Menu
in

Automobil Club Italia SUSȚINE războiul contra mașinilor cu număr străin: ”Cei șmecheri nu pot să prevaleze”

Măsura (citește AICI) a fost aplaudată de ACI, Automobile Club d’Italia, care consideră că cine circulă cu numere străine în Italia o face pentru a evita plata asigurării, a taxelor și a amenzilor.

”Automobile Club d’Italia împărtășește intervenția Guvernului în materia abuzului de plăcuțe de înmatriculare străine pe vehicule care operează în Italia – a spus într-o declarație președintele ACI, Angelo Sticchi Damiani – pentru că fenomenul așa-numitei inversiuni fiscale, adică, utilizarea plăcuțe de înmatriculare străine pentru a economisi la impozit și asigurare, sustrăgându-se în fapt amenzilor și fiscului italien, începuse să se răspândească cu daune puternice, nu numai pentru autoritățile fiscale, ci pentru automobiliști și cetățeni“.

În fapt, vehiculele de lux înmatriculate în străinătate nu mai plătesc super-impozit (suprebollo) la fiscul italian, iar reviziile și acoperirea de asigurare ar fi, consideră autorii măsurii, aproape inexistente, cu repercusiuni grave pentru victimele accidentelor rutiere.

„Acțiunea guvernului – a declarat Sticchi Damiani – restabilește principiul egalității și de protecție a cetățenilor, redând certitudinea sistemului, fără, însă, a-i împiedica pe cei care se califică să circule cu mașini înmatriculate în străinătate. Cei șmecheri nu pot și niciodată nu trebuie să prevaleze”, a mai spus președintele ACI.

Excepții

Așadar, noua regulă, de la art. 93 din decretul siguranței, prevede că rezidenții de peste 60 de zile în Italia nu pot circula pe teritoriul național cu mașini înmatriculate în străinătate. Cine încalcă regula, plătește amendă între 712 euro și 2.848 euro, mașina este oprită în depozitul judiciar, iar interesatul este obligat să reînmatriculeze în Italia mașina, în termen de 180 de zile de la constatarea încălcării. După acest termen, proprietarul poate opta să înmatriculeze mașina în Italia sau să o „expatrieze”, predând numerele și documentele la Motorizzazione, cerând foaia de export și numerele provizorii pentru a duce mașina în afara Italiei.

Prevăzute excepții pentru vehicule de firmă, în leasing sau închiriate, ale unei firme constituite într-un alt Stat membru UE sau din spațiul economic european ”care nu a înființat un sediu secundar sau alt sediu efectiv în Italia, precum și în ipoteza unui vehicul dat în locație, fără șofer, unei persoane rezidente în Italia și legată printr-o relație de muncă sau de colaborare cu o întreprindere înființată într-un alt stat membru UE sau din Spațiul Economic European care nu a înființat în Italia un sediu secundar sau alt sediu efectiv.”

Un document trebuie să fie păstrat la bordul vehiculului, semnat de titular și având o anumită dată, din care să rezulte motivul și durata disponibilității vehiculului. În absența unui astfel de document, disponibilitatea vehiculului este considerată pe numele conducătorul auto, care, prin urmare, va face obiectul obligațiilor menționate anterior.

Cei care au mașina în comodat, dar nu au documentul justificativ, plătesc amendă de 250 de euro și mașina este oprită de la circulație până se face dovada plății amenzii, în termen de 30 de zile.

Nu sunt afectați numai românii. Mulți italieni de la granița de nord au mașini înmatriculate în Austria sau Germania, iar în sud mulți imigranți au mașini înmatriculate în Bulgaria.

Poliția rutieră italiană în alarmă: carnete de conducere românești, false, vândute cu 1000 de euro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version