in

Valentin Sînzianu, CGIL Viterbo: ”Românii se plâng de “țepele” de la patroni”

Vasile Valentin Sînzianu, 43 de ani, sindicalist la Cgil Viterbo, ne-a descris principalele probleme cu care se confruntă românii. Statistica sa personală spune că 90% dintre problemele românilor derivă din neprimirea drepturilor bănești. “Majoritatea celor care vin la sindicat se plâng de “țepele” pe care le iau din partea patronilor. Ăsta-i adevărul”.

Cei care vin să ceară ajutorul nu au întotdeauna dreptate. “Mulți nu știu ce drepturi și obligații au, rezultate din contractul pe care l-au semnat. Aici intervin multe probleme. Lipsa informației și ignoranța duc la situații în care clienții noștri sunt convinși că au de luat bani la încetarea contractelor, de exemplu, dar nu au dreptate, pentru că în contractele pe care ei le-au semnat, dar nu le-au citit cu atenție, nu sunt trecute multe din drepturile bănești la care ei speră. De aia spun tuturor și vă rog să specificați acest lucru: la începerea activității toți trebuie să citească datele din contractul pe care îl semnează. Dacă nu reușesc să înțeleagă termenii tehnici sau datele din contract, să se prezinte la un sindicat sau patronat și să ceară explicații. Doar atunci vor ști ce drepturi au.”

“Nu mai semnați fără să citiți contractele de muncă. Pentru zece minute sau cel mult o oră de timp destinate informării, se pot pierde banii pentru luni de muncă”, este mesajul principal al lui Valentin Sânzianu.

Radu Nicolae, sindicalist la Piacenza: ”Românii sunt mai răi decat italienii când e vorba de plată”

Sindicalistul ne-a explicat și unde sunt cele mai multe “manevre” la întocmirea contractelor. “Din experiența mea, cele mai multe îmi rezultă în agricultură. Aici sunt multe contracte false, zile neplătite și foarte important, cele mai puține controale. Dacă în comerț e riscant să ai un angajat fără contract, în “edilizia” mai poți să aduci fel de fel de dovezi, în agricultură e cea mai mare debandadă. Aici avem foarte multe cazuri de români nedreptățiți. Vorbim de dreptul la șomaj și ajutor social, pentru că puțini sunt cei care după un an de muncă adună minim 78 de zile legale și doi ani vechime anterioară, pentru a putea beneficia de bani.”

Una dintre cele mai cerute informații sunt cele legate de alocația pentru copii. “O persoană poate beneficia de alocație pentru copii (asegno familiare, n.r.) doar pe baza contractului de muncă și durata perioadei de muncă sub contract. Pentru a beneficia de alocație, trebuie următoarele documente: cartea de indentitate, cod fiscal, o copie de pe contractul de muncă, o dovadă de la contabilul unde își desfășoară locul de muncă. Aș dori să menționați acest lucru pentru că foarte mulți au copii și nu știu ce să facă pentru a obține alocația.”

Pentru informații: [email protected], cel: 3275843579

Andi Rădiu

Protest al muncitorilor români la Roma: „Firmele de construcții nu plătesc salariile la timp”

Grevă pe macara, la Torino: „Vrem banii munciți, 200.000 euro”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Maroni: “Strângem 300.000 de semnături contra ius soli”

100 de ani de la Pacea de la Bucureşti, simpozion la Institutul de Cultură de la Veneţia