in

Victor Ponta se întâlneşte cu românii din Italia

Victor Ponta, presedintele PSD, se afla la Roma de astazi. El va avea, pana sambata, intalniri cu reprezentantii romanilor din Italia si va participa la Conferinta liderilor parlamentari, organizata de Partidul Democrat italian.

Victor Ponta va semna cu liderul PD, Pier Luigi Bersani, un acord intre cele doua partide, PSD si PD, care prevede sprijin pentru romanii din Italia care vor sa faca politica in cadrul PD. Proiectul acordului prevede angajamentul PD de a oferi pe listele partidului, la viitoarele alegeri parlamentare, un loc eligibil pentru un reprezentant al romanilor din Italia. Ramane de vazut daca acordul va fi semnat cu aceasta prevedere expresa, sau daca se va reduce totul la declaratii de principiu mai vagi.

Presedintele PSD va fi insotit de o delegatie alcatuita din europarlamentarul Corina Cretu, secretar international al partidului, si reprezentantii PSD Diaspora – parlamentarii Cristian Rizea, Cristina Dumitrache si Sorin Bota.

Liderul social-democrat se va intalni cu reprezentanti ai asociatiilor romanilor din Italia, cu PS Siluan, episcopul romanilor ortodocsi din peninsula si va vizita Colegiul Pontifical „Pio Romeno”, asezamant destinat formarii viitorilor preoti greco-catolici din Romania.

„Ma ingrijoreaza situatia romanilor din Italia, in conditiile in care ei formeaza cea mai mare comunitate romaneasca din diaspora, dar si cea mai grav amenintata de radicalismul politicii anti-imigratie a dreaptei populiste. Faptul ca pana si influenta organizatie Caritas a cerut, in aceste zile, guvernului italian sa schimbe cota de admisie a imigrantilor reprezinta un nou semnal de alarma privind conditia compatriotilor nostri in aceasta tara. Desigur, motivatia asociatiei sustinute de Biserica Catolica este complet diferita de cea a extremei drepte, dar faptul in sine ca solicitarea a fost justificata prin dorinta de a evita trimiterea imigrantilor la macel constituie un avertisment foarte serios referitor la realitatea tot mai ostila cu care se confrunta strainii in Italia.

PSD s-a deschis foarte mult spre comunitatile din diaspora in ultimul an. De altfel, in octombrie anul trecut am si infiintat organizatia PSD Diaspora, cu scopul de a avea un contact mai direct si mai intens cu romanii din afara granitelor tarii. Vom continua sa fim apropiati de romanii din strainatate si sa ne batem pentru drepturile lor si pentru un statut decent al lor. Ma bucura sa constat ca tot mai multi fac diferenta intre cei care sunt cu adevarat preocupati de necazurile lor si cei ce s-au specializat in exploatarea demagogica, la fiecare ciclu electoral, a unor probleme acutizate dureros de criza economica”, a declarat Victor Ponta inainte de plecarea de la Bucuresti, potrivit unui comunicat al PSD.

Cu prilejul Conferintei liderilor parlamentari, presedintele PSD va avea, de asemenea, intalniri bilaterale cu Pier Luigi Bersani, presedintele Partidului Democrat, si cu lideri ai partidelor social-democrate prezenti la dezbateri. Consacrata strategiilor de contracarare a populismului si promovarii unei guvernari progresiste, conferinta va reuni reprezentanti ai partidelor de stanga din Europa, America, Africa de Sud, Australia si India.

„Cred ca democratia parlamentara se confrunta cu cea mai grava provocare de la sfarsitul Razboiului Rece. In tot mai multe locuri, valorile si normele democratice sunt amenintate sub pretextul constrangerilor dictate de combaterea recesiunii, iar parlamentele si, implicit, democratia reprezentativa sunt grav afectate. Din pacate, Romania e un exemplu trist al sacrificarii parlamentarismului de catre o putere tot mai tentata de derapajele autoritare”, a mai declarat presedintele PSD. Victor Ponta considera ca aceasta tendinta a partidelor de dreapta, ajunse la putere pe un val de populism, trebuie contracarata printr-o actiune solidara si cat mai eficienta a stangii.

Forum pentru combaterea populismului

Partidul Democrat italian i-a convocat joi, 13 ianarie şi vineri 14 ianuarie, la Roma, pe liderii mai multor partide socialiste din întreaga lume, pentru a propune o discuţie comună cu privire la “combaterea populismului” şi “promovarea politicilor progresiste”, informează cotidianul “La Repubblica”. Iniţiativa aparţine liderului Partidului Democrat, Dario Franceschini şi se va desfăşura la sediul Camerei Deputaţilor- Montecitorio. Printre oaspeţii reuniunii de la Roma, “La Repubblica” îi citează pe Carolina Toha (Cile) şi pe Justin Trudeau (Canada).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Jazz Art”- la Accademia di Romania

„Badante” din Torino, la al doilea volum de poezii