in

Alan Caligiuri, alias Zlatan, cere scuze românilor în direct

Update: Alan Caligiuri şi-a cerut scuze de la români

Luni, 14 noiembrie, în cadrul emisiunii „Lo Zoo di 105”, prima emisiune după izbucnirea scandalului, Alan Caligiuri şi-a cerut scuze, cu acelaşi accent ţigănesc al personajului pe care-l interpretează.

„Mi s-a spus că a ieşit un scandal din cauza melodiei mele. Am văzut că toată Europa, dar în special România, e supărată pe mine, pentru că spune că denigrez poporul român. Dar personajul Zlatan există de doi ani şi este caricatura unui ţigan. Nimeni de la „Zoo di 105” nu are nimic contra românilor sau străinilor în general. (…) Se cheamă satiră, nimic mai mult. Nu există rasism, sau voinţa de a jigni. E adevărat, în cântec se spune că eu vin din România. Dar asta nu înseamnă că eu sunt român. Numele meu e Zlatan. Tu cunoşti vreun român care se cheamă Zlatan? („Ibrahimovici”, se aude din studiou. Râsete)

Eu sunt ţigan şi ţiganul poate proveni din ţările din Est, ca şi din Sudul Italiei. Îmi pare rău că am jignit un popor atât de frumos fără să vreau, dar îmi pare rău şi că am primit ameninţări cu moartea, pentru că nu am făcut nimic rău. În doi ani nimeni nu şi-a dat seama de Zlatan. Acum îl cunoaşte toată Europa. Şi e normal ca proasta informare sa-i ducă pe oameni la nebunie. Poate vreun nebun va face ceva ireparabil. Şi aceasta s-ar întâmpla doar pentru că am vrut să vă fac să zâmbiţi. („Măcar de te-ar omorî”, se aude din studiou. Râsete)”

Ascultă scuzele lui Alan Caligiuri pe site-ul Radio 105

 

Realizatorii emisiunii “Lo zoo di 105” au publicat pe pagina lor de Facebook un comunicat în care aduc câteva precizări legate de cazul “Zlatan- Faccio bordello” şi de protestele comunităţii de români.

“Personajul Zlatan există de mai bine de 2 ani, este în mod evident o caricatură a ţiganilor. Nimeni de la “Zoo” nu are nimic împotriva românilor sau a străinilor, în general. Cei de la “Zoo” au făcut parodii după mafioţii italieni, fac glume pe seama homosexualilor, a dj-ilor de culoare, a milanezilor, a meridionalilor şi a politicienilor. Este vorba despre satiră, nimic mai mult. Nu există rasism sau dorinţa de a jigni pe nimeni (în afară de politicieni). Emisiunea “Zoo” e aşa de mai bine de 12 ani.. şi este absurd ca cineva să încerce să ne arate drept cine nu suntem! În această ţară ne scandalizăm pentru nişte simple glume, în timp ce nimeni nu protestează împotriva mizeriei din lumea politică”– se arată în mesajul celor de la Radio 105.

Pagina de Facbook a emisiunii precum şi cea a actorului Alan Caligiuri au fost luate cu asalt de internauţii români din ţară şi din Italia, care au protestat împotriva tonului folosit în melodia “Faccio bordello”. Nu toţi românii, însă, s-au simţit jigniţi de melodie, şi au susţinut emisiunea şi pe realizatorii ei.

Actorul Alan Caligiuri (foto: sursa Facebook) a postat el însuşi un mesaj,ca răspuns la protestele românilor: “Băieţi, dar de ce vă faceţi probleme? Există persoane de culoare care se simt jignite de fecis (un alt personaj al emisiunii, n.r.) Sau sunt homosexuali supăraţi pe “Gay team”? Am mulţi prieteni români şi prieteni romi care sunt înnebuniţi după Zlatan. Ceea ce fac eu este doar o caricatură a unor comportamente pe care anumite persoane din este le-au avut încă din anii ’80, dar asta nu înseamnă că eu arăt cu degetul împotriva unei comunităţi întregi. “Zoo di 105” este o emisiune de satriă, iar ceea ce facem zi de zi este o parodie a problematicilor cu care se confruntă Italia. Lumea ne urăşte pentru că suntem singurii care spunem adevărul, fără să ne fie frică de nimeni, singurul lucru pe care mai vreau să-l adaug e că personajul Zlatan nu va muri niciodată!”

În ultimele 48 de ore, cazul “Zlatan” a fost intens mediatizat în România. După reacţia consilierului Federico Rocca, de la Primăria Romei, a intervenit, cu un comunicat, Ministrului de extene Teodor Baconschi, urmat de mai mulţi politicieni din România, precum deputaţii William Brînză (PDL) şi Cristian Rizea (PSD).

Melodia “Faccio Bordello” postată pe YouTube a primit peste 1500 de “dislike” în ultimele 48 de ore, iar zeci de utilizatori web au raportat video-ul ca fiind “jignitor” pe motive rasiale.

Alan Caligiuri a prezentat, azi, de la ora 14,00 la ora 16:00 emisiunea “Lo Zoo di 105”.

Miruna Căjvăneanu

“Fac un măcel”- hit rasist împotriva românilor, lansat în Italia

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma/ “Corriere della Sera” publică numele românului acuzat de viol şi tentativă de omor

Poliţe auto: vezi ce companii îi discriminează pe străini