in

Alegeri 2011/ La Torino, doar 91 de cetăţeni români s-au înscris pe listele electorale

Roma 16martie 2011- Conform ultimelor date furnizate de primăria din Torino, doar 91 de cetăţeni români s-au înscris pe listele electorale suplimentare, pasaj indispensabil pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile locale din 15 şi 16 mai.
În următoarele zile, alţi 151 de români vor primi buletinul electoral, după ce primăria va examina cererile depuse de la începutul lunii.

Directorul Biroului electoral de la Torino, Gianni Giacone, va expedia tuturor cetăţenilor comunitari o scrisoare informativă cu privire la dreptul de vot şi necesitatea înscrierii pe listele electorale. Cei peste 40.000 de români care vor primi scrisoarea, au timp până marţi, 5 aprilie 2011, să se înscrie pe liste.

Formularele de înscriere sunt disponibile la sediile electorale ale primăriei, la Biroul electoral central şi se pot descărca direct pe situl internet al primăriei.  Cererile pot fi depuse personal de către cei interesaţi, dar şi de o altă persoană– în acest caz, pe lângă documentaţia iniţială, este necesară şi o fotocopie a documentului de identitate al viitorului alegător.

“Am îndemnat românii să se înscrie pe liste; la început era posibilă şi trimiterea cererii prin fax, dar acum, când este necesară prezentarea la ghişee, totul a devenit mai dificil. Puţini conaţionali îşi permit să lipsească de la locul de muncă”- spune Aurelia Miriţă, preşedinta asociaţiei “Frăţia”, din Torino, citată de Stranieri în Italia.

“Mulţi români cred că votul lor nu contează, mulţi nu ştiu ce înseamnă cu adevărat să fii alegător. Partidele italiene ar trebui să ducă o muncă de convingere, mai ales în ceea ce priveşte a doua generaţia, a copiilor noştri care vor trăi aici”- adaugă Aurelia Miriţă.

Slaba dorinta de participare la vot nu o surprinde pe Ilda Curti, consilier pe probleme de integrare la Primăria din Torino: “Mulţi nu simt că aparţin complet societăţii italiene, e nevoie de timp şi de o politică continuă de informare, să nu uităm că românii au devenit comunitari abia în 2007, şi înainte mulţi dintre ei erau clandestini”. Mai mult, politicienii “şi-au dat seama că românii pot vota imediat înainte de alegeri, o atenţie care a trezit multe dubii. Nu te poţi prezenta în faţa alegătorilor dintr-o dată, spunând: votaţi-mă, eu vă voi reprezenta”.

Elvio Pasca, Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Unità d’Italia/ Birouri şi şcoli închise

România la Zilele Internaţionale ale Francofoniei de la Roma