in

380.000 de români din Italia au permis auto, iar 420.000 sunt proprietarii unui vehicul

Imigranţii reprezintă 7% dintre conducătorii auto din Italia şi sunt proprietarii a 6% dintre vehiculele în circulaţie. Cei mai mulţi dintre ei sunt români: Ministerul Transporturilor de la Roma are înregistrate 380.000 de permise auto cu titular român, în timp ce numărul maşinilor şi motocicletelor înmatriculate în Italia care au ca proprietar un român sunt în număr de 420.000.

Ultimele date ale Ministerului Transporturilor arată că 2,6 milioane dintre permisele active în Italia, 7% din total sunt înregistrate pe numele unor conducători născuţi în străinătate. Cu precădere români (circa 380.000), marocani (230.000) şi albanezi (225.000), cu un clasament care reflectă naţionalităţile cele mai prezente în Italia.

vezi AICI datele de la Ministerul Transporturilor

Autostrade per l’Italia estimează că circa 5 milioane de călători tranzitează zilnic reţeaua sa. Aplicând acel 7% rezultă că pe la punctele de taxare autostradală trec (sau stau la coadă până ajung la ele) 350.000 de imigranţi pe zi.

2,6 de milioane de persoane cu permise străine au de-a face, la fel ca şi colegi lor italieni, cu tragicele creşteri de preţuri ale carburanţilor. Şi lasă la benzinării 3,7 miliarde de euro anual, dacă este adevărat, după cum se citeşte într-un sondaj recent al Ispo, că orice conducător cheltuieşte în medie 120 de euro pe lună pentru alimentare.

Clienţi importanţi pentru dealeri, pentru că de cele mai multe ori sosesc pe jos şi maşina sau vehiculul cu două roţi îl cumpără aici, deseori la mâna a doua.

Tot ministerul este cel care numără aproape trei milioane de vehicule în Italia (peste 2,7 milioane de maşini, peste 250.000 de motociclete) înregistrate pe numele unor cetăţeni născuţi în străinătate. Reprezintă 6% din total, România (420.000), Maroc (365.000) şi Albania (260.000) conducând în continuare clasificarea după provenienţa proprietarilor.

Mulţi imigranţi, datorită acordurilor dintre Italia şi ţara de origine, doar şi-au preschimbat permisul de conducere obţinut în ţară cu un document valabil şi în Italia.

Când nu exista acordul, sau când au ajuns fără a avea permis, l-au luat aici: 170.000 numai anul trecut. Şi iată-i atunci bătând la uşile şcolilor de şoferi. O lume în care nu lipsesc zonele gri, după cum demonstrează anchetele recente care la Milano, Roma şi Napoli au demascat adevărate reţele infracţionale, cu agenţii care, graţie complicităţii funcţionarilor de la serviciul circulaţie, vindeau la preţuri piperate „permise facile” cetăţenilor străini, ajutându-i la momentul examenului.

Examene auto trucate la Roma: un român înşelat, martor cheie

De altfel, dacă la probele practice împărtăşesc dificultăţile italienilor, pentru a răspunde la chestionare imigranţii care aspiră la calitatea de şofer trebuie să depăşească un obstacol în plus de când anul trecut a dispărut posibilitatea de a susţine examenul şi în şapte limbi străine. „Traducerile erau prea costisitoare şi imprecise” a explicat în iunie ministrul Transporturilor, Corrado Passera, răspunzând unei interpelări la Senat.

Cifrele demonstrează că şoferii străini au devenit clienţi importanţi şi pentru piaţa companiilor de asigurări. Care însă se pare că nu au profitat de ocazie şi în loc să facă oferte atrăgătoare prevăd deseori la egalitate de alte condiţii poliţe mai scumpe pentru şoferii străini.

„Din punct de vedere statistic fac mai multe accidente”, se justifică domnii de la Rc Auto, însă Oficiul Naţional Antidiscriminări Rasiale consideră că suprapreţul „etnic” este o practică discriminatorie şi ilegitimă. Şi când a fost supusă judecăţii tribunalelor, companiile au eliminat diferenţele pentru a evita o probabilă condamnare.

Elvio Pasca

Asigurări auto pentru străini/ Comisia Europeană condamnă Italia

Scandalul asigurărilor auto: Zurich şi Quixa nu îi vor mai discrimina pe şoferii imigranţi

Unar: „Rc Auto mai scumpă pentru imigranţi”

Totul despre asigurările AUTO (RCA) în Italia

Ai maşină înmatriculată în România? Rişti amenzi de 1.000 de euro!

Poliţe auto: vezi ce companii îi discriminează pe străini

Agenţiile de asigurări auto îi discriminează pe imigranţi

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A cincea scumpire a carburanţilor, în două luni. Cel mai scump sortiment de benzină costă 1,5 euro/litru

William Brînză: Voi cere sancționarea medicului italian care a pus în pericol viața unui român