in

Aproape 300 de români țepuiți la Viena. ”Revelion de neuitat” transformat în coșmar

Aproape 300 de români din Austria au plătit între 100 și 130 de euro pentru rezervarea unui loc pentru un revelion de vis într-un palat renumit din Viena. Însă, cu opt zile înainte de petrecerea dintre ani, organizatorul, Călin Ion, 25 de ani (conform profilului Facebook), a anunțat că nu se mai face nimic.

Dubiile au început cu două săptămâni înainte, când reprezentanții firmei care ofereau cateringul nu mai puteau intra în contact cu Călin Ion. Românul era de negăsit.

Organizatorul promitea un ”Revelion de neuitat” la palatul Liechtenstein, din Viena, care cuprindea masa festivă cu meniu tradițional românesc, muzică live, artiști renumiți, focuri de artificii si numeroase alte surprize. Pentru doar 130 de euro se anunța un megaspectacol la un local unde doar chiria sălii ajunge să depășească 20.000 de euro.

Nimeni nu și-a pus întrebarea cum se poate organiza un asemenea eveniment, pe bani atât de puțini. Doar pentru chiria sălii ar fi trebuit să existe minim 200 de participanți. Fără să mai punem la socoteală meniul cu produse foarte scumpe, băutura, artiștii, închiriatul mobilierului, etc. Cu toate astea, Ion a vândut circa 250 de bilete, pentru care a strâns peste 30.000 de euro (conform presei austriece).

Escrocheria a ajuns și în presa austriacă, fiind prezentată pe larg de publicația ”Heute”. Jurnaliștii austrieci anunță cititorii că unul dintre organizatori a fugit cu banii și a dispărut. ”Seara dintre ani ar fi trebuit să devină o petrecere de neuitat în grădinile palatului Liechtenstein, cu muzică live, mâncare tradițională românească și artificii. Petrecerea a fost anulată și organizatorul a dispărut. Biletul de intrare de persoană a costat 130 de euro”, scrie ”Heute”.

Ultimul anunț pe care Călin Ion l-a făcut despre eveniment este din data de 18 decembrie, pe contul lui de Facebook. Atunci, super-organizatorul anunța meniuri fabuloase, muzică și artiști deosebiți, precum și alte surprize:
”Finalul acestui an soseşte cu o invitaţie de „zile mari” la o petrecere „ca-n poveşti”! PALATUL LICHTENSTEIN DIN VIENA va găzdui REVELIONUL ROMÂNILOR – o sărbătoare românească de neuitat! PREZENTATORUL EVENIMENTULUI VA FI BURSUCUL DE LA KANAL D. Oaspeţii vor fi trataţi „regeşte” într-un cadru deosebit de nobil ! Avem patru meniuri tradiţionale româneşti la care se vor asorta diverse băuturi pentru toate gusturile după principiul „all you can drink”; muzică LIVE şi voie bună cu umoristul Mihai Nae. Evident că nu va lipsi nici Johan Strauss la miezul nopţii cu valsuri însoţite de focuri de artificii! Mâncarea va fi preparată de Restaurantul Donaudelta cu ajutorul domnului Dorel Serbanescu, partenerul meu la acest eveniment.”

După numai cinci zile, Ion anunța, tot pe Facebook ”sfâșiat, plin de durere”, pregătit ”să-și pună capăt zilelor” pentru că nu mai poate duce până la capăt megarevelionul de la Palatul Liechetenstein.
”Fratilor, de cateva zile nu mai dorm….sunt cu puterile la pamant. Acum 3 luni am avut ideea sa inchiriez palatul Lichtenstein. Palatul costa pentru revelio 21 de mii de euro (fara scaun, fara nimic). Mi-am pus speranta ca voi da biletele toate… dar din nefericire am dat doar 200. Am tot sperat pana in ultima clipa ca voi reusi. Am tot scris ca mai sunt 15-20 de bilete, in speranta ca oamenii vor cumpara. Dupa ce am platit jumatate din bani la palat (altfel nu il tinea rezervat), am dat la bautura si am platit formatia live (acconto-jumate)… m-am trezit neputincios si fara putere financiara sa mai platesc in continuare… am devenit pleite (si cu banii dati). Eu nu am fost sustinut de asociatii sau alte chestii… eu am facut totul singur. Cu durere in suflet va spun, revelionul in palatul Lichtenstein nu va mai avea los!… mi-ar mai fi trebuit 25 de mii de euro ca sa il pot duce la bun sfarsit. Sunt sfasiat, plin de durere… am vrut chiar sa imi pun capat vietii… ma simt singur si neputincios. Ma puteti judeca, injura… aveti tot dreptul. Toti cei care au cumparat bilete, vor primii banii cu siguranta inapoi in cel mai scurt timp, va rog sa pastrati biletele si sa imi scrietei fiecare cate a-ti cumparat. Stiu ca foarte multi nu o sa ma intelegeti… dar imi asum toate respnsabilitatiile si sunt gata sa platesc (cu bani sau cu libertatea). Dar cel mai mult ma doare ca am dezamagit atatia oameni…am vrut mai mult de la viata si m-am inaltat ca icar aproape de soare. Axcum sunt un om pierdut si fara speranta, pentru mine nu exista sarbatori. Niciodata in viata nu voi mai organiza evenimente, Va rog sa ma iertati.Desi nu se mai face revelionul, eu tot mai trebuie sa platesc 11 mii de euro la palat. Cu durere in suflet, calin”.

După ce au apărut semnale că zeci de păgubiți au depus plângeri la poliția din Viena, tânărul a anunțat că ”tombola” restituirilor va începe pe data de 10 ianuarie, primul care va primi banii fiind primul care a plătit țeparului.
” Primul care va primi banii va fi Patrick Gai, el a cumparat primu, el va primi primul. Pe data de 10 ianuarie. Stiu ca nu ma va ierta prea curand,dar mai mult de cat sa dau banii la oameni nu pot face. Nu imi va fi usor a restitui banii la toti dintr-o data…dar toata lumea isi va primi fiecare cent si am sa postez aici. Am sa scriu pe 10 ianuarie iar…”.

O parte dintre românii amăgiți cu megapetrecerea și-au format un grup pe Facebook, intitulat ”Românii din Viena care au fost țepuiți” și au anunțat că o parte din ei au făcut plângere la poliție: ”…am facut plângere la politie si am fost al 9-lea împotriva cetateanului Calin Ion. Recomandarea politiei (si a mea) este sa mearga fiecare persoana care detine bilete pentru acest „Revelion de Neuitat” sa faca ANZEIGE wegen Betrug! Sa nu uitati sa amintiti de la început NUMARUL DE ÎNREGISTRARE. O sa va ia timp mai putin la întocmirea plângerii. Bafta!”.

Singurul loc unde Călin Ion mai lasă câte un mesaj este profilul Facebook. Nimeni nu știe însă unde este în momentul de față. Cu toate că sute de românii au fost înșelați, țeparul primește în continuare sute de like-uri pe Facebook. Probabil că sunt cei care se bucură că a murit capra vecinului…tipic românesc.

Andi Rădiu, Ionică Armanca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român specializat în furturi de tractoare, arestat în Pavia. L-au găsit ascuns într-un dulap

Industria pâinii din România va aduce muncitori din străinătate: românii pleacă din cauza salariilor mici