in

Un român denunţă Mafia de pe şantierele din Italia

Incendii, intimidări, ameninţări. Clasice avertismente mafiote. Care au loc nu numai în Calabria, ci şi în Nord. Un român a participat la o conferinţă de presă a Observatorului Social privind mafiile şi a avut curajul să povestească ce se întâmplă pe un şantier unde a lucrat, la Desio, localitate din provincia Monza e Brianza, Regiunea Lombardia. La Desio acţionează pe şantiere un clan din ‘Ndrangheta.

Maxi-operaţiunea „Infinito” de anul trecut a relevat prezenţa ‘ndranghetei şi în oraşul Desio. Acum se adaugă o altă confirmare privind prezenţa ‘ndranghetei în oraş, prin curajoasa mărturie a unui zidar român care, spre deosebire de mulţi alţii, a decis să iasă public cu declaraţii.

Românul a participat luni 21 martie la Milano la conferinţa de presă de prezentare a Observatorului Social privind mafiile, promovat de Cgil, Libera şi Legambiente. Relansând alarma pentru sectorul construcţiilor, zidarul român a amintit o serie de episoade care s-au produs pe şantierele pe care a lucrat, printre care unele din Desio: distrugeri, incendii şi intimidări.

După conferinţa de presă, românul, foarte atent la ce spune, pentru a evita problemele, a dat câteva detalii în plus, pentru cotidianul Il Cittadino di Monza e Brianza: „Am lucrat mult la Desio, începând cu 2002. Eram în subordinea unei firme care avea o sub-subcontractare, dacă se poate spune aşa”.

Zidarul explică că a lucrat pe câteva şantiere din oraş. „Ne ocupam cu săpăturile, foloseam escavatoare. Am intervenit pe străzi. In special, îmi amintesc că am intervenit în zona din apropiere de spital şi de o biserică modernă. Si în parcul comunal”.
Românul îşi aminteşte: „Seful meu obţinea subcontractarea de la firme care la rândul lor lucrau în subcontractare. Totul era în mâinile întreprinzătorilor calabrezi şi sicilieni, care erau în afaceri între ei”.

Si se întâmplau episoade neliniştitoare. „Seful meu era sub presiune. O ştiam toţi. Imi amintesc că într-o zi m-am dus la muncă şi am găsit maşina noastră, o furgonetă, complet arsă. Era evident că era vorba de un avertisment mafiot. Inţelesesem toţi acest lucru”.

Ce s-a întâmplat apoi? Cine erau angajatorii? Si cu cine lucrau? „Prea multe întrebări – spune nervos românul – ar fi alte persoane care ar putea vorbi în locul meu, şi totuşi nu spun nimic. Mă trimit pe mine la înaintare, care sunt străin. De ce să intru la mijloc eu şi familia mea?”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cuplul Firea- Pandele, excursie la Roma

Un român din Spania şi-a ucis partenera ȋnsărcinată şi i-a arătat tatălui său cadavrul ȋn webcam