in

Alarmă falsă: românii angajați în străinătate NU SUNT OBLIGAȚI să plătească CASS

CASS este şi rămâne obligatorie, indiferent dacă există sau nu venituri, explică Finanţele, invocând legea sănătăţii şi Codul fiscal, atât în vechea, cât şi în noua formă. Ce se întâmplă cu cei care lucrează în străinătate? Răspunsul specialiștilor este foarte clar: dacă cetățeanul român și-a mutat domiciliul oficial în alt stat și plăteşte asigurările sociale obligatorii în acel stat va fi exceptat, în mod automat, de la plata oricărei contribuţii sociale obligatorii în România.

Nu intră în discuție, sub nicio formă, cei care muncesc la negru și nu pot dovedi plata vreunei taxe în statul unde locuiesc. În acest caz toți sunt obligați să plătească CASS în România.

Explicaţiile sunt date pentru capital.ro de Monica Țariuc, Manager, Global Employer Services, Deloitte.


Cazul în care există domiciliu în alt stat

Dacă un cetățean român și-a mutat domiciliul oficial în alt stat (cu respectarea obligațiilor legale care atestă schimbarea domiciliului), nu are calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate în România. Prin urmare, nu se pune problema plății CASS.


Cazul în care nu s-a schimbat domiciliul în mod oficial (cel mai frecvent)

Dacă un cetățean român nu și-a schimbat în mod oficial domiciliul în alt stat, trebuie investigat în detaliu ce prevederi îi sunt aplicabile. În UE se aplică reglementări comune tuturor statelor membre (Regulamentul 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială). În baza acestora, contribuţiile obligatorii de orice fel se datorează într-un singur stat, pe baza anumitor criterii.

Astfel, legislația euro­peană interzice suprapunerea legis­laţiilor naţionale. Mai concret, nimeni nu poate plăti contribuții sociale obligatorii în două state membre în același timp.

Mai mult, stabilirea statului în care se datorează aceste contribuții se face cu urmărirea unor norme precise.

În cazul cetăţenilor români care muncesc în UE, Regulamentul stabileşte că statul în care sunt desfășurate activităţile va fi şi statul în care persoana respectivă trebuie să fie asigurată. Cu alte cuvinte, statul unde cetăţeanul român munceşte este şi statul unde plăteşte asigurările sociale obligatorii (aşa cum sunt ele reglementate în statul respectiv).

În această situație, cetăţeanul român va fi exceptat, în mod automat, de la plata oricărei contribuţii sociale obligatorii în România. Un tratament similar se aplică şi în cazul statelor cu care România are încheiate acorduri bilaterale în domeniul asigurărilor sociale, precum Turcia, Coreea de Sud etc.


 Alte exemple:

  • Fără venituri în ultimii cinci ani: se achită CASS lunară pe ultimele şase luni, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii plus majorări de întârziere.
  • Cu venituri în ultimii cinci ani: se achită CASS aferentă acestor venituri, plus accesorii de întârziere.
  • Fără venituri într-o ultimă perioadă mai mare de şase luni: achită CASS aferente veniturilor obținute în ultimii cinci ani, plus accesorii de întârziere şi completează cu CASS legală lunară pentru ultimele şase luni.
  • Fără venituri într-o ultimă perioadă mai mică de şase luni: achită CASS aferentă veniturilor obţinute în trecut, plus dobânzi şi penalităţi de întârziere şi completează cu contribuţia legală lu­nară pentru ultimele luni fără venituri.
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dragnea preia ștafeta zăhărelului: «O secție de vot la 1000 de votanți din diaspora»

Integrarea copiilor români în sistemul școlar din Italia, subiect de discuție la un forum educațional aflat sub egida UNESCO