in

Am trimis acasă 800 milioane euro

Sumele trimise acasă de imigranţii din Italia au scăzut pentru prima dată: -5,4% în 2010. Potrivit datelor Fundaţiei Leone Moressa fiecare străin a trimis acasă 1.508 euro. Anul trecut românii din Italia au trimis acasă 800 milioane de euro.

Scade pentru prima dată fluxul de bani trimis de imigranţi în ţările de origine. Cu 6,4 de miliarde de euro bani trimişi în 2010, scăderea este de 5,4% faţă de anul precedent. În medie, suma trimisă în patrie de fiecare străin este de 1.508 euro anual: în scădere de la 1.734 de euro înregistraţi în 2009. În total, aceste fluxuri de bani echivalează cu 0,41% din Pib-ul italian.

Datele au fost difuzate de Fundaţia Leona Moressa din Venezia, potrivit căreia „criza a pus la grea încercare finanţele imigranţilor, care au fost constrânşi să reducă acea parte din economii care înainte era trimisă în ţările de origine, astăzi fiind păstrată pentru a se putea garanta un nivel suficient de supravieţuire”. La baza scăderii, însă, stă şi decizia multor străini de a-şi reuni familia în Italia.

Cel mai mult trimit asiaticii: peste 3 miliarde de euro, însemnând 47,7% din toate fluxurile monetare. Restul este împărţit între ţările europene (27,4%), africane (12,5%) şi americane (11,6%). Scăderea numărului de transferuri s-a făcut simţită puţin peste tot: Asia a atins -9,5% şi Africa – 4,5%. Către ţările europene însă, în primul rând spre România, fluxurile au crescut cu 4,2%.

În ce priveşte fiecare ţară în parte, China este în vârful clasamentului, cu un total de 1,7 miliarde de euro în 2010, echivalentul a 9.000 de euro de fiecare imigrat. A doua ţară de destinaţie este România, unde au fost trimişi anul trecut 800 de milioane (-3%). Filipinezii, pe locul trei, au trimis 712 milioane în 2010.

Fluxul din Italia pleacă în principal din provincia Roma, care cu 1,7 miliarde de euro însumează peste un sfert din totalul sumelor trimise acasă. Urmează Milano, Napoli, Firenze şi Prato. Aceasta din urmă este zona în care aproape totalitatea sumelor trimise (90,5%) se îndreaptă către ţara asiatică. România este, în schimb, prima ţară de destinaţie pentru Torino, Brescia şi Verona, iar pentru Filipine este Bologna.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marian Mocanu şi-a dat demisia din PSD, pentru “incompatibilitate de funcţii”

Il Giornale: La Milano, 678 de electori români