in

48 de familii de romi din Milano au primit câte 15.000 de euro să plece în România

Bani pentru repatrierea romilor din Italia care intenţionează să se întoarcă în România: 48 de familii de romi au obţinut deja 15.000 de euro pentru a se reîntoarce în ţară, este informaţia publicată de La Repubblica. În contextul noului scandal de la Milano: primarul Pisapia acordă câte 8.000 de euro romilor evacuaţi din tabăra de pe via Novara, pentru a-şi închiria locuinţe.

"Idee inaceptabilă", a declarat Riccardo De Corato, fost viceprimar, în prezent consilier PdL.  Opt mii de euro "contribuţie pentru închirierea sau ajutor la achiziţionarea unei case" pentru familiile de romi evacuate, inserarea minorilor în şcoli, şi obligaţia pentru proprietarii zonelor ocupate să le pună în siguranţă îngrădindu-le şi gardieni după evacuări.

Sunt punctele forte ale "planului romi" pe care Primăria din Milano îl va prezenta la sfârşitul lunii iulie. Înainte de luna august vor fi evacuate cele 20 de familii de romi români care locuiesc în tabăra legală de pe via Novara. Alte cinci tabere se vor închide, astfel taberele legale vor fi numai şase, cele istorice, toate locuite de nomazi italieni. Îndepărtarea "gentilă" a romilor prevăzută în plan va avea mai multe faze. În primul rând locuitorii taberelor sunt anunţaţi privind evacuarea, pentru a putea găsi alternative (printre care reîntoarcerea în patrie, în cazul străinilor) sau vor fi inseraţi în programe de asistenţă.

Cei care demonstrează că vor să lucreze şi să-şi trimită copiii la şcoală sunt îndreptaţi către programe de asistenţă de la Caritas, de la Casa della Carità şi de la Palazzo Marino.

Asistenţa este de trei tipuri. Cei care au dreptul se pot înscrie pe listele de aşteptare pentru casele sociale. Altă ipoteză: familia este găzduită într-o structură din sectorul privat social cu chirie redusă. A treia cale: 8.000 de euro pentru romii care intenţionează să închirieze o locuinţă. "Ideea că se dau bani sau case romilor este inacceptabilă – spune Riccardo De Corato, consilier local al Pdl – vom prezenta o plângere la procuratură pentru ca nici măcar un euro din banii publici să nu fie aruncat".  

Proiectul Maroni

Lansarea planului Primăriei este legată de cele 5 milioane de euro prevăzute de planul lui Roberto Maroni din 2009 pentru urgenţa reprezentată de romi. Banii sunt blocaţi de o sentinţă a Consiliului de Stat din 18 noiembrie anul trecut, care a anulat starea de urgenţă şi l-a lăsat pe prefect fără rolul de comisar pentru romi.

"Acea sentinţă este suspendată, dar banii ar putea deja să ajungă la sfârşitul lunii – spune asesorul pentru siguranţă, Marco Granelli – din acel moment nu vom pierde o secundă". Alte fonduri ar putea să sosească de la Uniunea Europeană. Primul care a semnat proiectul pentru susţinerea economică a romilor care intenţionează să achiziţioneze o locuinţă a sau să închirieze una a fost Roberto Maroni, astăzi lider al Lega Nord, în acea vreme – mai 2010 – ministru de Interne în guvernul Berlusconi. El a fost cel care a alocat 13,6 milioane pentru "Planul de evacuare" a taberelor de romi la Milano, prevăzând o contribuţie nerambursabilă pentru cazare sau împrumut "de până la 8.000 de euro" pentru fiecare nucleu familial din taberele regulamentare, explică "la Repubblica".

Pentru cei care în schimb preferau să se întoarcă în România contribuţia prevăzută urca la 15.000 de euro, într-o tranşă, pentru găsirea unei locuinţe în ţară. Un proiect care a fost elaborat în detaliu şi a fost contrasemnat de fostul primar Letizia Moratti, de prefect şi comisar extraordinar pentru urgenţa romi, Gian Valerio Lombardi şi de responsabilii de la Casa della Carità şi de la Caritas, don Virgilio Colmegna şi don Roberto Davanzo.  

502 români

Graţie "Planului Maroni" şi finanţărilor sale uriaşe primăvara trecută, în timp util pentru a flutura rezultatul în campania electorală, a fost închisă tabăra de pe via Triboniano, cea mai mare dintre cele locale, locuită de 502 români, în total 109 familii. Dintre toate aceste persoane, 404 locuiesc astăzi într-o casă "normală". Cu chirii sau împrumuturi pe piaţa privată, în locuinţe sociale puse la dispoziţie de asociaţiile de voluntariat sau de instituţii publice, 87 de familii şi-au încheiat în mod definitiv faza "nomadă" a vieţii lor.

Aşa cum prevede Planul Maroni şi apoi a fost decis de judecătorul ordinar, sunt 19 familii care au obţinut – pe timpul consiliului Moratti  – casa Aler "în afara listei de aşteptare". Alte 8 familii erau pe lista de aşteptare şi apoi au obţinut locuinţe de stat, urmând calea obişnuită. Două familii sunt găzduite în casele diocezei, iar toţi ceilalţi s-au adresat sectorului privat şi de peste un an plătesc în mod regulamentar chiria sau împrumutul graţie stimulentului financiar alocat.

"Urmărim familiile în mod constant – explică don Massimo Mapelli de la Casa della Carità – şi până acum nu au fost probleme, nici cu vecinii nici cu proprietarii caselor. Romii învaţă să trăiască în mod normal în clădirile de locuinţe ale diferitelor cartiere milaneze".  

15.000 de euro  

În schimb, 48 de familii au obţinut cei 15.000 de euro pentru a se reîntoarce în România, scrie "La Repubblica", care adaugă: "O parte dintre acestea s-au întors deja la Milano şi astăzi locuiesc în noi tabere abuzive a căror evacuare este programată". Aceeaşi cale este urmată pentru evacuarea taberei de pe via Novara, altă tabără istorică, cu containere pentru 55 de familii, jumătate dintre ele inserate deja pe piaţa imobiliară privată şi repatriate. "La jumătatea proiectului fondurile ministeriale au fost blocate – povesteşte don Davanzo – însă calea pe care o urmăm este aceea. Vom vedea rezultatele. Nu este aşadar nouă ideea unei contribuţii fixe lunare sau într-o tranşă pentru a permite romilor să abandoneze precaritatea unei locuinţe din prefabricate sau a unei barăci".

Consilierul pentru Siguranţă şi Coeziune Socială, Marco Granelli, confirmă: "Imediat ce vor fi disponibile fondurile reziduale ale "Planului Maroni", vom relua intervenţiile pentru a favoriza autonomia locativă. Dacă prefectul ne va autoriza, vom confirma şi susţinerea economică pentru împrumut sau închiriere, cu contribuţii de până la 8.000 de euro de familie".

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Secretele degustării unui vin de lux, dezvăluite de Marius Iosif, expert la Roma

Ponta pleacă la Bruxelles să dea explicaţii despre suspendarea lui Băsescu