in

VIDEO/ Emilia Jitaru din Bacău, călugăriţa antrenoare la Livorno: „Fotbalul transmite bucurie”

Emilia Jitaru, 42 de ani, călugăriţă din Congregaţia “Maestre Pie Venerini”, a devenit “vedetă” în Peninsulă, ca antrenoare a unei echipe de fotbal de tineri.

Înainte de a se călugări, Emilia a jucat fotbal de performanţă, la clubul Moldova Sport Bacău, fiind chiar selectată pentru Naţionala feminină. La 21 de ani a simiţit vocaţia religioasă şi a intrat în institutul Maestre Pie Venerini la Livorno. Dragostea pentru sport a făcut-o să înfiinţeze o echipă de fotbal pentru tinerii defavorizaţi.

Povestea Emiliei este relatată de săptămânalul diocezelor regionale, Toscana Oggi. A început să joace fotbal când avea 10 ani, a fost într-o echipă de seria A din Bacău şi chiar a fost selectată să facă parte din naţională. A marcat în total 25 de goluri. La 21 de ani, brusc, a renunţat.

“La 21 de ani am simţit că sportul îmi oferea numai bucurii de moment şi că aveam un gol interior – explică -. Apoi am descoperit că am fost chemată de Dumnezeu pentru o misiune”.

VIDEO AICI

“Eram o fată normală, eram bună la fotbal, aveam un iubit, familia mea era înstărită, dar… de Sf. Maria, pe 12 septembrie 1992, după o partidă, am mers la slujbă şi am simţit că mă înseninez”.

Atunci a cunoscut o maică de la Congregaţia Maestre Pie Venerini şi aşa a devenit sora Emilia şi a venit în Italia. La Livorno, sora Emilia a observat că la biserică veneau numai bătrâni.

“La o convenţie l-am abordat pe episcopul Simone Giusti şi i-am zis: credeţi că putem face o echipă pentru copii?”. După ce a primit autorizaţiile de la superiori, Emilia a reuşit să alcătuiască o echipă din 14 tineri jucători, de la 7 la 18 ani, băieţi şi fete, numită “Cei Trei Arhangheli”.

Cu mândrie, Emilia explică faptul că “fotbalul transmite bucurie; prin joc se pot transmite valorile: respectul pentru sine şi pentru alţii, amiciţia, bucuria de a sta împreună şi de cunoaştere reciprocă”.

“Am început în octombrie şi după circa o lună mi-am rupt un picior arătându-le copiilor cum se şutează. În ziua în care mă operam trebuia să vină televiziunea Rai să mă intervieveze. M-am gândit că Domnul mi-a arătat că nu trebuie să exalt prea mult. Acum jucăm în fiecare miercuri şi joi de la 15 la 17 pe terenurile celor două parohii ale noastre”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Record ruşinos al unui român: “Primul care a vandalizat Arena din Verona”

Alina Boca, de la catedra din România la business cu flori în Londra: “Clienţii mă susţin!”