oameni importanți: îi trec pragul și apoi devin clienții lui fideli. Cunoscutul actor român, Horațiu Mălăele, este o altă celebritate care i-a călcat pragul și pe care a dorit s-o aibă în colecția sa cu fotografii: „Majoritatea clienților mei, circa 60%, sunt de origine italiană, iar restul sunt turiști ce se reîntorc mereu cu drag la mine. Apoi, sunt conaționalii noștri ce nu sunt atât de numeroși cum mi-aș fi dorit.

Organizez multe seri tematice. O dată pe lună, fac bucătărie românescă, pregătim mese de Paște și de Crăciun, iar atunci frecvența românilor este mai mare. Pot spune însă că nu este zi în care să nu-mi treacă pragul restaurantului un român.”

Liviu Dotcoș este nedezlipit de acest restaurant și rar se întâmplă să-și permit să-și ia vreo seară liberă doar pentru el. Spune că îi place ceea ce face și nu consideră niciodată că muncește. În fiecare zi i se face dor de țara lui, și tot de atâtea ori este readus cu picioarele pe pământ de către mama sa. Visul lui este să aibă un restaurant în Brașov, însă nu este încă foarte convins că în România ar putea să-i fie la fel de bine, așa cum îi este acum la Roma.

Nu spune că este un om de afaceri realizat. Spune că scopurile unui om se schimbă în funcție de cerințele care apar pe parcurs, atât din partea lui, cât și a celor din familia lui. Mesajul său, pentru românii care trăiesc dincolo de granițele țării ar fi următorul: „Îmi doresc din tot sufletul că ei să nu uite de unde au plecat și să le spună copiilor lor acest lucru. Să-i învețe să vorbească în dulcea limba românească, să-i facă să cunoască tradițiile și cultura noastră, ce încet-încet încep să dispară.”

Luiza Dobrescu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Româncă înjunghiată și apoi abandonată de un italian în Sicilia

Petiție: Afară cu românii din Italia! „Ne violează soțiile, ne iau locurile de muncă”