in

VIDEO/ Maria Ştefanache: “Sunt mulţi artişti români aici care trebuie promovaţi”

Cu ocazia ediţiei 2011 a evenimentului "Incontri con la cultura dell'Est", desfăşurată la Milano, am discutat cu Maria Stefanache, organizatoare a manifestaţiei şi un punct de referinţă, din punct de vedere artistic, pentru comunitatea de români din nordul Italiei. La alegerile administrative din luna mai, Maria Ştefanache a candidat pentru un post de consilier susţinându-l pe Giuliano Pisapia, noul primar al oraşului Milano. În noiembrie, Corriere della Sera a publicat un articol despre un curs teatral, ţinut de Maria Ştefanache, pentru a-i ajuta pe managerii italieni să se descurce în mediul de afaceri.

Cum e viaţa unui artist român la Milano?

«Mă simt un creator liber. Mă scol dimineaţa cu idei şi fac tot posibilul să le realizez. Pentru mine, astă înseamnă să fiu o artistă liberă, dar în acelaşi timp, conştientă de misiunea mea de creator. Jumătate din parcursul meu de viaţă l-am dedicat teatrului şi am pus baza unei metode de lucru care este de mare ajutor în dramaturgie, firme şi universităţi. Nu ştiam unde pot ajunge cu cercetarea mea teatrală, eu am făcut-o timp de 20 de ani şi a ieşit un lucru foarte foarte util în ştiinţele comunicării. Mă refer la cursuri teatrale pentru regizori şi actori, adaptate mediului universitar, pentru studenţi, dar mediului de afaceri, mai precis, adresate managerilor. Sper ca în curând metoda mea să fie aplicată în psihologie şi terapie prin artă. Mesajul meu este pentru tineri: să fie coerenţi, nu superficiali şi să nu cedeze în faţa greutăţilor, pentru că viaţa îi va premia.»

Aţi candidat pentru un post de consilier în Primăria din Milano, susţinându-l pe Giuliano Pisapia, care a şi câştigat alegerile. În ce relaţii sunteţi cu noul primar?

«În 2011 am candidat pe o listă civică, nu doream un post de lucru, nu doream favoruri sau să-mi fac prieteni la primăria din Milano. Am candidat pentru că nu mai suportam corupţia, superficialitatea pe care o întâlneam în fiecare zi, când discutam lucruri serioase cu cei care erau la putere.

Am dorit să dau exemplu de participare la viaţa politică –  nu pot să mă gândesc numai la casă, masă şi locul de muncă. Sunt conştientă de dreptul de a participa la viaţa socială şi politică a oraşului meu.

A ieşit primar Giuliano Pisapia, cel pe care l-am susţinut. Dar viaţa mea nu s-a schimbat, nu m-am dus să-i cer nimic, sau să mă gândesc că am dreptul la favoruri. Eu am crezut în schimbare şi atunci trebuia să vină şi de la mine susţinerea schimbării. Nu am vrut să fiu doar un spectator şi să stau cu mâna-n în sân, sau să scriu pe Facebook. Am decis să mă implic personal şi mărturisesc că sunt mândră că am pus şi eu umărul la schimbare.

În rest, am continuat să particip la întâlnirile şi proiectele organizate la Milano, dedicate noilor italieni şi noilor milanezi.» 

Lucraţi cu manageri italieni, pe care îi învăţaţi să aplice principii teatrale în viaţa de zi cu zi. Care sunt trei reguli fundamentale pe care le-ar putea folosi oricine?

«Ascultarea atentă, observarea celor din jurul tău şi a partenerului de dialog şi nu în ultimul rând, toleranţa, pentru că nu putem schimba pe nimeni, totul începe de la noi înşine.»

Care este cea mai mare satisfacţie legată de inaugurarea ediţiei 2011 a evenimentului "Incontri con la cultura dell'Est"?

«Cea mai mare satisfacţie este că aproape toate evenimentele din program sunt sponsorizate de români: un lucru fără precedent la Milano. Avem trei locaţii superbe, locuri istorice ale oraşului. Din păcate, anul acesta nu avem nicio instituţie din România. Probabil nu îi interesează românii artişti din Italia – şi sunt mulţi cărora ar trebui să le dăm valoare şi susţinere.»

S-a schimbat în ultimul timp imaginea românilor din Italia?

«Da, cel puţin la Milano, cred că s-a schimbat mult. Acum nici nu mai spun că ediţia 2011 este dedicată schimbării imaginii românilor. Spun că este o săptămâna interculturală, în ediţiile viitoare doresc să invit şi alţi artişti străini în Italia, să fie un eveniment intercultural. Nu îmi place cuvântul "multietnic", cred că împletirea culturilor este un element de îmbogăţire.»

Evenimentul "Incontri con la cultura dell'Est" s-a desfăşurat la Milano, în perioada 27 noiembrie  4 decembrie. Au participat scriitorii români Ingrid Beatrice Coman, Mihai Mircea Butcovan şi Ioan Ciprian Farcaş. Au avut loc lansări de carte, proiecţii de film, dezbateri şi întâlniri pe teme culturale. În cadrul seratei de duminică, "Cultura in Lingue" au fost programate lecturi în milaneză, română, arabă, chineză, albaneză, berberă, filipineză, limbile Americii de sud şi ale Africii de Nord, rusă, spaniolă, turcă, franceză, poloneză, engleză, germană şi indiană.

Miruna Căjvăneanu

Iată un fragment din articolul publicat de Corriere della Sera despre Maria Ştefanache, intitulat “Manageri italieni la lecţii despre Shakespeare”:

Iniţiativa, dezvoltată după 20 de ani de cercetare, este semnată de Maria Ştefanache, regizor teatral şi expertă în "gestionarea comunicării"

"Sunt mândră", afirmă în ajunul prezentării cărţii sale pe această temă. "Când am lucrat pentru prima dată într-o firmă italiană, mi-am dat seama că managerii comunicau între ei, comiţând multe erori: în ascultare, în acceptarea opiniilor altuia, în atenţia "împărtăşită", care trebuie să implice întreg mediul de lucru, în lipsa de atenţie faţă de detalii, în excesivul protagonism".

"De ce tocmai Shakespeare?" "Pentru că este maestrul tăcerii, nu numai al mesajului verbal. Este geometric şi matematic în dinamicitatea sa scenică". Managerii, care se "transformă" în Hamlet, apreciază mult faptul de a se confrunta cu un clasic al literaturii: se distrează şi corectează câteva erori, prin intermediul jocului teatral.

Femeile manager – în schimb – apreciază rolul Ofeliei. Pentru toţi, pregătirea este împărţită în două faze. Primul impact are ca scop eliminarea cuvântului: managerul devine "actor" într-un context străin celui al vieţii sale de zi cu zi. A doua zi, se lucrează la cererile specifice ale directorilor. Se obţin astfel câteva elemente fundamentale pentru propria activitate: conştienţă de sine; credibilitate, empatie şi onestitate, o viziune de lider.

(Corriere Della Sera)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mons. Enrico Feroci: “Dacă nu ar fi imigranţii, lucrurile ar merge şi mai prost în Italia”

Gafa lui William Brînză: „Românii din Brief, bine integrați”