in

Angrosiștii români din Italia: „Pe noi ne afectează mai puțin mărirea de TVA, mai mult pe clienți”

De la 1 octombrie, în Italia a crescut TVA cu 1%, de la 21 la 22%, ceea ce face ca majoritatea produselor, începând de la pantofi, haine, până la jucării, computere, dar și benzina, să se scumpească. Chiar dacă la bunurile de primă necesitate nu sunt subiecte ale creșterii (pâine, carne, pește, lapte), se scumpesc și acestea, din cauza creșterii prețului de transport.

Potrivit asociațiilor de consumatori, familiile din Italia vor cheltui cu sume între 200 și 350 de euro mai mult, din cauza acestei creșteri de TVA. Cum îi afectează această creștere pe comercianții români din Italia? Am încercat să aflăm, discutând cu angrosiști de produse alimentare românești.

Răducu Nicodim, românul căruia criza nu i-a afectat afacerile în Italia: ”Produsele se vor majora cu 5%”

„Suport eu majorarea”

C. C. este un întreprinzător particular român, din Roma, care are ca obiect de activitate prelucrarea și prepararea cărnii, apoi distribuția și vânzarea acestora. Ne spune că nici la ultima majorare de TVA din 2011, la 21%, nici la cea actuală, la 22% nu a luat nicio măsură, diferențele la cheltuieli fiind suportate de el. „Nu am modificat nimic nici atunci, și nici acum nu voi majora. Voi suporta eu eventualele diferențe. Eu cumpăr doar materia primă, în rest o prelucrez și o distribui eu, prin depozitul și magazinele mele.”

Spune că a încercat mereu să se adapteze când au apărut astfel de schimbări. „Diferența am încercat să o acopăr când am achiziționat materia primă. Am cumpărat cantități mai mari și am obținut un discount mai mare, acoperind astfel pierderea. Apoi la prețul final am încercat să nu modific nimic. Politica firmei mele este oricum, de a vinde la prețuri mai mici decât cele din piață pentru a avea un volum de vânzări mai mare.”

„De foarte mult timp beneficiile pe care le am, le bag în utilaje. Profitul îl reinvestesc și astfel TVA-ul îl recuperez. În cazul meu, majorarea de TVA nu mă va afecta, pentru că achizițiile de mașinării și utilaje cu prețul majorat îl voi deduce la noul TVA.” a adăugat el.

(A.R.)

Aceleași prețuri

«Ne afectează, chiar foarte mult, creșterea TVA, pentru că noi avem un volum de muncă foarte mare, iar o creștere de 1% chiar ne creează o problemă», ne spune Florin Simon, proprietarul depozitelor Roma… nia din Roma, probabil cel mai mare distribuitor de produse românești din Italia. Cu o cifră de afaceri de circa 20 de milioane de euro, Florin Simon a fost ales „întreprinzătorul străin al anului” în 2012, la gala premiilor MoneyGram Award.

«Noi luăm marfa din România fără TVA, dar aici trebuie să o dăm cu TVA. La noi prețurile rămân aceleași. Acest 1% voi încerca eu să-l susțin. Dar probabil la consumatorul final vor crește puțin prețurile.»

Cum merg afacerile, în acest an de criză? «Nu este o perioadă foarte bună. Este o mare problemă cu încasările din piață. Noi suntem pe creștere, 12% față de anul trecut. Nu ne plângem, dar rămâne problema încasărilor.»

În legătură cu magazinele românești, Florin Simon spune că există în continuare o mare fluctuație: «Unele se mențin, altele închid, dar apar mereu magazine noi. Este același fenomen dintotdeauna.».

(S.C.)

„Recuperăm”

«N-aș spune că ne afectează în mod drastic, oricât s-ar majora TVA-ul, până la urmă îl recuperăm. Nici pentru clientul final nu ipotizez efectele devastante de care se vorbește în presă. Asta pentru că produsele de panificație, produsele lactate și carnea au un regim de TVA neschimbat de patru și respectiv zece la sută. Incidența va fi de câțiva cenți la alcool sau alte bunuri de consum, nu neapărat de primă necesitate», ne-a declarat Bogdan Pelinar, director de vânzari la East Food, Pianengo (CR), rețea de angrouri din nordul Italiei, cu peste 150 de magazine deservite și propria rețea de distribuție/transport.

(C.T.)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Îngrijitoarea numismată, arestată după ce a furat monede emise în vremea Republicii Venețiene

Răducu Nicodim, românul căruia criza nu i-a afectat afacerile în Italia: ”Am paisprezece magazine cu produse românești”