in

Bani pentru diaspora: unde sunt infokioșcurile de 4,7 milioane de lei?

Guvernul României vrea să demareze un program de informare pentru imigranții din Spania, Italia și alte țări cu privire la drepturile lor de lucrători. Dar ce s-a întâmplat cu proiectul Ministerului Muncii care tocmai cu informarea emigranților ar fi trebuit să se ocupe? În 2014, un proiect finanțat cu bani europeni a fost prezentat ca răspunsul la această nevoie de informare.

O rețea de 22 de infokioșcuri (neologism inventat pentru această ocazie), cu ecrane de tip info-touch, urma să fie instalată în 22 de locuri din opt țări în care sunt cetăţeni români migranţi, pentru sprijinirea mobilităţii forţei de muncă şi reintegrarea acestora pe piaţa muncii din România.

INFOKIOSKURILE trebuiau amplasate, și multe chiar au fost amplasate în Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, Grecia, Franţa, Irlanda şi Cipru, acestea fiind alese pentru că au comunităţi mari de români sau pentru că au fost probleme privind muncă fără forme legale şi migraţia ilegală.

În cadrul proiectului “Dezvoltarea capacităţii instituţionale de furnizare a serviciilor publice de informare a cetăţenilor romani migranţi” a fost făcută o analiză a nevoilor de informare a cetăţenilor români migranţi, prezenţi pe teritoriul celor opt state ale UE.

„Prin acest proiect se urmăreşte informarea cetăţenilor români din străinătate despre drepturile şi obligaţiile lor, dar şi despre oportunităţile oferite în România, în cazul în care vor să revină în ţară.

Cetăţenii romani din străinătate vor fi sprijiniţi prin oferirea de informaţii clare, uşor de înţeles şi de accesat, de actualitate, la care să poată avea acces facil, la orice oră şi care să contribuie la creşterea încrederii în instituţiile publice din România.”, se spunea în prezentarea proiectului. Adică exact ceea ce intenționează să facă din nou, cu alți bani, guvernul României, după cazul sclavilor la cules usturoi în Spania.

Proiectul, cofinanţat de Fondul Social European, a fost implementat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, valoarea acestuia fiind de peste 4,7 milioane de lei. Nimeni nu a mai auzit de infokioșcurile plătite cu bani grei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

«Un pic de România», ideea poetului Viorel Boldiș din Italia: cutiuța cu pământ românesc. ”Simbolizează întreaga noastră ţară, România Noastră Mare…”

Români exploatați în Spania. Guvernul Tudose are soluția: Task Force și-un usturoi verde!