in

Alegeri 2011/ Românii se pot înscrie pe listele electorale până pe 4 aprilie

Roma 4 martie 2011 E oficial: alegerile administrative se vor desfăşura duminică, 15 şi luni, 16 mai, în peste o mie de localităţi italiene. Vor fi aleşi primarii şi membrii consiliilor municipale. Românii, în calitate de cetăţeni comunitari, au dreptul de vot activ şi pasiv: mai precis pot vota şi candida pentru un post de consilier. In localităţile cu peste 15.000 de locuitori, dacă primarul nu va fi ales la primul tur de scrutin, alegătorii se vor întoarce la urne pe 29 şi 30 mai.

Ministrul de interne Roberto Maroni a oficializat astfel, ieri datele alegerilor, comunicându-le Consiliului de Miniştri.

Pentru a putea vota, românii care au reşedinţa în una din cele peste o mie de localităţi unde se vor desfăşura alegerile, trebuie să se înscrie pe listele electorale suplimentare deschise la primării. Termenul limită pentru înscrieri este 4 aprilie.

Pentru înscriere, românii trebuie să completeze o cerere şi să se prezinte cu un document de identitate în curs de valabilitate. O parte din primării au pus deja la dispoziţie alegătorilor un formular. In cazul în care primăriile nu au pregătit formulare, alegătorul poate face o cerere pe o simplă foaie de hărtie- folosind MODELUL INDICAT, unde să specifice adresa, data şi locul naşterii, precum şi faptul că dispune de dreptul de vota în patrie. Cei înscrişi pe listele suplimentare vor primi un carnet electoral, valabil pentru toate alegerile succesive.

Cine nu se va înscrie pe liste până pe 4 aprilie, nu va pierde, totuşi, dreptul de vot. Procedura în aceste cazuri va fi însă mult mai complicată. Se va putea face o cerere de înscriere de urgenţă, valabilă doar pentru alegerile din mai. Dar există riscul ca primăriile să nu poată face la timp controalele necesare pentru eliberarea carnetelor electorale.

Elvio Pasca

Gazeta Românească a deschis o rubrică specială “ALEGERI 2011” dedicată scrutinului din mai.

Invităm cititorii, candidaţii români şi conaţionalii cu reşedinţa în localităţile unde se vor desfăşura alegerile să ne contacteze folosind rubrica COMENTARII sau pe FORUMUL GAZETEI, pentru a ne povesti dacă şi cum s-au înscris pe liste şi în ce măsură campaniile electorale vizează şi comunitatea de români. Nu în ultimul rând, spuneţi-ne ce aşteptări aveţi de la candidaţi, fie ei români sau italieni!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un român va conduce finanţele Coca Cola Italia

Carburanţii prind viteză spre 6 lei/litru. Scumpiri succesive în doar câteva zile