Menu
in

Arezzo, bătaie între români, exploatată politic: „Primarul să-şi dea demisia” / Comunitatea românească: „E o făcătură”

O bătaie între câţiva români în faţa unui bar din Arezzo a căpătat proporţii de război mondial în presa locală. Ediţia locală online a cotidianului La Nazione a ţinut în deschidere cazul, cu titluri înspăimântătoare. Consilier local: „să organizăm cursuri de autoparărare pentru populaţie”, „Arezzo e ca Chicago, doar fără mitraliere”, „Primarul Fanfani să-şi dea demisia” şi altele.

Ce s-a întâmplat?

Miercuri, 18 septembrie, în piaţa Guido Monaco din Arezzo, un grup de români care beau ceai sau apă (proprietarul barului a precizat că acei români sunt clienţi vechi şi liniştiţi şi nu au băut niciodată alcool) a fost atacat de un alt grup, tot de români, apărut pe neaşteptate. Aici reconstituirea se face nebuloasă, presărată de presa locală cu „se pare”.

Deci „se pare” că cineva a scos şi cuţitul, că cineva ar fi aruncat cu un scaun, şi apoi toată lumea a fugit.

„Se pare” că a fost o expediţie de pedepsire. La Nazione descrie colorat teroarea trecătorilor: „Cineva s-a refugiat în magazine. O doamnă se aruncă în spatele unei vitrine (si getta dietro una vetrina).”

Cert este că poliţia municipală a găsit, în urma bătăuşilor, o bâtă şi o rangă, abandonate „pe terenul de bătălie”.

Primarul Giuseppe Fanfani (foto), PD, nepotul celebrului Amintore Fanfani, fost de cinci ori prim ministru al Italiei, a fost primul care a spus că este îngrijorat de episoadele de violenţă stradală, care se repetă des la Arezzo.

Iar consilierul responsabil de problemele sociale şi poliţia municipală, Barbara Bennati, a invitat cetăţenii din Arezzo să înveţe să se apere: „Este nevoie ca cetăţenii să înceapă să frecventeze cursuri de autoapărare„.

În schimb opoziţia a explodat. Şeful grupului Pdl din consiliul local, Francesco Francini, a afirmat că Arezzo este „teren de cucerire” pentru delincvenţi. El a cerut ca poliţia municipală să fie dotată cu bastoane şi spraiuri iritante.

Doi consilieri Pdl din Regiunea Toscana, Stefano Mugnai şi Paolo Ammirati, au cerut demisia lui Fanfani.

Scandalul a ajuns în Parlamentul de la Roma, unde deputatul Pdl Maurizio Bianconi a spus într-o declaraţie: „Ce noroc că românii, chiar în dispreţul ordinii, a legilor, a comunităţii care i-a primit ca cetăţeni, au demostrat totuşi o mare conştiinţă civilă abţinându-se prin simpla autodisciplină de la folosirea mitralierei. Complimente domnului Prefect, care ne explica faptul că Arezzo nu este Chicago. Avea dreptate: scenele erau aceleaşi, dar lipseau mitralierele.”

„E totul cusut cu aţă albă”

Carmen Ene (foto), preşedinta asociaţiei italo-române ”Arezzo-Insieme” ne-a declarat că situaţia prezentată în presa locală este departe de realitate. ”E incredibil ceea ce s-a descris în articolele din presa locală.

Cititorul are senzaţia că acolo a fost un război în toată regula şi că românii sunt principalii vinovaţi. Acolo a fost o ceartă între români, dar nu s-au distrus magazine, localuri şi nici măcar vreun rănit n-a fost. Din cele ce am aflat de la persoane care au fost la faţa locului, a existat o altercaţie între câteva persoane, români, dar nu s-a lăsat cu bataie sau cu urmări”.

Românca, rezidentă de mulţi ani la Arezzo şi o bună cunoscătoare a comunităţii româneşti şi a problemelor oraşului (a candidat în mai 2011 pentru a obţine un loc în consiliul comunal – a obţinut 136 de voturi) este convinsă că de această dată românii plătesc sau sunt scoşi ţap ispăşitor în faţa unor probleme mai grele ale oraşului.

”De mulţi ani, în acea zonă a oraşului, siguranţa cetăţenilor nu e ceva cu care Arezzo să se poată lăuda. Acolo, de ani buni, se adună foarte mulţi drogaţi şi tot felul de persoane dubioase…italieni, să ne înţelegem. Prea puţini străini găseşti acolo. De vreo problemă creată de români încă nu s-a auzit acolo.”

Carmen Ene ne explică de ce crede că acel mic scandal a fost amplificat.”E greu de gestionat acea zonă şi unele formaţiuni politice contestă actualul primar tocmai datorită proastei gestionări a zonei. Sunt mici organizaţii politice, Partito delle cicale şi Guido Monaco, care nu văd cu ochi buni imigranţii şi care, după un incident ca cel din urmă cu trei zile, încearcă să deruteze populaţia şi să îndrepte atenţia către străini.

Acolo a fost o altercaţie, repet, e drept că între români…dar aceste lucruri se întâmplă aproape zilnic, cred, în toate oraşele. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă acolo românii chiar făceau un măcel. Am fi fost răstigniţi. Poliţia cercetează de câteva zile şi nu a reuşit să găsească niciun vinovat. E totul cusut cu aţa albă.”

Românca este indignată de reacţia preşedintei comisiei sociale din cadrul primăriei. ”E inadmisibil să ceri populaţiei, prin presa locală, să facă cursuri de autoapărare. În loc să calmeze lumea şi să găsească soluţii sau să descopere adevărul, ea instigă la violenţă. Eu mă declar indignată de această reacţie.”

”în pluis, în tot oraşul s-a creat o atmosferă insuportabilă. Toţi cei cu care mă întâlnesc, italieni, se plâng de acea situaţie. Dar acolo nu s-a întâmplat nimic semnificativ. Localnicii au impresia că suntem cei mai răi din lume, E incredibil…” a completat Carmen Ene.

Sorin Cehan, Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version