Menu
in

VIDEO/ Primarul Alemanno a asistat la bătălia dacilor cu romanii

În perioada 7-9 octombrie a avut loc, la Villa Pamphili din Roma, "Bătălia lui Traian împotriva dacilor". Este vorba de o reconstituire istorică a poveştii Columnei lui Traian, monument construit în 113 din ordinul împăratului Traian cu basorelief în formă de spirală, care comemorează victoria lui în campania de cucerire a Daciei. La “bătălia finală”- momentul culminant al manifestaţiei, au participat circa 2000 de spectatori, printre care şi primarul Romei, Gianni Alemanno.

Foto: Primarul Romei, Gianni Alemanno, dă mâna cu Decebal

Iniţiativa evenimentului de la Villa Pamphili aparţine lui Giorgio Franchetti, preşedintele Asociaţiei culturale S.P.Q.R. «Columna lui Traian povesteşte foarte bine cele două războaie dacice. Tocmai de aceea am hotărât să folosim acest monument pentru a povesti, a prezenta o perioadă importantă din istoria poporului nostru. Poate că mulţi nu cunosc acest episod, dar l-au văzut reprezentat în costume purtate de noi şi poate vor deveni curioşi şi vor citi, se vor documenta în plus după aceea asupra acestui moment important», explică Giorgio Franchetti.

Preşedintele Asociaţiei culturale a ţinut să sublinieze că «aceasta este o sărbătoare a ambelor popoare. Am observat că şi voi aveţi o frumoasă amintire despre împăratul Traian şi consider că este o ocazie deosebită pentru cele două popoare pentru a sta împreună. Voi în România îl cunoaşteţi bine pe Traian. Sunt mai multe monumente despre Traian în România decât în Italia», a mai constatat legionarul roman.

Decebal a fost reprezentat de Fabrizio Pirani, presedintele Asociaţiei “Teuca Lingones” din Ferrara, care a participat la bătălie cu aproximativ 30 de “daci”- printre ei nefiind nici un român.

Orgoliu de roman

La luptele care au avut loc în Villa Pamphili au participat aproximativ 150 de persone în costume. «Sunt grupuri care vin de la Roma, dar este şi un grup care vine din Sardinia, iar un altul vine din nordul Italiei. Tabăra seamană cu populaţia legionară care era puţin răsfirată pe vremuri, oricum nu era numai la Roma», explică Giorgio Franchetti referitor la participanţii la lupte.

Din tabără nu lipsesc însă şi femeile. «Există şi femei care se luptă, se apără. Sunt aproximativ 15 – 20 de femei bine înarmate, chiar rele, care se luptă, se apără», spune cu mândrie legionarul, care de 12 ani "face pe vechiul roman".

Întrebat de ce are pasiunea pentru Roma antică, preşedintele Asociaţiei culturale S.P.Q.R. răspunde că «pentru cine trăieşte în acest oraş, în care vin turişti din întreaga lume să vadă monumente, să înţeleagă istoria, noi care trăim aici trebuie să facem desigur ceva în plus faţă de alţii pentru a-l putea trăi, pentru a reconstitui anumite momente istorice şi pentru a-i face după aceea şi pe alţii să se gândească la aceste episoade.»

Lecţie “vie” de istorie

Giorgio Franchetti spune că ceea ce face este un voluntariat. «Nu este nici un tip de câştig. Câştigul este cel moral, în sensul că  ne place să vedem că lumea vine, se amuză, iar la finalul evenimentului face o fotografie cu tine şi îţi mulţumeşte. Mi-a plăcut. Este un lucru bun. Noi considerăm că este un mod nu foarte plictisitor de a povesti istoria. La acestă manieră ajung toţi până la urmă. Nu este important cât a studiat o persoană. Vine, vede, iar ochiul ajunge chiar şi acolo unde studiul nu ajunge. Chiar dacă o persoană nu a studiat în mod special istoria, vede, înţelege mai uşor prin astfel de evenimente. Deci este o manieră mai puţin plictisitoare de a atrage publicul şi a-l pune în faţa unei lecţii de istorie», consideră Giorgio Franchetti.

El a mai subliniat că şi-ar dori să ajungă cu acest eveniment şi în România, «pentru a desfăşura bătălia exact pe spaţiul în care a avut loc în realitate cu mii de ani în urmă. Sperăm că cineva ne va auzi şi ne va ajuta să organizăm acest eveniment pentru anul viitor în Dacia», încheie legionarul roman.

O carte despre Dacia

Reconstituirea bătăliilor dintre romani şi daci este făcută după povestirile scriitorului Andrea Frediani din cartea sa – lansată în 2009 – "Un eroe per l'impero romano" ("Un erou pentru Imperiul roman"), a cărui acţiune are loc chiar în Dacia, "vechea Românie" cum o defineşte scriitorul.

Singurele informaţii, de pe Columna lui Traian

Potrivit lui Andrea Frediani, aceea este perioada "în care Roma a atins maxima putere, deoarece a fost perioada în care Imperiul se afla la o înălţime maximă, dar este şi perioada din care nu cunoaştem prea multe, deoarece nu avem documente din acea vreme. Singurele informaţii sunt cele care apar pe Columna lui Traian. Războaiele lui Traian în Dacia le reconstituim după acele minunate imagini din basorelieful monumentului, din secvenţele descrise acolo".

Scriitorul subliniază că romanul său a fost tradus în cinci limbi. "Sper să fie tradus curând şi în limba română, deoarece nu cred că despre Traian au fost scrise prea multe astfel de opere. Pe de altă parte este un roman despre care mulţi consideră că poate fi dezvoltat într-un film şi nu ar fi rău să ajungă şi în ţara voastră", concluzionează scriitorul Andrea Frediani.

Cristiana Tudor

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version