in

Bombă electorală: Certificate de naștere GRATIS pentru copiii din diaspora, anunțul făcut de Victor Ponta

Guvernul va elimina taxele consulare solicitate pentru certificatele de naștere ale copiilor născuți în străinătate, condiția fiind ca acestea să fie întocmite în termen de șase luni de la naștere, a anuntat premierul Victor Ponta la începutul ședintei de Guvern de astăzi.

“Românii care fac procedurile privind certificatele de naștere, timp de șase luni nu plătesc niciun fel de taxe.”

”Dacă șase luni nu vor să îi declare fără niciun fel de taxă, sigur că vor plăti taxa aceea mare care e și azi”, mai a spus premierul.

Acesta a mai spus că documentele de călătorie pentru copiii de până la șase ani vor fi gratuite.


Victor Ponta a postat și pe pagina sa de facebook următorul mesaj: “Ca un semnal pozitiv privind copiii din diaspora, eliminăm toate taxele consulare pentru românii care fac procedurile necesare pentru certificatele de naștere, pentru o perioadă de până la 6 luni de la naștere. De asemenea, documentele de călătorie pentru copiii care au până în 6 ani sunt gratuite”.


Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, cu o săptămână în urmă, că a propus reducerea “substanţială” a taxei consulare pentru înregistrarea nou născuţilor, iar ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a spus că reducerea poate fi făcută fără a afecta bugetul statului. Nimeni nu se aștepta însă la o anulare.

În prezent, taxa consulară ( care include înscrierea şi traducerea certificatului italian) este următoarea :
– pentru înscrierea certificatului în termen de până la şase luni de la naştere – 125 euro,
– pentru înscrierea certificatului la peste şase luni de la naştere – 170 euro,

Pentru efectuarea serviciului de înscriere şi/sau traducere în regim de urgenţă – 48 de ore, se percep 15 euro taxa de urgenţă/serviciu.

Pentru titlul de călătorie se plătește 65 de euro.

UPDATE

Iată declarația completă a premierului Victor Ponta de la începutul ședinței de Guvern de astăzi:

”…azi înţeleg că v-aţi dat avizul, Ministerul de Finanţe, ca un semnal pentru copiii din Diaspora – eliminăm total taxele consulare până la şase luni pentru românii care fac procedurile privind certificatele de naştere. Deci, timp de şase luni, nu plătesc nici un fel de taxă. Dacă în şase luni nu vor să îi declare fără nici un fel de taxă, sigur că e taxa aceea mare, care e şi azi. Dar eu cred că orice părinte aflat în străinătate, în cele şase luni poate să facă procedurile de declarare a copilului şi faptul că sunt gratuite, faţă de taxele care se plăteau până acum, e un semn foarte clar de sprijin pentru familiile cu copii. La fel, documentele de călătorie, până la şase ani, vor fi gratuite. Avem acordul de la Finanţe şi cred că e un semnal pentru familiile cu copii din Diaspora că, în sfârşit, în urma presiunilor dlui ministru Stanoevici, a cedat Ministerul de Finanţe – mă rog, eu cred că era un lucru pe care puteam să îl facem.”