in

Ziua Universală a Iei românești la Milano, organizată de Asociația Românilor din Italia

Ziua universală a iei, sărbătorită în 24 iunie, ca urmare a inițiativei lansate în anul 2013, de către comunitatea online „La Blouse Roumaine”, va fi celebrată și de către românii stabiliți în Milano. Evenimentul va fi înscris în programul oficial al Zilei Universale a Iei şi va fi publicat pe harta evenimentului global.

Asociația Românilor din Italia, condusă de ing. Romulus Popescu în colaborare cu Asociația” La Blouse Roumaine” , vor organiza Ziua Universala a Iei Românești, în centrul orașului Milano, la Castelul Sforzesco, duminică, 23 iunie 2019, ora 15.30.

Am ales o locaţie turistică importantă deoarece ne dorim ca turiştii, italienii și alte popoare, să cunoască îndeaproape ia noastră autentică și legendele ei. Dorim să implicăm comunitatea în organizarea evenimentului și facem un apel ca cei care au în dulap o ie sau un costum popular, să le îmbrace pe data de 24 iunie.

Doar uniți și iubind cultura și tradițiile noastre, vom colora zona cu portul românesc și totodată contribuim la menținerea identității noastre, indiferent de locul în care ne aflăm. Portul românesc nu îmbracă doar trupul, ci şi sufletul…

Am invitat câțiva artiști din Diaspora, precum violonista Victoria Pădure , Ansamblul de copii moldoveni, români și ucraineni <<Cununița>>, Formaţia Victoria Band,  pentru a interpreta câteva melodii dragi românești.

Ne vom prinde și într-o horă mare românească, o horă a binelui și frumosului.

Vom avea și o paradă de ii tradiționale, unele având chiar o vechime de circa 200 de ani. Vom implica și oameni simpli din comunitatea noastră, care vin îmbrăcați în cămașă tradițională și vor spune povestea propriei ii. Unii dețin ii cu o valoare sentimentală deosebită, ținând cont că sunt cusute de bunicuțele sau străbunicile lor. Va fi prezentă şi iniţiatoarea unei şezători de cusut II tradiţionale autentice, Domnica Vrăşmaş, care deşi e plecată de mulţi ani din România, continuă şi la Milano, să transmită cu multă dăruire şi dragoste şi altora pasiunea de a crea cămăşi tradiţionale. Foarte multe femei din comunitatea românească din Milano au învăţat această artă de la doamna Domnica şi sunt încântate că pot purta II cusute chiar cu mâna lor.

Ne bucurăm mult să implicăm comunitatea, să colaborăm cu artiști care trăiesc în Diaspora, poartă România în sufletele lor și fac tot ce le stă în putință pentru a transmite copiilor născuți în străinătate, în mod voluntar, tradițiile și valorile românești.

Evenimentul va fi organizat cu patronajul Primăriei Milano şi al Consulatului General al României la Milano.

Partenerul media al evenimentului este Gazeta Românească.

Intrarea este liberă.

Sponsorii evenimentului sunt: Ria-Money Transfer, Digi Mobil, Gastronomia Dacia, Imobiliare 365, Casa Totale.it, Baobab Onlus, Marc Service, Plasticar, Avocatul Renato Maturo.

Ia-ţi ia şi vino şi tu alături de noi să cinstim cum se cuvine portul popular românesc!

Romulus Popescu, Preşedinte ARI
Larisa Axinia, Vicepreşedinte ARI

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

44 de ani de ortodoxie la Milano: ”Aici s-a născut Biserica Ortodoxă în Italia”

Din Madagascar, în maşina de cusut: Radu Mazăre, croitor la Rahova