in

Abetone, pământ românesc – Staţiunea turistică din Toscana a devenit centrul comunităţii româneşti pentru două zile

Staţiunea turistică Abetone, situată în provincia Pistoia (regiunea Toscana), a fost pentru două zile, 6-7 septembrie, locul de desfăşurare a unui eveniment organizat de administraţia locală, întreprinzători locali şi reprezentanţi ai asociaţionismului românesc din Italia.

Întâlnirea, denumită „Giornate di amicizia romene-abetonesi” (Zile de prietenie româno-abetoneze), a avut parte de discuţii şi schimburi de experienţă pe teme turistice şi economice, precum şi o după amiază întreagă de manifestări culturale, menite să scoată în evidenţă tradiţii, cultură, dans şi muzică populară, specifice zonei din jurul staţiunii Abetone şi România.

De asemenea, au fost organizate standuri ale unor firme care comercializează produse alimentare româneşti în Italia, precum şi altele cu obiecte de artizanat şi cărţi ale unor autori români care trăiesc în Peninsulă.De la stânga la dreapta: Leontin Cojocea (CASCRI), Ștefan Stănășel (CNCRI), Giampiero Danti (primar Abetone), Valentina Santi (șef comisia de turism)

Ideea, susţinută de către administraţia locală, a pornit de la trei prieteni: Ionel Gheorghiţă, directorul hotelului „Miramonti” din localitate, Leontin Cojocea, preşedintele CASCRI (Centrul de Asistenţă şi Servicii a Cetăţenilor Români din Italia) şi Ştefan Stănăşel, preşedintele CNCRI (Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia).

Din partea asociaţiilor româneşti au fost invitaţi în jur de 40 de reprezentanţi ai unor formaţiuni din regiunea Lazio, Toscana, Umbria, Marche şi Friuli-Venezia-Giulia, precum şi Aurelia Ceoromila, consilier comunal la Arezzo și Gheorghe Raica, consilier comunal la Alessandria. Pe parcursul celor două zile au fost prezenţi reprezentanţi ai mass-media italiană şi românească.

Încântaţi de cunoştinţă

Evenimentul a început în sala de şedinţe a Primăriei din Abetone. Primarul Giampiero Danti, împreună cu şefa comisiei de turism Valentina Santi i-a invitat pe oaspeţii români în sala consiliului, seria surpizelor fiind deschisă prin prezenţa a doi localnici, mari campioni ai schiului, Celina Seghi şi Paride Milianti. Celina Serghi, ex-campioană mondială şi multiplă campioană naţională la schi alpin, deşi în vârstă de 94 de ani, a ţinut să felicite personal oaspeţii români şi a participat la majoritatea evenimentelor din cele două zile.

Primarul Giampiero Danti a deschis seria de discuţii spunând că este deosebit de încântat să cunoască români din Italia interesaţi de modelul „Abetone” şi recunoscând că România nu este o necunoscută pentru el. „Localitatea noastră are o istorie bogată, oameni minunaţi, tradiţii, e cunoscută pe plan mondial pentru concursurile de schi şi campionii pe care i-a dat în această disciplină, aici prezenţi. De aceea sunt bucuros să v-o prezint pe parcursul acestor două zile, sperând ca cei interesaţi să înveţe câte ceva din modelul „Abetone”. Recunosc că vă cunosc ţara, sunt foarte încântat de oamenii pe care i-am cunoscut acolo şi acum de dumneavoastră, aici.” a spus primarul.

Şefa comisiei de turism din primărie, Valentina Santi, şi-a exprimat încrederea unor viitoare colaborări cu comisia pe care o conduce. „Mi-aş dori să colaborăm cu asociaţiile dumneavoastră, cu agenţiile interesate de localitatea noastră sau de produsele pe care le avem. Am fost încântată chiar de la început de ideea unei asemenea întâlniri.” a remarcat „assesorul”.

Prezent la eveniment a fost şi Rolando Galli, preşedintele consorţiului turistic al Confcommercio, „Apm – Abetone Montagna Pistoiese”. „Eu mi-aş dori în primul rând ca după această întâlnire să punem bazele unor viitoare posibilităţi de colaborare cu agenţii de turism româneşti, care să facă cunoscută staţiunea noastră şi să trimită turişti, precum şi noi să preluăm oferte cu locurile frumoase din ţara dumneavoastră. Poate fi, cred, o platformă de colaborare care să aducă beneficii tuturor.” a specificat Galli.

(continuă)

Frumuseţile patriei, film la Abetone: „Vă prezint România sau aşa cum îmi place mie s-o chem: grădina lui Dumnezeu”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Crimă la discotecă, frate şi soră arestaţi la Arezzo

Hemoragie cerebrală la pescuit, român de 35 de ani mort pe faleză la Manfredonia